LUCIA, VOCEA COPIILOR ROMANI LA CONSILIULUI TRIANUAL DIN TANZANIA

Bucuresti, 10 decembrie 2013 – Intre 4-14 noiembrie 2013, Lucia P., din Negreşti – Vaslui a reprezentat Romania, Europa de Est si Orientul Mijlociu la Consiliul Trianual World Vision international in Tanzania. Desfaşurat o data la 3 ani, acesta reuneste liderii nationali şi internationali din parteneriatul nostru international. Pentru prima data in istoria organizatiei, copii au fost invitati sa contribuie la strategia internationala.

Participarea Luciei la acest eveniment este deosebit de valoroasa pentru Fundatia World Vision Romania dar mai ales pentru toti copiii vulnerabili din Romania ale caror probleme au fost prezentate şi dezbatute in fata conducerii internationale a organizatiei. Lucia a fost aleasa alaturi de alti 33 de copii din toata lumea, fiind printre cei 4 copii, din Albania, Georgia, Palesina si Romania, care au reprezentat regiunea MEER formata din 11 tari (Europa de Est si Orientul Mijlociu).

Primele trei zile petrecute in Tanzania, au insemnat atat pentru Lucia cat şi pentru ceilalti copii, participarea la sesiuni de lucru şi ateliere. Ulterior, cei 34 copiii s-au adresat celor 500 de adulti prezenti in cadrul evenimentului şi au expus intr-un punct de vedere comun principalele probleme ale copiilor la nivel mondial.

“Cel mai mult m-a impresionat pozitivismul copiilor care desi proveneau din tari in care nivelul de trai este cu mult sub cel normal ei inca nu si-au pierdut speranta ca daca vom lucra impreuna, copii si adulti , putem spera la un viitor mai bun. Pentru mine, aceasta experienta a fost printre cele mai frumoase de pana acum. Am avut ocazia de a cunoaste oameni noi, diferiti de la care am putut invata multe lucruri noi, culturi si stiluri de viata diferite.”

Tema discursului Luciei in plen a fost despre accesul copiilor la servicii medicale, si anume cazul unei fetite ramasa cu handicap pentru ca nu a beneficiat de tratament corespunzator si la timp pentru o simpla fractura la picior, acest tratament fiind conditionat de plati suplimentare impuse familiei.

La eveniment, pe langa participarea la ateliere si in plen, copiii au amenajat cate un stand despre tarile lor, in care au expus materiale traditionale, costume populare, impletituri, ştergare, cani de lut dar si felicitari de tip quilling realizate de copiii care au participat la activitatile desfasurate in programele World Vision. Lucia a promovat atat obiectele realizate de copii din Romania cat şi proiectele şi initiativele tinerilor din cadrul programelor World Vision Romania, cu precadere ale Grupului A.R.T. din care face parte, un proiect de advocacy pentru tineri care se desfasoara in Negresti – Vaslui. La finalul evenimentului, Lucia a incantat invitatii cu o reprezentatie scenica. Imbracata in costum popular, ea a interpretat un cantec de muzica populara.

Experienta şi cunoştintele acumulate de Lucia prin participarea la Consiliul Trianual World Vision International va avea un ecou nu doar in viata ei, ci se va rasfrange si asupra tuturor copiilor prin initiativele şi proiectele care vor urma si care vor asigura sanse de dezvoltare copiilor prin acces la educatie, conditii de studiu imbunatatite şi acces la servicii medicale.

Lucia face parte din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania si este si membra a Consiliului Elevilor din liceul ei dovedind inca de pe cum aptitudini de lider. Ea este o eleva eminenta, o fire foarte deschisa, o tanara dinamica gata sa se implice si sa gaseasca solutii.