EXPERIENTA ROMANIEI IN DOMENIUL PROTECTIEI COPILULUI PROMOVATA LA NIVEL REGIONAL

COMUNICAT DE PRESA
Bucuresti, 30 ianuarie 2014 – Miercuri, 29 ianuarie 2014, fundatia World Vision Romania, FONPC – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil din Romania si ChildPact au lansat la Bucuresti proiectul „Impreuna pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice in regiunea Marii Negre” care isi propune sa contribuie la procesele de reforma in domeniul protecţiei copilului din ţarile partenere, prin intarirea coaliţiilor de ONG-uri pentru copii din zona extinsa a Marii Negre.

ChildPact, este coalitia aliantelor nationale de ONG-uri pentru protectia copilului care militeaza pentru cooperare regionala la nivel inter-guvernamental si al societatii civile, pentru a identifica bune practici si solutii eficiente pentru asigurarea bunastarii copiilor.
Organizaţiile societaţii civile si coaliţiile pe care acestea le formeaza in Romania, Armenia, Azerbaijan, Georgia si Moldova sunt actori foarte importanţi in reformarea sistemelor de protecţie a copilului din regiune. Experienţa Romaniei in domeniul protectiei copilului este o experienţa valoroasa din care alte ţari ar putea sa inveţe iaracest proiect isi doreste sa faciliteze acest proces de invaţare.

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Programul de Asistenţa Oficiala pentru Dezvoltare si este implementat de UNDP – BRC (Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite -Centrul Regional din Bratislava), si implementat de FundaţiaWorld Vision Romania in parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru „Copil” (FONPC), Coaliţia pentru Copii din Armenia, Organizaţia „Reliable future” din Azerbaijan, World Vision Georgia si APSCF Moldova.

 „World Vision este prezenta in multe tari din regiune si are o experienta vasta in gasirea, pilotarea si aplicarea solutiilor care sa raspunda nevoilor copiilor. In fiecare tara organizatia este membra a coalitiilor nationale si este interesata sa puna la dispozitia membrilor coalitiilor toata expertiza sa regionala, adaptand modelele pentru contextul local.” a declarat Doamna Daniela Buzducea, Director de Advocacy World Vision Romania. „De aceea ne-am implicat in realizarea unui astfel de proiect de cooperare regionala. Copilaria este o perioada de gratie in care avem oportunitatea sa ne dezvoltam abilitati pe care mai tarziu nu le mai putem dezvolta. De aceea credem ca prin cooperare regionala putem sprijini optimizarea interventiilor de reforma a sistemelor de protectia copilului, asa incat lectiile invatate intr-o tara sa poata fi preluate ca o solutie de catre parteneri pentru a nu irosi nici un minut din copilaria celor mai vulnerabili copii. Este concluzia la care am ajuns dupa 20 de ani de munca in acest domeniu in Romania.”

Pe langa date despre proiect si coalitia ChildPact, audientei i-au fost prezentate informatii legate de contextul regional, european si de pasii facuti in Reforma Protectiei Copilului in Romania. Prezenta Romaniei prin ONG-urile pentru copii in acest proiect releva 2 aspecte foarte importante: pe de o parte impartasirea experientei tarii noastre in reforma de protectie a copilului iar pe de alta parte ne ofera posibilitatea de a vorbi cu mandrie despre rezultatele noastre pozitive.

Referindu-se la copii si politica externa a Uniunii Europene, Doamna Helen Gonnord, reprezentant al Serviciului European de Actiune Externa din cadrul Directiei Drepturile Omului si Democratie, a prezentat instrumentele prin care Uniunea Europeana sprijina proiectele de protectie a copilului din tarile terte.

Doamna Mirela Oprea, Secretar General ChildPact, a subliniat ca din 2007 Romania a devenit stat donator acordand asistenta pentru dezvoltare tarilor din Regiunea Marii Negre. „De aceea ChildPact doreste ca experienta Romaniei sa fie promovata la nivel regional si european iar in acest sens propune crearea unui grup de lucru in cadrul OCEMN – Organizaţia de Cooperare Economica la Marea Neagra – prin care sa fie promovata experienta Romaniei” a adaugat secretarul coalitiei. „Membrii ChildPact, considera ca guvernele ar trebui sa investeasca in bunastarea copiilor nu doar ca o responsabilitate morala, ci si din motive pur economice. Copiii de astazi nu sunt numai consumatori directi sau indirecti prin adultii care ii au in grija, ci si forţa de munca de maine, viitori platitori de taxe si viitori decidenţi economici. Obiectivul OCEMN de a promova dezvoltarea economica de termen lung este de aceea fundamental legat de situaţia copiilor de astazi. “

In acest sens, audienta a avut la dispozitie un document important in care s-au prezentat argumentele introducerii Protectiei Copilului pe agenda OCEMN, scrisoare care in urma cu o luna a fost transmisa acestui organism, autoritatilor si mai multor ong-uri din tarile Regiunii Marii Negre.

Evenimentul a prilejuit o „retrospectiva” a situatiei protectiei copilului in Romania din ultimii 30 de ani trecand prin toate etapele parcurse si prezentand in acelasi timp si conditiile istorice, sociale si economice ale momentului. „Romania a facut progrese vizibile, insa ca sa putem prezenta aceste progrese si metode de buna-practica partenerilor din taile implicate in proiect, este nevoie sa stim cum am ajuns aici. Faptul ca azi copiii institutionalizati traiesc in conditii mai bune ca acum 25 de ani, se datoreaza progreselor care au inceput din 1997 prin procesul de dezinstitutionalizare. Am vrea ca partenerii nostri sa invete atat din greselile noastre, cat si din realizari si sa isi adapteze modelele nevolior specifice”, a decalarat Daniela Gheorghe, Director Executiv FONPC.

Evenimentul a fost gazduit de Bibleotica Metropolitana Bucuresti la sediul sau din strada Tache Ionescu nr.4 si a reunit mai multe ong-uri, jurnalisti si reprezentanti ai autoritatilor din Romania si din alte tari participante la proiect.

Pentru mai multe informaţii:

Mirela Oprea, Secretar General ChildPact – mirela_oprea@wvi.org; telefon: 0731 444 636.

Anca Bejenaru, Manager Proiecte Speciale de Comunicare – anca_bejenaru@wvi.org, telefon: 0736 444 815
„Impreuna pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice in regiunea Marii Negre”
PARTENERII DE PROIECT
World Vision Romania este o organizaţie crestina, care desfasoara programe de intervenţie umanitara de urgenţa, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitaţii bunastarea copilului. Organizaţia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitaţile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptaţii. Inspiraţi de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. De-a lungul celor 24 ani de activitate in Romania, World Vision a fost un partener important in reformarea sistemului de protecţie a copilului. Mai multe informaţii pe www.worldvision.ro.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din Romania reuneste 75 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protecţiei copilului. Fiind principalul partener de dialog al autoritaţilor publice incepand cu anul 1997, FONPC este specializata in dezvoltarea politicilor sociale pentru copii. Activitaţile si programele FONPC sunt centrate pe: promovarea drepturilor copilului; monitorizarea respectarii drepturilor copilului; intarirea capacitaţii organizaţionale a federaţiei si a membrilor sai. Pentru a-si atinge obiectivele, FONPC lucreaza in stransa colaborare cu autoritaţile locale si naţionale, organizaţii internaţionale, instituţii europene, organizaţii si reprezentanţi ai societaţii civile, comunitaţi locale si alţi actori interesaţi in promovarea drepturilor copiilor. Mai multe informaţii pe www.fonpc.ro.

„Child Protection Network” din Armenia reuneste 32 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru cresterea calitaţii serviciilor sociale destinate copiilor vulnerabili si familiilor lor. Infiinţata in 2005 pentru a aborda si a acţiona in mod sistemic in domeniul protecţiei copilului, coaliţia militeaza pentru imbunataţirea sistemului naţional de protecţia copilului. Activitaţile si programele coaliţiei includ: promovarea de politici publice pentru copii; dezvoltarea de parteneriate sociale intre stat si actori non-guvernamental de profil; si consolidarea organizaţiilor non-profit.

„NGO Alliance for Children Rights” din Azerbaijan reuneste 80 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protecţiei copilului. Coaliţia se implica activ in reformarea sistemului social de protecţie a copilului, activitaţile sale principale fiind concentrate asupra: dezvoltarea de politici publice; sensibilizarea publica cu privire la problematicile protecţiei si drepturilor copiilor vulnerabili; intarirea capacitaţii membrilor sai pentru ca acestia sa livreze servicii mai eficiente pentru bunastarea copiilor. Una dintre reusitele remarcabile ale coaliţiei a fost iniţierea, documentarea si implementarea sistemului de justiţie juvenila din Azerbaijan.

„The Coalition for Child and Youth Welfare” din Georgia reuneste 22 de organizaţii non-guvernamentale orientate catre ajutorarea copiilor si a tinerilor, care activeaza impreuna pentru prevenţia instituţionalizari copiilor; drepturile copiilor care parasesc sistemul de protecţie a copilului; infiinţarea de servicii de justiţie juvenila; protecţia copiilor impotriva violenţei, exploatarii si abandonului. CCYW a fost fondata in 2012 cu sprijinul World Vision Georgia si activeaza pentru a deveni un partener de dialog pentru autortaţile publice. World Vision Georgia este partener in cadrul proiectului, in numele CCYW.

„Alianţa ONG-urilor active in domeniul protecţiei sociale a copilului si familiei” (APSCF) din Republica Moldova reuneste 127 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru asigurarea bunastarii copiilor inca din anul 2002. Misiunea coaliţiei este aceea de a intari capacitatea membrilor sai pentru a dezvolta si a promova bune practici si politici sociale eficiente pentru protecţia copiilor si bunastarea familiilor lor. Activitaţile principale ale APSCF se concentreaza asupra: dezvoltarii expertizei membrilor APSCF pentru monitorizarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului; incurajarii participarii active si responsabile a ONG-urilor in procesul de elaborare de politici publice in domeniul protecţiei copilului; organizarii de sesiuni speciale pentru formarea de experţi in domeniu; militarii pentru un sistem social imbunataţit pentru protecţia copilului.

Toţi partenerii de proiect sunt membri ai ChildPact, Coaliţia de protecţia copilului din regiunea extinsa a Marii Negre. Creat in 2011 la Forumul ONG la Marea Neagra (susţinut de Ministerul Afacerilor Externe si Comisia Europeana), ChildPact reprezinta 600 de organziaţii non-guvernamentale ce lucreaza cu mai mult de 500.000 de copii vulnerabili din 10 ţari diferite. Obiectivele ChildPact sunt: intarirea rolului si capacitatii organizatiilor societatii civile prin dezvoltarea si monitorizarea de politici publice privitoare la protectia si bunastarea copiilor din regiunea extinsa a Marii Negre; promovarea unui mediu propice activitatii coalitiilor nationale si regionale ale societatii civile; promovarea publica a drepturilor copilului si a problematicilor legate de protectia lor in contexte nationale si regionale; promovarea cooperarii regionale. Mai multe informaţii despre ChildPact: www.childpact.org.
*

De ce e necesara crearea unui grup de lucru pentru copii in cadrul Organizaţiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN)?
AVANTAJE ECONOMICE ALE INVESTIŢIEI IN COPII
Obiectivul OCEMN de a promova dezvoltarea economica de termen lung este fundamental legat de situaţia copiilor de astazi prin faptul ca:
1. Abuzurile asupra copiilor duc la pierderi economice importante
2. Exploatarea prin munca a copiilor reduce productivitatea pe termen lung
3. Investiţiile scazute in sanatatea copilului au consecinţe negative asupra bugetului sanataţii pe termen lung
4. Abandonul scolar duce la un capital uman precar
5. Adolescenţii marginalizaţi pot contribui la creşterea tulburarilor sociale

De aceea, ChildPact militeaza pentru ca statele din regiune sa asigure copiilor condiţiile de viaţa si de educaţie pentru ca in viitor acestia sa poata contribui la dezvoltarea socio-economica a regiunii si astfel propune crearea unui Grup de Lucru pentru copii OCEMN-ChildPact care sa fie construit plecand de la bunele practici dezvoltate de alte regiuni ale lumii.