ELEVII DIN NEGRESTI, LA UN SCHIMB DE EXPERIENTA PENTRU PREVENIREA VIOLENTEI

Negresti, 6 II 2014 | In perioada 3-5 februarie 2014, 56 elevi si tineri din Negresti, judetul Vaslui au participat la un schimb de experienta desfasurat la Centrul Pastoral Cultural “Danil Sihastru” din Durau. Intalnirea si actiunile desfasurate au ca scop final formarea si capacitarea unei retele locale de tineri care sa identifice cele mai eficiente solutii de prevenire a situatiilor de violenta din comunitatea lor.

Schimbul de exerienta a fost organizat de Fundatia World Vision Romania si a reunit 24 de membri ai Grupului A.R.T., 24 de bursieri la liceu din programul “Vreau in clasa a noua!” si a cate 2 reprezentanti din partea Consiliului Elevilor de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” si Consiliului Elevilor de la Scoala Generala “Mihai David” ambele din Negresti, voluntari ai fundatiei noastre si ai Centrului de Tineret din Negresti.

Activitatea a fost pregatita prin intalniri periodice ale reprezentantilor fundatiei cu cate 2 membri ai fiecarui grup participativ, astfel incat schimbul de experienta sa intruneasca propuneri directe si argumentate si sa faciliteze realizarea planului operational de implementare al fiecarei activitati identificate:
• sesiuni de informare pentru tineri si adulti,
• aplasarea “urnei secrete” pentru identificarea elevilor cu un comportament violent,
• desfasurarea unor actiuni stradale pentru “Ziua Anti Violenta” care sa marcheze lupta impotriva fenomenului violentei
• intalnire cu luptatori profesionisti,
• activitati de socializare pentru copiii din gardinite si scoli primare,
• constituirea grupurilor de suport pentru victimele violentei.

Stimularea copiilor si tinerilor prin educatie informala si alternative de petrecere a timpului liber cu scopul reducerii violentei, atat in scoli cat si inafara lor, este o preocupare importanta a fundatiei noastre si se regaseste si in alte initiative din comunitatile noastre partenere.

Participantii la acest shimb de experienta sunt tineri care fac parte si din alte initiative ale fundatiei noastre. In grupul A.R.T.  al carui motto este “Constientizeaza, ridica vocea si treci la actiune!” – “Be Aware, Raise your Voice, Take Action!”,  activeaza tineri din orasul vasluian Negresti, care incepand cu 2012, analizeaza problemele comunitatii locale, le prezinta adultilor si cauta solutii pentru a le rezolva.

Liceenii bursieri din programul „Vreau in clasa a noua” sunt elevi silitori proveniti din familii sarace care sunt ajutati sa isi continue studiile prin contributia unor sponsori. Dincolo de sustinerea financiara oferita prin burse ce acopera cheltuieli pentru rechizite, carti, imbracaminte si transport la scoala, programul ii ajuta pe tineri sa se fomeze in mod echilibrat si sa devina adulti responsabili, implicandu-i in diverse activitati de socializare si de dezvoltare personala.