Prin acest proiect desfasurat de World Vision Romania, peste 900 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale au fost ajutati sa aiba acces la educatie si locuri de munca, precum si la servicii de recuperare.
Proiectul „Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia” desfasurat in perioada 2010 – 2013, s-a incheiat. La nivel national, proiectul a vizat copiii si tinerii cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, copii si tineri care sufera de boli ce le afecteaza viata sociala si profesionala (HIV, SIDA, cancer), tineri care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, persoane de etnie roma, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice.
Pe parcursul celor trei ani de proiect, copiii, tinerii, precum si adultii-parinti au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere si formare. Activitatile de recuperare s-au desfasurat in noua centre multifunctionale fixe , amplasate atat in mediul urban, cat si in mediul rural, in judetele Cluj-Napoca, Craiova, Valcea, Constanta si Bucuresti – Sectorul 5. La incheierea proiectului serviciile socio-educationale ale Centrului Multifunctional au fost transferate partenerilor, autoritati locale din cadrul proiectului, iar cele de recuperare fizica si psihica vor continua sa fie oferite in cadrul unitatilor de economie sociala create prin proiect in cadrul fundatiei in urmatoarele locatii: Cluj-Napoca, Ramnicu-Valcea, Craiova si Medgidia.
Proiectul a fost cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, D.M.I. 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale si s-a ridicat la valoarea de aproximativ 13,5 milioane de lei.
Beneficiarii au fost asistati in cadrul a trei categorii de varsta. Astfel copiii cu varste intre 0 – 16 ani au beneficiat de servicii de interventie timpurie si recuperare fizica si psihica iar cei intre 16 – 20 ani au fost consiliati vocational in vederea integrarii lor pe piata muncii. Tinerii intre 18 – 23 de ani au participat la diverse cursuri pentru a-si putea gasi de lucru mai usor. De asemenea, ei au fost invatati sa-si redacteze un CV, au participat la intalniri cu angajatori care, la randul lor, au fost ajutati sa inteleaga problemele cu care se confrunta tinerii cu dizabilitati.
Serviciile de recuperare medicala, consiliere si mediere pe piata muncii au fost oferite de o echipa pluridisciplinara formata din 94 de specialisti.
Proiectul a inclus si o componenta pentru parintii copiilor. Acestia au primit consiliere psihologica, au fost inclusi in grupuri de suport si au invatat tehnici pe care sa le foloseasca acasa cu copii lor pentru a continua sesiunile de recuperare de la centru. De asemenea, parintii au fost sprijiniti sa infiinteze 4 asociatii care promoveaza egalitatea de sanse.
Rezultatele proiectului la nivel national:
• 9 centre multifunctionale
• Formarea a 4 unitati de economie sociala care sa continue activitatile dupa terminarea proiectului
• Infiintarea a 4 asociatii de parinti care, prin activitatile lor, sustin grupurile vulnerabile
• Peste 900 de persoane au beneficiat de interventie timpurie, consiliere vocationala, emotionala si psihologica;
• 2800 de persoane au fost consiliate in domeniul economiei sociale si 180 de specialisti au fost certificati in acest domeniu.
• 87 de tineri si-au gasit un loc de munca.
Pe langa serviciile specifice de integrare sociala, proiectul a inclus campanii de educare a publicului care au promovat drepturile copiilor si tinerilor cu dizabilitati si au tras un semnal de alarma cu privire la discriminarea la care ei sunt inca supusi in societatea romaneasca.
“Am descoperit in persoanele cu dizabilitati un grup vulnerabil pentru care sistemul social din Romania inca nu a gasit solutiile adecvate. Sunt orase in care programul nostru este primul de acest fel. Este alarmant ca in Romania secolului 21 avem orase care nu au programe speciale pentru tinerii cu dizabilitati. E o problema reala. Si speram ca ceea ce am inceput noi aici sa fie mai departe preluat si sa nu moara dupa ce noi ne inchidem mandatul. Speram ca administratia locala, partenerii nostri locali, sa preia mai departe, sa vada valoarea acestui program si sa vina in ajutorarea tinerilor cu dizabilitati.”, a declarat Catalin Popa, Directorul Executiv al fundatiei la conferinta de presa organizata in Bucuresti pe 21 iunie 2013.
Corina Parvulescu din Bucuresti – Sectorul 5, medic si mama a unui baietel de 6 ani cu tetrapareza spastica, o boala care impiedica muschii sa se formeze si sa se miste, spune despre experienta ei cu World Vision Romania, care i-a fost alaturi de cand fiul ei avea un an. “Chiar daca sunt medic, boala copilului meu m-a luat prin surprindere. Desi stiam ca exista ONG – uri dedicate lucrului cu copiii cu dizabilitati in Romania, totusi eram extrem de dezorientata si vulnerabila. World Vision m-a ajutat sa-mi canalizez toata activitatea si energia pe copilul meu, mi-a oferit suport sa ma integrez profesional pentru ca, la un moment dat, renuntasem sa profesez pentru a-i acorda toata atentia fiului meu. Prin centrul multifunctional, am avut continuitate, in plus am avut si pe cineva de incredere si care sa-mi ofere acele ore in care sa pot profesa, iar copilul meu sa-si faca programul de recuperare. La inceputul programului, Andrei nici nu se puta misca, iar acum a inceput sa vorbeasca, sa spuna propozitii scurte, iar de la kinetoterapeut am aflat ca a stat cateva minute singur in picioare. Echipa de la Centrul de zi Sfanta Maria este fantastica si speram sa ne ajute sa putem continua acest program. De asemenea, speram ca noi parintii sa ne implicam si sa cerem sprijin organizandu-ne.”
Mai multe despre Centrul Multifunctional pe site-ul http://centrumultifunctional.worldvision.ro/
Persoana de contact:
Oana Serban – Manager Comunicare si PR
e-mail: oana_serban@wvi.org, 0736.444.822.
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.