SATENI DIN JUDETUL CLUJ INVATA DE LA SPECIALISTI CUM SA SE HRANEASCA MAI SANATOS

Cluj-Napoca, 20 martie 2014 | Localnicii din comuna Cojocna, judetul Cluj, au aflat mai multe despre cum sa manance sanatos folosindu-se de resurse pe care le au in gospodaria proprie, in cadrul unei conferinte pe tema „Nutritie si comportament alimentar in mediul rural – Cunostinte, aptitudini si metode de interventie in asistenta primara”, organizata in centrul de comuna.

Membrii comunitatii au fost informati cum pot sa se alimenteze sanatoas cu produse din resurse locale si au avut parte de o demonstratie practica despre cum sa foloseasca si sa prepare laptele de capra si derivatele sale in propria gospodarie.

Alaturi de reprezentantii comunitatii din Cojocna, la intalnire au participat medici de familie din judet. Evenimentul a fost moderat de Dr. Mihaela Mihailovici- Bucurenci, care a vorbit audientei despre comportamentul alimentar. Demonstratia practica privind prepararea produselor din lapte de capra a fost facuta de reprezentantul Fermei Tocaci Firuta, o intreprindere individuala din satul Cara, comuna Cojocna.

Reamintim ca in cadrul aceluiasi program, intre 13 si 14 decembrie 2014 s-a desfasurat un atelier interactiv, unde echipe de asistenta primara – medic de familie si asistenta de la cabinet – au aflat informatii si metode care sa ii ajute sa evalueze si sa influenteze comportamentul nutritional al satenilor catre folosirea resurselor naturale in alimentatia copiilor si familiilor lor.
O analiza recent realizata in mediul rural de catre World Vision Romania releva faptul ca, in mod paradoxal, populaţia din mediul rural are cea mai nesanatoasa alimentaţie si economiseste cel mai putin pentru ca nu fructifica resursele naturale locale.

In judeţul Cluj, 80 de familii lipsite de resurse materiale au primit capre din rase selecţionate si au participat la cursuri de instruire pentru cresterii caprinelor, asistenta tehnica etc.. Pe langa dezvoltarea economica care sa scoata familiile din starea de saracie, prinacest proiectul urmarim si imbunatatirea nutritiei populaţiei din zonele respective cu efecte beneficie in starea de sanatate a copiilor si familiilor lor.