„Impreuna pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice in regiunea Marii Negre”
PARTENERII DE PROIECT
World Vision Romania este o organizaţie crestina, care desfasoara programe de intervenţie umanitara de urgenţa, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitaţii bunastarea copilului. Organizaţia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitaţile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptaţii. Inspiraţi de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. De-a lungul celor 24 ani de activitate in Romania, World Vision a fost un partener important in reformarea sistemului de protecţie a copilului. Mai multe informaţii pe
www.worldvision.ro.
Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din Romania reuneste 75 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protecţiei copilului. Fiind principalul partener de dialog al autoritaţilor publice incepand cu anul 1997, FONPC este specializata in dezvoltarea politicilor sociale pentru copii. Activitaţile si programele FONPC sunt centrate pe: promovarea drepturilor copilului; monitorizarea respectarii drepturilor copilului; intarirea capacitaţii organizaţionale a federaţiei si a membrilor sai. Pentru a-si atinge obiectivele, FONPC lucreaza in stransa colaborare cu autoritaţile locale si naţionale, organizaţii internaţionale, instituţii europene, organizaţii si reprezentanţi ai societaţii civile, comunitaţi locale si alţi actori interesaţi in promovarea drepturilor copiilor. Mai multe informaţii pe www.fonpc.ro.
„Child Protection Network” din Armenia reuneste 32 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru cresterea calitaţii serviciilor sociale destinate copiilor vulnerabili si familiilor lor. Infiinţata in 2005 pentru a aborda si a acţiona in mod sistemic in domeniul protecţiei copilului, coaliţia militeaza pentru imbunataţirea sistemului naţional de protecţia copilului. Activitaţile si programele coaliţiei includ: promovarea de politici publice pentru copii; dezvoltarea de parteneriate sociale intre stat si actori non-guvernamental de profil; si consolidarea organizaţiilor non-profit.
„NGO Alliance for Children Rights” din Azerbaijan reuneste 80 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protecţiei copilului. Coaliţia se implica activ in reformarea sistemului social de protecţie a copilului, activitaţile sale principale fiind concentrate asupra: dezvoltarea de politici publice; sensibilizarea publica cu privire la problematicile protecţiei si drepturilor copiilor vulnerabili; intarirea capacitaţii membrilor sai pentru ca acestia sa livreze servicii mai eficiente pentru bunastarea copiilor. Una dintre reusitele remarcabile ale coaliţiei a fost iniţierea, documentarea si implementarea sistemului de justiţie juvenila din Azerbaijan.
„The Coalition for Child and Youth Welfare” din Georgia reuneste 22 de organizaţii non-guvernamentale orientate catre ajutorarea copiilor si a tinerilor, care activeaza impreuna pentru prevenţia instituţionalizari copiilor; drepturile copiilor care parasesc sistemul de protecţie a copilului; infiinţarea de servicii de justiţie juvenila; protecţia copiilor impotriva violenţei, exploatarii si abandonului. CCYW a fost fondata in 2012 cu sprijinul World Vision Georgia si activeaza pentru a deveni un partener de dialog pentru autortaţile publice. World Vision Georgia este partener in cadrul proiectului, in numele CCYW.
„Alianţa ONG-urilor active in domeniul protecţiei sociale a copilului si familiei” (APSCF) din Republica Moldova reuneste 127 de organizaţii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru asigurarea bunastarii copiilor inca din anul 2002. Misiunea coaliţiei este aceea de a intari capacitatea membrilor sai pentru a dezvolta si a promova bune practici si politici sociale eficiente pentru protecţia copiilor si bunastarea familiilor lor. Activitaţile principale ale APSCF se concentreaza asupra: dezvoltarii expertizei membrilor APSCF pentru monitorizarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului; incurajarii participarii active si responsabile a ONG-urilor in procesul de elaborare de politici publice in domeniul protecţiei copilului; organizarii de sesiuni speciale pentru formarea de experţi in domeniu; militarii pentru un sistem social imbunataţit pentru protecţia copilului.
Toţi partenerii de proiect sunt membri ai ChildPact, Coaliţia de protecţia copilului din regiunea extinsa a Marii Negre. Creat in 2011 la Forumul ONG la Marea Neagra (susţinut de Ministerul Afacerilor Externe si Comisia Europeana), ChildPact reprezinta 600 de organziaţii non-guvernamentale ce lucreaza cu mai mult de 500.000 de copii vulnerabili din 10 ţari diferite. Obiectivele ChildPact sunt: intarirea rolului si capacitatii organizatiilor societatii civile prin dezvoltarea si monitorizarea de politici publice privitoare la protectia si bunastarea copiilor din regiunea extinsa a Marii Negre; promovarea unui mediu propice activitatii coalitiilor nationale si regionale ale societatii civile; promovarea publica a drepturilor copilului si a problematicilor legate de protectia lor in contexte nationale si regionale; promovarea cooperarii regionale. Mai multe informaţii despre ChildPact: www.childpact.org.
*
De ce e necesara crearea unui grup de lucru pentru copii in cadrul Organizaţiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN)?
AVANTAJE ECONOMICE ALE INVESTIŢIEI IN COPII
Obiectivul OCEMN de a promova dezvoltarea economica de termen lung este fundamental legat de situaţia copiilor de astazi prin faptul ca:
1. Abuzurile asupra copiilor duc la pierderi economice importante
2. Exploatarea prin munca a copiilor reduce productivitatea pe termen lung
3. Investiţiile scazute in sanatatea copilului au consecinţe negative asupra bugetului sanataţii pe termen lung
4. Abandonul scolar duce la un capital uman precar
5. Adolescenţii marginalizaţi pot contribui la creşterea tulburarilor sociale
De aceea, ChildPact militeaza pentru ca statele din regiune sa asigure copiilor condiţiile de viaţa si de educaţie pentru ca in viitor acestia sa poata contribui la dezvoltarea socio-economica a regiunii si astfel propune crearea unui Grup de Lucru pentru copii OCEMN-ChildPact care sa fie construit plecand de la bunele practici dezvoltate de alte regiuni ale lumii.