- 80% dintre tinerii din mediul rural își doresc să urmeze studii superioare
- Peste 6 din 10 absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate
- 35% dintre studenți – absolvenți Vreau în clasa a 9-a, afirmă că cel mai greu le este să facă față cheltuielilor pentru cazare (cămin/ chirie)
- Mai mult de 1 din 10 studenți nu au suficiente fonduri pentru transport, dar și pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.
Susținem tinerii să-și finalizeze cursurile prin programul Vreau la facultate!
Alege să te
implici
*Suma necesară pentru a susține un student în facultate este de 655 lei/ lună
Ce am făcut în primul an de la lansare (2023-2024):
Ce spun studenţii din program?
❝ Workshop-urile din cadrul acestui proiect au fost extrem de valoroase pentru mine. M-au ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile, să acumulez noi cunoștințe și să mă dezvolt atât profesional, cât și personal. Pentru mine, acest proiect a reprezentat o oportunitate extraordinară de a mă dezvolta și de a mă conecta cu alte persoane. Apreciez enorm efortul și dedicarea echipei organizatoare și sunt recunoscător pentru tot ceea ce am învățat și experimentat. ❞
Sergiu
❝ Sesiunile de mentorat au fost utile pentru dezvoltarea personală, întrucât am primit informații ce țin de domeniul meu de interes. Mentora mea a dat dovadă de responsabilitate, bună organizare, competență și empatie la cel mai înalt nivel, motiv pentru care îi sunt extrem de recunoscătoare pentru împărtășirea expertizei sale. Programul ,,Vreau la facultate” în sine și sesiunile de mentorat a fost o îmbinare armonioasă dintre util și plăcut, fapt pentru care vă mulțumesc mult. ❞
Daniela
❝ Pe mine personal acest proiect m-a dezvoltat foarte mult. Am devenit conștientă de niște lucruri pentru care nu acordam importanță, însă fiind acum conștientă de aceste detalii, mi-am dat seama că fac o mare diferență. Atât la ședințele de workshop de la centru de orientare, cât și la ședințele individuale de mentorat,am învățat să acord mai mult din timpul meu, mie. Vă mulțumesc! Sper ca în anul următor să am parte de aceeași oameni minunați ca în acest an. Abia aștept să continui cu acest proiect! ❞
Ana
Află mai multe despre Vreau la facultate
Programul “Vreau la Facultate” a fost inițiat în 2023, alături de Universitatea Babeș-Bolyai, ca răspuns la nevoia acută a absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate.
Reducerea inegalității de șanse pentru studentții din mediul rural în vederea continuării și promovării studiilor universitare prin atingerea potențialului maxim de dezvoltare și prin continuarea traseului profesional și educațional.
- Sprijin financiar lunar
- Dispozitiv electronic
- Workshop-uri tematice (mini-traininguri pe teme precum luarea de notițe, gestionarea timpului, scrierea academică, gestionarea stresului, motivație, gestionarea taskurilor, etc)
- Mentorat și consiliere în carieră
Prin participarea la activitățile programului, studenții:
- au o stimă de sine crescută
- sunt motivați să-și continue educația și reușeșc să se adapteze mediului universitar
- își recunosc abilitățile și oportunitățile de carieră
- devin exemple de bună practică pentru comunitățile din care provin
- finalizează studiile universitare și devin o sursă de recrutare de potențiali angajați în diverse domenii
“Vreau la Facultate” oferă studenților un pachet educațional complex, care sprijină studenții în a-și atinge potențialul și a avea cel mai bun start în carieră și în viață.
Prin acest proiect, peste 78 de tineri din comunități vulnerabile sunt sprijiniți să finalizeze studiile universitare și să facă performanță în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Demararea proiectului „Vreau la facultate” în parteneriat cu universitatea vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeș-Bolyai.