ABSOLVENTII PROGRAMULUI “VREAU ÎN CLASA A NOUA!” SARBATORITI LA FINAL DE LICEU

Comunicat de presă, 28 mai 2012

World Vision Romania a sarbatorit o noua generatie de absolventi ai programului “Vreau în clasa a noua!”

Tinerii absolvenți de liceu din programul de burse şcolare “Vreau în clasa a noua!” ailfundației World Vision România au fost sărbătoriți sâmbătă, 25 mai 2013, la Clubul Muzeului Țăranului Român.

“Vreau in clasa a noua!” este un program de burse scolare pe care World Vision Romania le acordaa de copiilor fara posibilitati materiale din mediul rural care au rezultate bune la invatatura si doresc sa continue scoala la un liceu de la oras. Aceste burse sunt oferite de donator romani, prin sponsorizari individuale. Bursa acoperă parțial costurile administrative, de transport și materialele de studiu. Pe lângă ajutorul financiar pe care copiii îl primesc lunar, ei sunt permanent monitorizaţi şi sprijiniţi, astfel încât să depăşească eventualele probleme de integrare şi diverse situaţii cu care se confruntă. Astfel elevii participa la diverse activităţi de socializare – întâlniri pe teme educative adecvate vârstei, tabere, concursuri, excursii – care ii ajuta sa se adapteze mai usor noului mediu social şi şcolar.

Festivitatea de absolvire “Ultimul Clopoţel – Promoţia 2013 Vreau în clasa a noua” a încununat relaţia copiilor cu donatorii lor si a onorat meritele liceenilor. Astfel 9 bursieri din Iași, 12 din Ialomița și 5 doljeni s-au întâlnit cu donatorii lor și împreună au trăit momente deosebite.

Actrita Daniela Nane, care a sustinut de-a lungul timpului acest program si care este si ea sponsor al unei eleve, a fost prezenta la eveniment si i-a incurajat pe bursieri sa continue sa viseze si sa lupte pentru a-si indeplini visele. Elevii au primit diploma de absolvire si au transmis cheia simbolica a succesului catre reprezentanta generatiei urmatoare de bursieri.

Proiectul „Vreau in clasa a noua” a fost lansat in 2008 cu obiectivul de a preveni abandonul scolar. Cu ajutorul companiilor partenere si al donatorilor generosi a ajutat in 5 ani peste 500 de copii. Prima generatie de bursieri a absolvit in 2011, cand au terminat liceul 202 elevi din judetele Cluj, Dolj, Iasi si Valcea. In 2012 au absolvit alti 104 elevi din judetele Iasi, Ialomita si Dolj. Ambele serii au avut rezultate foarte bune la admiterea la facultate – astfel in fiecare an 42% dintre absolventi au devenit studenti.

“M-am bucurat foarte mult cand am aflat ca am fost selectata sa primesc bursa. Treceam printr-o perioada foarte grea si acest sprijin a fost cu adevarat binevenit. Daca nu primeam bursa, eu si familia mea ne-am fi descurcat mult mai greu pentru ca singurul care aducea bani in familie era tata. Cu ajutorul bursei am putut sa imi continui studiile fata de alti colegi care au ramas la tara si nu au mai mers la scoala, ajutandu-i pe parinti la treburile gospodaresti. Mi-am facut multi prieteni noi si imi place sa ne intalnim, sa vorbim, sa povestim, sa impartasim. Am invatat sa lucram in echipa, sa avem incredere in persoanele de langa noi. Multumesc sponsorelor mele pentru ca ma ajuta atat de mult. Ma bucur ca este cineva care se gandeste la mine si le sunt recunoascatoare pentru ca le pasa. Sunt fericita pentru ca le-am cunoscut. Imi doresc sa urmez Facultatea de Medicina, sper sa reusesc la admitere si sa nu le dezamagesc, atat pe ele, cat si echipa World Vision”, a spus Cristina Daniela I din Varvorul de Jos judetul Dolj, eleva la Liceul Stefan Velovan din Craiova, profilul matematica-informatica.

”Intalnirea cu bursierii a fost foarte emotionanta pentru mine. Este extraordinar sa vezi cat de motivate sunt acesti elevi si cat de mult isi doresc sa reuseasca in viata. M-a impresionat sa vad ca au inteles ca scoala este cel mai important pas spre reusita personala si profesionala. Sunt mandru de fetele pe care le-am sustinut si multumesc World Vision Romania pentru aceasta colaborare. ” a declarat Catalin Agopian, unul dintre oamenii care au ales sa dea sanse viitorului unor copii.

Catalin Popa, Directorul Executiv al Fundatiei World Vision Romania considera: “Tinerii bursieri ne-au arătat că, dacă li se acordă încredere și sprijin financiar minim, pot să își atingă visul – acela de a termina un liceu. Finalizarea studiilor înseamnă pentru ei o noua poartă care li se deschide catre un viitor plin de posibilitati. Bursierii World Vision Romania au demonstrat că vor să învețe și au luat aceasta șansă foarte în serios în ciuda greutăților și lipsurilor vieții de la țară. Poveștile lor sunt o dovadă a succesului care se obține atunci când ambiția este dublata de bunavoință și generozitate.”

Contact: Oana Serban – Manager PR&Comunicare World Vision Romania, 0736 444 822, oana_serban@wvi.org, www.worldvision.ro

Despre World Vision România

World Vision este o organizație crestină, care desfășoară programe de interveneție umanitară de urgență, de dezvoltare comunitară și advocacy punând în centrul activității bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile rurale, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Inspirați de valori creștine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. Ȋn 22 de ani de prezentă în România am ajutat peste 350.000 de copii și adulți, în 200 de comunități din 8 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș. De aceea desfășurăm în comunităţile noastre rurale programe de lungă durată pentru educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală. Copiilor li se facilitează astfel accesul la educație formală și informală și la condiții de viaţă mai bune prin dezvoltarea comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

Despre proiectul „Vreau în clasa a noua!”

Lipsa educatiei din viata unui elev il tine departe de atingerea adevaratului sau potential iar o bursa inseamna o sansa la implinire.

“Vreau in clasa a noua!” este un proiect de burse scolare acordate de World Vision Romania cu ajutorul donatorilor romani copiilor fara posibilitati materiale din mediul rural care au rezultate bune la invatatura si doresc sa continue scoala la un liceu de la oras. Bursele sunt acordate copiilor care provin din comunitatile incluse in proiectele zonale de dezvoltare comunitara pe care fundatia le desfasoara in judetele Ialomiţa, Iaşi, Cluj, Vâlcea şi Dolj. Copiii incluși în proiect sunt selectați în funcție de situația financiară a familiei din care provin, de rezultatele școlare și de dorința lor de a-și continua studiile.

Elevii beneficiaza pe toate perioada liceului nu doar de o bursa lunara care contribuie la acoperirea unei parti din cheltuielile administrative si de activitatir extracuriculare, consiliere psihologica si alte tipuri de activitati menite sa le permita o integrare cat mai buna la liceu si in mediul urban, astfel incat riscul de abandon scolar sa fie cat mai redus. Participand la astfel de actiuni, adolescentii sunt sprijiniti sa obtina rezultate scolare bune si sa se integreze in noul mediu scolar si social prin activitati educative si de socializare pentru a-si atinge potentialul maxim.

Tinerii merg la muzee, spectacole, tabere si excursii dar si la meditatii pentru a-si imbunatati situația scolara si a se acomoda la noul mediu scolar si social urban. Pentru parintii copiilor si profesorii lor se organizeaza intalniri informative periodice in vederea imbunatatirii continue a rezultatelor scolare ale bursierilor; Daca doresc, tinerii se implica in proiectele de voluntariat ale World Vision Romania alaturi de alti bursieri, voluntari si angajati ai fundatiei. Tinerii isi dezvolta astfel un comportament civic si de agent al schimbarii. Ca voluntari, participa la spectacole pentru copii, strangere de fonduri, de carti, de jucarii pentru comunitatile sarace, acorda suport pentru copii cu probleme scolare din comunitatea lor.

Toate aceste activitati se acopera cu 250 de lei pe care o persoana ii poate dona ca sponsor unic al tanarului sau impreuna cu un alt prieten. Alaturi de donatorii individuali in proiect s-au alăturat companii care la randul lor contribuie in mod regulat sau in urma unor campanii proprii.. Sponsorii nu sunt doar in pozitia de a dona bani pentru viitorul unui copil ci il pot cunoaste si lega o prietenie cu acesta.

Istoricul proiectului:

World Vision Romania s-a implicat pentru prima data intr-un proiect de burse in 2001 cand a sustinut initiativa locala a cotidianului “Ziarul de Iasi” de a ajuta elevii de liceu. In 2002, fundatia a lansat in județul Iași primul sau proiect de burse pentru copii nevoiasi de la tara iar in 2008 proiectul “Vreau in clasa a noua” cu acoperire in 5 judete. Cu ajutorul companiilor partenere si a donatorilor generosi fundatia a putut ajuta in 5 ani mai mult de 500 de copii.

Prima generatie de bursieri a absolvit in 2011cand au terminat liceul 202 elevi din judetele Cluj, Dolj, Iasi si Valcea. In 2012 au absolvit alti 104 elevi din judetele Dolj, Ialomita si Iasi. Ambele serii au avut rezultate foarte bune la admiterea la facultate, in fiecare an 42% dintre elevi intrand in randul studentilor. In 2013 vor absolvi 24 de copii din Dolj, Ialomita, Iasi si sase din Cluj.

Pe lângă proiectul de burse cu fonduri donate de romani, World Vision Romania acorda elevilor saraci de la tara clujeni sprijin pentru continuarea studiilor la liceu prin bursele finantate de comunitatea Rockland din SUA. In judetul Valcea mai multi elevi de liceu primesc burse finantate de World Vision Canada.