Young Leaders Speak Out for European Values

Află mai multe despre proiect

Proiectul „Young Leaders Speak out for European Values” ajută tinerii să devină cetăţeni activi la nivel european şi să înţeleagă rolulul și valorile democratice ale Parlamentului European și ale celorlalte instituții europene.

O adevărată „şcoală a viitorilor lideri” pentru cei 12 copii membri ai Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision, dar şi alţi adolescenţi din programele fundaţiei, proiectul promovează valorile Uniunii Europene și implicarea tinerilor în luarea deciziilor și în procesele democratice de la nivel local, national și european. Inițiativa a luat startul în luna martie 2021 și se derulează pe o perioadă de 12 luni.

  • null
    Probabilitatea de a vota sau de a candida la alegeri este mai mică în rândul tinerilor
    decât al adulților
  • null
    Lipsa accesului la informații cu privire la Uniunea Europeană și instituțiile ei în rândul tinerilor din comunitățile vulnerabile din România
  • null
    Gradul scăzut al implicării tinerilor în procesele democratice de la nivel local, national și european, în special a celor provenind din grupuri dezavantajate expuse excluziunii sociale
  • Proiectul urmărește sprijinirea angajamentului democratic al tinerilor și consolidarea implicării și reprezentării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor europene, ca o contribuție la conștientizarea rolului și valorilor democratice ale Parlamentului European.
  • null
    Promovarea implicării tinerilor, prin intermediul social media, oferind posibilitatea publicului de a fi informat și de a face schimb de opinii cu privire la valorile și activitățile democratice ale Parlamentului European.
  • null
    Sprijinirea a 70 de participanți în dobândirea de cunoștințe valoroase cu privire la Parlamentul European, valorile și activitățile acestuia, prin dezvoltarea a 5 grupuri de inițiative civice pentru copii care vor viza tinerii din zonele rurale vulnerabile, pe durata proiectului.
  • null
    Promovarea identității europene și sporirea importanței reprezentării cetățenilor în procesul european de luare a deciziilor, prin dezvoltarea unei campanii media care va promova cetățenia activă și dialogul permanent cu Parlamentul European.
  • null
    185 de elevi participanți în stagiile de practică în cele 3 județe din proiect: Dolj, Iași și Vaslui;
  • null
    185 de elevi vor primi servicii de consiliere și orientare profesională, precum și cursuri de formare în domeniul antreprenoriatului;
  • null
    30 de firme de exercițiu vor fi folosite drept instrument de lucru pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale a elevilor înscriși în proiect;
  • null
    Crearea Rețelei de Parteneriate pentru Incluziunea Tinerilor din învățământul profesional și tehnic pe piața muncii.

Principalele activități ale proiectului

  • null
    Îmbunătățirea cunoștințelor participanților Consiliului Consultativ pentru Copii privind cetățenia activă și valorile democratice

    • – Sesiuni individuale si de grup cu jurnalisti renumiti în cadrul cărora participanții au putut învăța cum să devină cetățeni implicați, ce presupune să fii jurnalist și cum să își facă auzită vocea în comunitate (Dragos Pătraru, Sanda Nicola, Mihai Peticilă, Florinela Iosip și Raluca Pantazi)
    • – Program online de mentorship in advocacy în cadrul cărora participanții au luat contact cu informații despre ce înseamnă advocacy și cum să îți aperi și ceri drepturile.

  • null
    Dezvoltarea unui cont de social media (Instagram și TikTok) și crearea de conținut pe tematica cetățeniei participative, drepturile copilului, protecția mediului etc.
  • null
    Dezvoltarea Grupurilor de Initiativa Locala ale Copiilor în 5 zone rurale, vulnerabile din România

    • – Evenimente online cu Grupurile de Initiativa Locala ale Copiilor din județele Ialomița, Cluj, Vâlcea, Vaslui și Dolj, prin intermediul cărora participanții au aflat informații, într-un format dinamic și interactive, despre Uniunea Europeană și instituțiile ei, oportunități de participare și reprezentare la nivelul acestora, drepturi și valori promovate de UE etc.
    • – Evenimente online de informare GILC

  • null
    Organizarea unei dezbateri online cu tinerii cu privire la drepturile copiilor de participare și implicare în luarea deciziilor în problemele care îi privesc, eveniment derulat în data de 16 noiembrie care a pus față în față autoritățile publice responsabile de amenajarea cadrului instituțional pentru asigurarea drepturilor de participare și liberă exprimare ale copiilor cu realitatea din societatea românească de azi unde copiii nu sunt implicați și consultați suficient în luarea deciziilor care îi privesc.
  • null
    Organizarea unui webinar cu europarlamentarii români
  • null
    Organizarea a 2 evenimente online ce promoveaza platforma together.eu, o platformă dedicată participării cetățenilor europeni la dezbateri ce au în centrul lor identitatea și viitorul UE. Prima întâlnire online cu această tematică s-a derulat în data de 30 septembrie 2021.

Rezultate

  • null
    Un manifest video realizat cu privire la drepturile copiilor
  • null
    5 întâlniri de mentorat cu jurnaliști cunoscuți din România
  • null
    70 de tineri, participanți la activitățile proiectului
  • null
    20 evenimente online organizate
  • null
    O dezbatere online cu privire la drepturile copilului organizată

Apariții în presă

Contribuția ta

Pregătirea profesională a elevilor de la lceele cu profil tehnologic ar trebui să înceapă de timpuriu, pentru ca aceștia să poată dezvolta competențele necesare în vederea ocupării unui loc de muncă după absolvire. Astfel de proiecte vin în ajutorul acestor eleci cu scopul de a le facilita accesul pe piața muncții și de a-i sprijini în procesul de formare a competențelor profesionale.
Aceste proiecte sunt necesare, mai ales având în vedere rata ridicată a șomajului în zonele implicate în proiect și nu numai, ca urmare a lipsei de pregătire sau pregătirii insuficiente a tinerilor pentru a intra în câmpul muncii. Deși aceste proiecte sunt susținute prin finanțare din Fondul Social European, munca noastră de zi cu zi în identificarea și propunerea de soluții pentru cele mai importante nevoi ale comunităților vulnerabile poate continua doar cu susținerea oamenilor buni. Contribuția ta poate avea un impact major în viața tinerilor din medii vulnerabile. Ajută-ne să-i ajutăm și susține-ne în eforturile noastre de a le oferi în continuare copiilor și tinerilor din toate formele de învățământ acces la educație de calitate.