GANDIREA POZITIVA A COPIILOR AFECTATI DE INUNDATII STIMULATA PRIN JOC SI ARTA.

Galati, 10 Decembrie 2013 – 28 de copii din Slobozia Conachi, judetul Galati, ale caror case au fost distruse sau grav avariate la inundatiile din septembrie, au fost ajutati de o echipa World Vision din Constanta sa depaseasca trauma suferita, prin joc si art-terapie. Profesorii de la scoala au invatat si ei acum aceasta tehnica si au aflat despre protectia copiilor in situatii de urgenta, cu accent pe crearea spatiului prietenos pentru copii.

Timp de cinci zile, 16 copii din clasele primare si 12 din ciclul gimnazial au participat la ateliere de creatie prin intermediul carora au fost provocati sa-si exteriorizeze sentimentele reprimate, dupa care apoi au fost condusi prin joc si arta spre o zona de siguranta in care au invatat sa gandeasca pozitiv, sa spere, sa isi cunoasca resursele pe care le pot activa in situatii similare pe viitor si sa nu se mai teama de ploaie. De asemenea, s-au organizat si doua sesiuni informative pentru profesorii de la scoala din sat, prin care acestia au fost invatati sa implementeze singuri proiectul si au primit informatii despre protectia copiilor in situatii de urgenta, cu accent pe crearea spatiului prietenos pentru copii.

Initiativa apartine unor colegi de la biroul nostru din Constanta care identificand chiar la fata locului nevoia copiilor de suport pentru a depasi trauma, au pregatit si au desfasurat aceste sesiuni ca voluntari. Cei doi colegi sunt specialisti in protectia copilului si lucreaza in cadrul proiectului nostru zonal din judetul Constanta.

« Am fost impresionata de marturiile copiilor care au povestit despre experienta lor de la inundatii. Lacrimile unei fetite m-au facut sa ma gandesc la cat de speriati au fost in acel moment. Apreciez puterea lor de a-si continua activitatile zilnice si activitatile scolare », a declarat Enescu Daniela, Presedinte al Asociatiei Youth Vision Constanta si voluntar World Vision Romania care a ajutat echipa sa deruleze atelierele.

 

Un joc de schimbare a perspectivei i-a condus pe copii catre o resemnificare a situatiei, ploaia fiind vazuta ca suport al vietii pe pamant, apa care  hraneste plantele, animalele si omul. Desenele copiilor au inceput sa includa in ele soarele, curcubeul, lumina, copaci verzi si alte elemente care denota optimismul. Cutia   resurselor, un alt joc folositor i-a ajutat pe elevi sa gaseasca resursele personale pe care le pot accesa in momentele critice. Cutiutele au fost extrem de apreciate si fiecare copil si-a luat cutiuta acasa pentru a continua sa « o umple » cu resurse. Povestea « Lucian Licuriciul invata sa lumineze » i-a invatat pe micutii din clasele primare, importanta gandurilor pozitive, iar cei mai mari au invatat sa se deschida si sa comunice prin intermediul activitatilor de art terapie si printr-o sceneta de teatru.
« Copiii reprezinta intr-o situatie de urgenta o categorie vulnerabila. Din dorinta de a-i proteja, adultii tind sa nu ii implice in derularea si explicarea evenimentelor, suferinta lor fiind frecvent minimalizata. Atelierele derulate in cadrul proiectului Povesti si jocuri vorbarete au oferit copiilor afectati de inundatii ocazia sa vorbeasca prin propriile cuvinte despre sentimentele, emotiile lor legate de eveniment, sa invete ca nu exista emotii bune sau rele, sa primeasca si sa ofere support emotional intr-un cadru securizant. Implicarea si entuziasmul cu care au participat la activitatile propuse sunt dovada concreta a faptului ca initiativa a raspuns nevoilorlor si cu siguranta acum cutiutelelor de ajutor sunt pline de resurse atat interioare, personale dar si referitoare la persoane suport in care au incredere ca pot vorbi si cere ajutor», a precizat Anca Done, consilier vocational la fundatia World Vision Romania.

Intrucat atelierele au avut loc dupa orele de curs, fundatia le-a oferit copiilor masa de pranz, adaptata cerintei lor – adica de post !

*
Nevoia de a gandi si de a derula un asemenea proiect a reiesit in urma vizitei efectuate de aceeiasi echipa World Vision Romania in localitatea Slobozia Conachi, la scurt timp dupa producerea inundatiilor, cand s-a facut o evaluare a distrugerilor dar si a nevoilor existente la fata locului. La solicitarea autoritatilor locale, fundatia World Vision Romania a oferit un prim transport cu donatii constand in haine groase, rechizite si produse de igiena corporala si ulteror, produse de curatenie si de constructie. Cel mai clar a reiesit insa nevoia oamenilor de a discuta cu cineva despre evenimentele traumatizante pe care le-au trait, fapt confirmat si de rezultatele chestionarului aplicat adultilor din 13 gospodarii afectate.

In toate gospodariile vizitate, oamenii au vorbit despre situatia dramatica in care se afla, modul in care sunt afectati din punct de vedere emotional, sentimentele pe care le-au trait in momentul producerii evenimentului. In special femeile au mentionat faptul ca au avut momente in care au simtit ca nu mai au pentru ce trai, sentimentele cele mai des mentionate fiind teama permanenta, furie, deznadejde, preocupare pentru copii. Extrapoland situatia, s-a conturat in mod cert nevoia de a fi ascultati nu numai adultii ci mai ales copiii, consiliati si orientati catre mecanisme posibile de adaptare la stres si speranta.

« Fundatia World Vision Romania a fost prima care ne-a fost alaturi de la inceput, cand au avut loc evenimentele. Ma refer prin noi, la scoala. S-a implicat, ne-a ajutat si apoi, a revenit ca sa continue colaborarea prin proiectul propus. A fost o experienta deosebita pentru noi si pentru copii, care au fost incantati si mi-au povestit ce frumos a fost, ce lucruri interesante au invatat. Atelierul pentru cadrele didactice a fost si el foarte interesant, profesorii sunt multumiti de tot ceea ce au aflat si de materiaele oferite. Am descoperit in oamenii de la World Vision noi prieteni care ne-au adus multa caldura sufleteasca. Ne-am facut noi prieteni. Si copiii si noi asa-i simtim », a declarat Marin Sultanica, responsabil proiecte si programme educative la Scoala Gimnaziala din Slobozia Conachi, judetul Galati.