WORLD VISION ROMÂNIA LANSEAZA CAMPANIA SOCIALA „CU O CARTE SCHIMBA O VIATA”

COMUNICAT DE PRESĂ

World Vision România lansează campania socială „Cu o carte schimbă o viață”

• peste 15 000 de copii din 53 de comunități rurale nu au acces la cărțile necesare educației lor și nu se pot bucura de lectură

București, 4 martie 2013 – World Vision România continuă eforturile de facilitare a accesului la educație pentru copiii din mediile rurale defavorizate, prin lansarea campaniei „Cu o carte schimbă o viață”. Campania se va derula în intervalul 26 februarie – 31 mai 2013 și are drept principal obiectiv dotarea bibliotecilor din 53 de comunități rurale cu cel puțin 15 000 de cărți reprezentând literatură beletristică, enciclopedii și lucrări de specialitate.

Demersul World Vision România poate fi susținut atât prin donații financiare pe site-ul organizației, în secțiunea dedicată campaniei – www.worldvision.ro/cartipentrucopii, cât si prin donații de cărți în librăriile partenere din București – Cărturești, Mihai Eminescu și Bastiliei. Cărţile colectate sau achiziționate în timpul campaniei vor completa bibliotecile a 53 de şcoli din județele în care World Vision România derulează activități și proiecte – Iași, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj și Constanța, astfel încât peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaşte beneficiile lecturii.

Conform studiilor derulate de organizație, accesul la lectură al elevilor din mediul rural este scăzut, această situație fiind cauzată și de faptul că, la sate, șansele de a avea o bibliotecă, chiar și școlară, sunt foarte mici. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, în 2010 doar un sfert din unitățile școlare din România erau dotate cu o bibliotecă. Acest aspect este cu atât mai îngrijorător, cu cât accesul la lectură are un efect major asupra dezvoltării intelectuale a elevilor. Spre exemplu, un studiu derulat de sociologii americani, pe parcursul a 20 de ani, în 27 de țări, arată că „un copil care a crescut într-o casă cu o bibliotecă de 500 de cărti ajunge să aibă un nivel de educație similar cu acela pe care l-ar fi dobândit dacă ar fi avut părinți cu educație universitară”.

„Din păcate, în multe dintre satele din România, accesul copiilor la lectură este foarte scăzut. Bibliotecile din cadrul instituțiilor de învățământ din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile copiilor să le cumpere acestora măcar cărțile școlare. De aceea, am decis să continuăm eforturile de facilitare a accesului la lectură și lansăm un apel către toți cei care văd mesajul nostru să doneze pe site-ul fundației în secțiunea dedicată campaniei – Cu o carte schimbă o viata”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision România.

Toți cei care doresc să susțină demersul organizației, pot dona cărți în librăriile partenere din București – librăria Cărturești (Verona, Muzeul Țăranului Român, AFI Palace Cotroceni), librăria Mihai Eminescu din Piața Universității și libraria Bastiliei din Piața Romană sau pot face donații financiare pe site-ul organizției, în secțiunea dedicată campaniei-www.worldvision.ro/cartipentrucopii. Cărțile colectate în cadrul campaniei, dar și cele achiziționate cu ajutorul donațiilor on-line vor fi dăruite elevilor din școlile vizate de program, la începutul lunii iunie.

Inițiativa „Cu o carte schimbă o viață” vine ca o continuare a campaniei „O carte pentru un copil, o șansă pentru mai departe” derulată de organizație în parteneriat cu UPS România în intervalul noiembrie 2012 – ianuarie 2013, prin care 3000 de elevi din mediul rural au beneficiat de cărți.

Totodată, campania „Cu o carte schimbă o viață” face parte din suita de acțiuni prin care World Vision România facilitează accesul copiilor la educație formală și informală și reduce rata abandonului școlar. Prezența fundației în comunități pe o perioadă de lungă durată oferă șanse copiilor la o viață mai bună prin programe de dezvoltare comunitară durabilă.

www.worldvision.ro; www.facebook.com/WorldVisionRomania; http://www.worldvision.ro/cartipentrucopii.php

Contact: Anca Bejanaru, Manager PR&Comunicare World Vision Romania – Biroul National,
anca_bejenaru@wvi.org, 0736 444 815

Parteneri: 


Despre World Vision Romania

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in sanse egale pentru copii de la sate si de la oras. De aceea lucreaza cu comunitatile prin parteneriate de dezvoltare cu durata de peste 10 ani pentru a creste bunastarea copiilor si familiilor lor. Scopul este de a crea un mediu in care oamenii sa-si asume responsabilitatea pentru propriul destin si pentru calitatea vietii copiilor. Fundatia lucreaza cu asociatii comunitare legal constituite sau cu grupuri de intiativa ale copiilor, tinerilor si adultilor dornici sa se implice in imbunatatirea conditiilor de viata din comunitatea lor, deruleaza programe pentru educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Astfel, copiilor li se faciliteaza accesul la educatie formala si informala si la conditii mai bune de viata prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc.