Rosiori, februarie 2014 | Liceenii bursieri ialomiteni din programul “Vreau in clasa a noua” au dezbatut un subiect generos dar si dificil: justitia sociala. Desi neincrezatori ca acest principiu fundamental se aplica in lume, tinerii au aratat ca nu sunt descurajati de diferitele forme de discriminare si cred ca sta in puterea lor sa schimbe lucrurile in bine. Abordand teme importante, tinerii isi largesc orizontul si au sanse marite de adaptare la noile realitati.
Punctul de plecare al discutiei a fost faptul ca justitia sociala este un principiu fundamental pentru o coexistenta pasnica si prospera intre natiuni. Prin justitie sociala se intelege promovarea egalitatii intre sexe si eliminarea barierelor legate de varsta, rasa, etnie, religie, cultura sau disabilitate.
„Ar fi minunat sa existe cu adevarat egalitate si dreptate in lume, dar m-am confruntat de multe ori cu discriminarea de gen sau de varsta. Totusi, nu sunt descurajata de aceste lucruri si imi dau seama ca sta in puterea mea sa schimb lucrurile in bine si ca vocea si parerea mea conteaza” a comentat Marina de 18 ani eleva la Colegiul National Grigore Moisil din Urziceni.
Tinerii au demonstrat o intelegere profunda a conceptului. “Dupa parerea mea, in sens larg justitia sociala poate fi definita ca egalitatea sanselor de a progresa, de a face ceea ce iti place. Din pacate, nu toti avem aceleasi posibilitati sa facem ceea ce ne dorim, lucru care de multe ori se rasfrange si asupra felului nostru de a fi.
Eu pot spune ca ajutorul primit din partea cuiva e foarte important, mai mult decat sprijinul financiar, cel moral. Experienta alaturi de fundatia World Vision m-a ajutat sa clarific multe aspecte din viata mea. Implicarea in proiectul ”Vreau in clasa a noua” nu mi-a oferit doar sprijin financiar, ci multe momente frumoase, ceea ce m-a ajutat sa imi definesc personalitatea.
Dupa parerea mea acest lucru este tot un act de justitie sociala deoarece oferindu-le informatii, idei, activitati prin care pot invata sa socializeze, cresc sansele de adaptare intr-o lume noua, de acceptare a ineditului.” a adaugat Daniela, 18 ani, eleva si ea la Colegiul National Grigore Moisil din Urziceni.
Concluzia discutiei a fost ca justitia sociala ramane doar un vis frumos, un ideal, iar saracia extrema, foametea, discriminarea si negarea drepturilor omului continua sa afecteze peisajul moral mondial.
Dezbaterea unor teme importante in cadrul intalnirilor organizate pentru bursierii programului „Vreau in clasa a noua” le ofera acestora posibilitatea de a intra in contact cu concepte moderne. Astfel tinerii, nu doar isi largesc orizontul si au sansele marite de adaptare la noua realitate, ci uneori chiar isi descopera dorinta de a deveni agenti ai schimbarii.
„Vreau in clasa a noua” este un program de prevenire a abandonului scolar, special creat pentru copiii cu potential dar fara posibilitati materiale din mediul rural care vor sa mearga la liceu la oras. El ofera „continuitate” in sprijinul pentru educatie pe care l-au primit copiii din proiectele noastre traditionale de sponsorship, ajutandu-i prin burse sociale sa se dezvolte mai departe si sa aiba astfel sanse la un viitor mai bun.