LECTURĂ PE ASFALT PENTRU EDUCAȚIA COPIILOR DE LA SATE

Mai 2009 – Pentru a trage un semnal de alarma asupra problemei educatiei din mediul rural si pentru a creste sansele copiilor de la sate la un viitor mai bun, World Vision a organizat pe 8 mai o intalnire spontana, cunoscuta si sub denumirea de „flash mob”. Actiunea s-a desfasurat simultan in 4 orase din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj si Craiova si a fost anuntata pe internet, prin www.2lasuta.sefe.ro, blogul voluntarilor World Vision, prin Twitter dar si prin direct mailing, catre prietenii organizatiei.

Au participat elevi, studenti si adulti, dornici sa sustina cauza copiilor de la sate, care abandoneaza scoala din cauza lipsurilor materiale. Pentru 10 minute ei au instituit ad-hoc o sala de lectura in pietele oraselor.

Actiunea a reluat o idee promovata in urma cu cateva saptamani si a extins-o in mai multe orase.

I-am rugat pe toti cei care au venit sa aduca cu ei o carte veche, pentru ca acestea sunt si cele care ajung la bibliotecile de la tara. Am purtat pe tricou pozele copiilor inclusi în programul ‘Vreau in clasa a noua‘, pentru care fiecare dintre cei prezenti a citit un fragment„, a explicat Bianca Damian, una dintre organizatoare.

Educatia nu trebuie sa fie optionala. Resursele trebuie sa fie aceleasi si pentru noi si pentru copiii de la tara„, a afirmat una dintre elevele de liceu prezente in Piata Muzeului, la Cluj.

Am fost si eu. Mama a fost foarte incantata de actiune si a zis ca vrea sa faca ceva mai mult pentru Alin, pustiul a carui poza a fost lipita pe spatele meu, sau pentru oricare dintre ei. Cred ca merita sa incercam sa ii ajutam prin toate mijloacele!” (citat de pe pagina de blog a unuia dintre voluntari)

Peste 50% din copiii de la sate nu au mers la liceu in 2008, spune cel mai recent Raport asupra starii sistemului national de invatamant realizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Parintilor le este imposibil sa le plateasca internatul sau chiria ori cheltuielile cu transportul, hrana, imbracamintea, pentru a-i sustine la liceu in cel mai apropiat oras.