VIITORUL AGRICULTURII, FONDURILOR EUROPENE SI FORMARII PROFESIONALE IN DEZBATERE LA IASI

Comunicat de presă

61{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} dintre tinerii de peste 19 ani din mediul rural sunt inactivi (şomeri, nu au avut niciodată un loc de muncă). World Vision România propune autorităților o reformă a învățământului preuniversitar agricol.

Iasi, 11 aprilie 2013. World Vision România a organizat dezbaterea „Agricultura și dezvoltarea rurală 2014 – 2020: O șansă pentru tinerii din mediul rural”, cu tema dezvoltarea și promovarea învățământului profesional și tehnic cu profil agricol.

Educația este esențială pentru a profita de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană: agricultura și dezvoltarea rurală vor beneficia, prin Politica Agricolă Comună, de o finanțare de 17,5 de miliarde de euro în perioada 2014-2020 (conform propunerii de buget). Aceste fonduri vor fi însă irosite în lipsa unor generații motivate și active de tineri. Școala – prin metode inovative de învățare și pregătirea practică – pentru a răspunde cerințelor pieței muncii, sunt termeni care nu pot exista unul fără celălalt. Formarea specialiștilor în agricultură se poate realiza doar prin parteneriate cu mediul de afaceri, care să permită desfășurarea de stagii de practică reală pentru elevi.

Scopul dezbaterii a fost de a identifica modalități prin care tinerii să fie atraşi către domeniul agricol astfel încât România să își valorifice atât propriul potențial, cât și fondurile disponibile în următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene. La dezbatere au fost prezenți aproximativ 50 de persoane din judeţele Iaşi şi Vaslui, reprezentanți ai Camerei Deputaţilor, Senat, Consiliulul Judeţean, Prefectura, Inspectoratul Şcolar General, Primăriile din localităţile rurale, instituţiile agricole, învăţământul preuniversitar şi universitar cu profil tehnic şi agricol, fermieri cu experienţă în domeniul agricol şi tineri fermieri.

„Dezbaterea de astăzi reuneşte două subiecte principale ale Guvernului României: agricultura şi educația. Iaşi este primul județ din țară cu cel mai mare număr de populație în mediul rural şi cu o suprafață de 225 mii de hectare de teren arabil. Factorii negativi care ne împiedică să valorificăm potențialul agricol este reprezentat de: exploatarea pe suprafețe mici, forța de muncă îmbătrânită, migrația tinerilor către mediul urban sau în străinătate, peste 50{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} dintre utilaje sunt învechite, foarte puține utilaje fiind funcționabile. Dar pe lângă utilaje şi infrastructură, avem nevoie de resurse umane. Împreună cu factorii decizionali, societatea civilă şi mediul de afaceri, vreau să facem o strategie de dezvoltare pe termen lung.

Județul Iaşi are un potențial agricol mare!” a declarat Domnul Răzvan Bogdan Abalaşi, Subprefect al Județului Iaşi.
Alte puncte de vedere prezenate de către participanți, în cadrul dezbaterii, au vizat implicarea scăzută a agenților economici, parteneriatele nefuncționale între liceele de profil şi sfera privată, lipsa oportunităților de profesionalizare a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar tehnic, posibile doar prin intermediul unui parteneriat activ cu universitățile şi facultățile de profil, Unul dintre cele mai importante aspecte dezbătute a fost cel referitor la rolul părinților în influențarea tinerilor pentru a studia într-un liceu cu profil agricol.

„Lipsa de profesionalizare în meseriile agricole face ca statutul de agricultor sau fermier în România să fie astăzi considerat inferior și indezirabil pentru tineri. O schimbare de mentalitate ar trebui să înceapă în perioada copilăriei, astfel încât tineri competenți să aleagă în cunoștință de cauză învățământul și o carieră în agriculttură și dezvoltare rurală”, a declarat Crenguța Bărbosu, Manager Program Național Agricultură și Dezvoltare Rurală – World Vision România.

Dezbaterea a fost a doua dintr-o serie de evenimente desfășurate la nivel național în acest an. În final, propunerile specialiștilor în domeniu vor fi sintetizate într-un punct de vedere comun, care va fi înaintat Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii, precum și Comisiilor pentru Agricultură și pentru Învățământ din Camera Deputaților și Senat.

Persoana de contact: Gabriela Grama – Specialist Comunicare şi Relații Publice, World Vision Romania – Biroul Zonal Iasi-Vaslui
Telefon: 0731-444 611, gabriela_grama@wvi.org

Despre World Vision România

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.