Învăț ce-i bine pentru mine
Un efort în plus azi, o viață mai bună mâine.
Educația este cel mai puternic instrument pe care îl avem la îndemână, de aceea știm cât de important este să facilităm accesul la educație tuturor copiilor. Participarea școlară este primul pas în educație.
Proiectul este derulat de Fundația World Vision România și susținut de Societe Generale – Global Solution Centre, prin programul We care together.
Școala înseamnă cunoaștere și deschide poarta către o infinitate de oportunități. Educația, însă, înseamnă mult mai mult. Educația se face zi de zi, oră de oră, prin toate acțiunile pe care le facem. De aceea, dincolo de Limba și Literatura Română, Matematică, Geografie sau celelalte obiecte studiate la școală, copiii au nevoie să dobândească tot felul de cunoștințe și competențe care să îi ajute să aibă parte de o viață mai bună în fiecare zi. Despre asta este proiectul “Învăț ce-i bine pentru mine!”. Despre acel ceva în plus de care copiii au nevoie pentru a avea o viață sănătoasă din toate punctele de vedere: cognitiv, emoțional, financiar și medical.
Află mai multe despre proiect
Proiectul a fost derulat în perioada august 2020 – ianuarie 2021 și a fost implementat în două regiuni de dezvoltare ale României prin cele două birouri zonale ale Fundației, în regiunea N-E, în județul Vaslui (comunitățile Negrești și Paparnița) și în regiunea S-V, în județul Dolj (comunitățile Carpen, Cernătești, Grecești, Seaca de Pădure și Predești). Activitățile au fost desfășurate preponderant în zone rurale, cu grad ridicat de vulnerabilitate.
Principalele activități ale proiectului
Cum să vorbim la şcoală despre dezvoltare personală, educaţie pentru sănătate şi educaţie financiară? Toolkitul ”Învăț ce-i bine pentru mine!”, destinat profesorilor și facilitatorilor care lucrează cu elevi de clasele primare, ne ajută prin conținutul util, de activități și sprijin pentru educatori, dar și fișe de lucru educaționale, pentru elevi. Materialul tratează patru aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea elevilor:
Atelierele de educație non-formală au urmat structura tematică a Toolkit-ului dezvoltat în cadrul proiectului și au cuprins activități creative pentru elevi. În funcție de contextul specific al fiecărei comunități, atelierele au fost adaptate de specialiștii noștri, pentru a ne asigura că informația ajunge la fiecare copil, iar nimeni nu va fi lăsat în spate. În total, 164 de elevi din județul Dolj și 172 de elevi din județul Vaslui au participat la activitățile proiectului și au dobândit competențe esențiale pentru o dezvoltare armonioasă:
Atelierele au urmat curricula Orientare în carieră: 10 +1 provocări, resursă educațională dezvoltată în cadrul activităților anterioare ale Fundației. În urma atelierelor realizate atât în clase, cât și în curtea școlii sau online, elevii au dobândit competențe utile dezvoltării profesionale:
Atelierele au fost destinate elevilor din ciclul gimnazial din cele două județe de implementare, Dolj și Vaslui. Scopul acestui pateneriat a constat în oferirea de soluții alternative educației formale, prin dezvoltarea unui spațiu sigur, în care elevii au posibilitatea să discute cu specialiști din diferite domenii. Tematicile atelierelor au fost:
În contextul pandemiei COVID-19, dorim să sprijinim dreptul la sănătate pentru cele mai defavorizate comunități din mediul rural. În total, au fost împărțite 400 de pachete în județul Dolj și 417 pachete în județul Vaslui. Fiecare pachet a conținut un set de 5 măști de protecție, gel dezinfectant, săpun, șervețele umede, pastă și periuță de dinți. Pentru a urma recomandările naționale de siguranță, pachetele au fost distribuite cu ajutorul școlilor partenere.
Rezultatele proiectului
Contribuția ta
Proiectele de acest fel sunt necesare mai ales în comunitățile vulnerabile, unde copiii nu au acces la astfel de activități în mod obișnuit. Fundația World Vision identifică permanent nevoile copiilor din rural și intervine acolo unde este cea mai mare nevoie, prin proiecte care să le susțină parcursul educațional și să-i ajute să aibă parte de o dezvoltare sănătoasă.
Alegând să susții activitatea World Vision România poți contribui în mod direct la educația copiilor din medii vulnerabile, pentru că ne ajuți să ne îndeplinim misiunea zi de zi, aceea de a oferi tuturor copiilor acces la o educație de calitate. Datorită ție și tuturor oamenilor buni care ne sprijină de 30 de ani, reușim să fim permanent prezenți în comunitățile care au cea mai mare nevoie de noi și să ajutăm acești copii să viseze și să creadă că visele lor pot să devină realitate.