
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți de învățământ superior. Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar al tinerilor din mediile dezavantajate.

*Suma necesară pentru a susține un student în facultate este de 855 lei/ lună
Conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România, 80% dintre tinerii din mediul rural și din alte comunități defavorizate își doresc să urmeze studii superioare. Pe de altă parte, unu din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține.
Dacă ne uităm la ce spun tinerii care au absolvit liceul cu sprijinul oferit prin programul Vreau în clasa a 9-a al fundației și sunt deja studenți, observăm că dificultățile financiare sunt la ordinea zilei. 35% dintre studenți au spus că cel mai greu le este să facă față cheltuielilor pentru cazare (fie că sunt la cămin sau în chirie). În același timp, mai mult de unu din zece studenți au afirmat că întâmpină dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, dar și pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.
Având în vedere aceste cifre îngrijorătoare, Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Fundația World Vision România derulează programul ,,Vreau la facultate”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să termine studiile universitare.

Cum susținem tinerii să-și finalizeze cursurile?
Prin programul Vreau la facultate!
Demararea programului ,,Vreau la facultate –UBB&WVR Academy’ vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către UBB.

Direcţii de intervenţie la nivelul studenţilor
- Bursă lunară – suport financiar direct ce acoperă total sau parțial o serie de nevoi educaționale specifice – cazare, transport, masă, materiale educaționale, etc;
- Dispozitiv electronic– asigurarea unui dispozitiv performant pentru procesul de învățare și studiu, precum și acces la internet pentru elevii care nu locuiesc în căminele universității;
- Workshop-uri tematice: gestionarea timpului, scriere academică, gestionarea taskurilor, motivație, gestionarea stresului;
- Mentorat – relatii individuale de minimum 6 luni cu mentori, sesiuni individuale de consiliere școlară/ socială și vocațională, în funcție de nevoile studenților;
- Tabăra de vară – workshop-uri și ateliere de interes pentru studenți, cu agendă dedicată și invitați relevanți pentru domeniu și pentru beneficiarii proiectului.