SESIUNE NATIONALA DE INCHIDERE A PROIECTULUI ALEGE SCOALA LA PALATUL PATRIARHIEI

Comunicat de presa

Marţi, 23 iulie, la Patriarhia Română, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a avut loc Festivitatea de închidere la nivel naţional a proiectului Alege Şcoala!. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la eveniment au participat domnul Remus Pricopie, ministrul educației, doamna Prof. dr. Ella Ştefan, Director OI POSDRU, Pr. Dr. Constantin Naclad, manager de proiect, Cătălin Popa, director național al Fundației World Vision.

Pr. Constantin Naclad, manager de proiect, a prezentat scopul urmărit de principalele activități în care au fost implicați copii, în cadrul proiectului Alege Şcoala! „potenţarea atitudinilor şi competenţelor sociale ale copiilor înscrişi în proiect, identificarea elevilor cu aptitudini speciale, artistice, literare şi dezvoltarea interesului pentru lectură şi creaţii literară, plastice – prin desen şi fotografie, teologicee- comunicare şi organizare, cunoaşterea şi afirmarea potenţialului social, artistic, plastic, teologic şi de comunicare ale elevilor din clasele I-VIII. Totodata, a fost încurajată cultivarea talentului fiecărui copil şi prin premiile care i-au stimulat contribuind la conştientizarea rolului învăţăturii şi răsplătirea efortului depus pentru obţinerea rezultatelor meritorii”.

Pe parcursul celor patru ani de proiect, la nivel național, 29.207 copii elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, delincvenți juvenili, persoane care au părăsit timpuriu şcoala, persoane care nu au absolvit învățământul obligatoriu şi preşcolari au participat la activităţile proiectului Alege Şcoala!. Totodată, dezvoltarea programului de prevenire a fenomenului de părăsire timpurile a şcolii a fost susţinut de 3206 persoane: preoți şi profesori de religie. În total, activităţile proiectului  au însumat 247 de sesiuni de formare, de care au beneficiat 3.206 de persoane (preoţi şi profesori de religie); organizarea unui număr de cel puţin 9.618 lecţii de cateheză în cadrul “Şcolii de duminică”; organizarea a 235 tabere de creaţie pentru 9.618 de copii; organizarea unui concurs naţional desfăşurat în 4 etape (la nivelul Parohiilor, Protopopiatelor, Eparhiilor şi Patriarhiei) pentru toți cei 29.207 de copii implicaţi în proiect.

“Noi de fapt suntem aici să sărbătorim nu un prioiect, nu un succes, ci o determinare de a face o diferență în viața unor copii, pentru care până mai recent, potențialul viitorului lor era destul de redus, mulți dintre ei necunoscând lumea din afara satului lor şi pentru care şcoala nu era de importanță. Flacăra interesului lor există. Ei sunt doritori şi dornici să învețe, dar au nevoie de ajutor”, a declarat Cătălin Andrew Popa, director național al Fundației World Vision România.

Remus Pricopie, ministrul educației a declarat că dincolo de faptul că prin proiectul acesta s-a atins un număr impresionant de copii, rezultatele sunt cu atât mai valoroase cu cât “aceşti copii la rândul lor vor cataliza reacții în comunitățile din care au venit, ei vor vorbi despre şcolă şi despre importanța şcolii colegilor lor.” În acest sens, ministrul educației a precizat că se impune o evaluare de impact pe termen lung, extinsă până la o perioada de 3-4 ani de la momentul închiderii proiectului.

Prin intermediul proiectului Alege Şcoala!, Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, a intervenit în educaţia copiilor aflaţi sub risc de abandon şcolar. Prin orele de cateheză din parohii şi taberele de creaţie la care au participat copiii, ne-am străduit să suplinim lipsa de afecţiune părintească şi impactul dramatic al atmosferei de familie viciate de diferite probleme sociale şi morale, să descoperim copiii talentaţi şi să îi încurajăm pentru a depăşi situaţiile dificile şi a avea încredere în viitorul lor. Rezultatele imediate au urmărit, pe termen scurt, sprijinirea preșcolarilor și elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii, creșterea motivației copiilor de a merge la şcoală, precum și formarea de formatori care să prevină abandonul școlar. Rezultatele pe termen lung se vor reflecta prin creșterea nivelului de educație și participarea activă la viaţa comunităţii locale.

La finalul festivității de închidere a proiectului Alege Școala!, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți cei care au sprijinit implementarea proiectului. Preafericirea Sa a subliniat și importanța colaborării, în astfel de proiecte, între instituții: „Mulțumim mai întâi lui Dumnezeu pentru această experienţă binecuvântată. Aşa cum spunea domnul Ministru al Educaţiei este mare nevoie de cunoaşterea realităţii din ţară ca să putem să dezvoltăm coresponsabilitatea şi cooperarea între factorii care pot contribui la îmbunătăţirea educaţiei şi mai ales la includerea tuturor copiilor în procesul de educaţie. Am apreciat foarte mult faptul că dl. Cătălin Popa a subliniat că această experienţă a proiectului Alege Şcoala! este şi o experienţă de cooperare între societatea civilă, aici ne referim în special la familii şi la ONG-urile care se ocupă de educaţie, Biserică şi Stat (prin stat înţelegem aici Ministerul Educaţiei Naţionale). Această coresponsabilitate trebuie intensificată. Ea se intensifică mai ales atunci când cunoaștem cât de mare este nevoia de conlucrare și de a contribui la formarea tinerilor încât să aibă o demnitate. Patriotismul nu poate să se limiteze la cuvinte înflăcărate, discursuri patetice, ci așa cum spunea Sf. Isaac Sirul, am ajuns în timpul în care trebuie să spunem: Taci tu ca să vorbească faptele tale. Trebuie ca predica din Biserică să fie tradusă în proiecte educaționale, social filantropice pentru toate vârstele, dar mai ales pentru copii”.

Contact: Gabriela Grama –  Specialist Relatii Publice
Telefon: 0040-731-444-611, Email: Gabriela_Grama@wvi.org

Va invitam sa vizualizati filmul realizat de Trinitas TV.

”Alege Scoala!” – un proiect pentru 30 000 de copii