IN MAI, BURSIERII DOLJENI S-AU INFORMAT INEDIT DESPRE HIV/SIDA SI AU MERS LA TEATRU

Craiova, 28 Mai 2014 – In luna mai, elevii bursieri din proiectului ,,Vreau in clasa a noua” din Dolj au participat la o sesiune inedita de informare despre HIV/SIDA unde au aflat cum se transmite dar si cum se poate preveni, care e evolutia virusului si ce efectele aduc stigmatizarea si discriminarea asupra persoanelor seropozitive. In perioada tezelor ei au avut un moment de ragaz incarcat de cultura mergand la teatru unde au vazut o piesa dupa Marins Sorescu.

La workshopurile ,,HIV/SIDA – Canale de Speranta” organizate de fundatia noastra pentru liceenii burieri, s-au folosit metode interactive de prezentare iar tinerii au participat la jocuri de rol. Astfel ei au inteles cat de important este sa fii corect informat legat de aceasta problematica si sa nu ai o atitudine nediscriminatorie fata de persoanele seropozitive.

„Astazi am invatat mai multe lucruri despre modul de transmitere a virusului HIV si ce atitudine trebuie sa adoptam fata de persoanele seropozitive. Mi-a placut foarte mult modul interactiv de prezentare, implicarea in jocuri si intelegerea riscului prin exemple concrete si schimburi de rol”, a spus Marinela Mic, 17 ani, eleva la Liceul Stefan Velovan din Craiova.

Conform Institutului National de Boli Infectioase ,,Matei Bals” din Bucuresti, la sfarsitul lunii martie 2014, in Romania erau inregistrate 11.430 de persoane infectate cu HIV/SIDA, observandu-se o tendinta de crestere a transmiterii bolii pe cale sexuala si de feminizare a fenomenului.

Tot in aceasta luna, bursierii doljeni din programul „Vreau in clasa a noua” au avut in perioada tezelor un moment de ragaz incarcat de cultura. Ei au mers la teatru si au vazut o piesa adaptata dupa romanul „La lilieci”de Marins Sorescu- Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu.

Liceenii au avut parte de o experienta deosebita, Teatrul National din Craiova montand pentru prima data o adaptare dupa un roman al lui Marin Sorescu, nu o lucrare dramaturgica. Pe langa acest aspect, au intrat in contact cu viziunea marelui poet si dramaturg contemporan referitor la viata de la tara si cultura legata de plaiurile Olteniei.

“Ideea acestei cărţi s-a născut din dorul de ţară, care – pentru mine – s-a manifestat foarte concret: eram obsedat de primele amintiri legate de locurile unde m-am născut. Cartea La Lilieci poate fi citită şi în lumina poeziei concrete, care reifică cuvintele, poate fi luată şi ca o încercare de reconstituire a epopeii satului (la început a fost epopeea), şi ca o carte de amintiri din copilărie. Una din ambiţiile mele cele mai mari a fost să demonstrez că şi graiul oltenesc (blamat de unii) este tot atât de literar ca şi celelalte, pe care oltenii le-au receptat cu bună credinţă.” spunea Marin Sorescu. (Sursa www.tmcms.ro)

Vreau in clasa e noua” este un program de prevenire a abandonului scolar pentru tinerii de liceu care aduce continuitate in suportul pentru educatie pe care l-au primit copiii din proiectele noastre traditionale de sponsorizare.

Pentru fiecare bursier, un donator plateste 250 lei, suma din care sunt acoperite cheltuieli de transport, cazare, masa, rechizitie, suport educational, dezvoltare personala si consiliere. Donatorii din program sunt cetateni romani din tara sau strainatate, dar si companii de renume.

Vezi mai mult despre program pe site – http://www.worldvision.ro/vreau-in-clasa-a-noua