Creșterea albinelor și a iepurilor

Soluții sustenabile pentru reducerea sărăciei în comunitățile rurale

România are 87% din suprafață și 45% din populație în mediul rural. De aceea, dezvoltarea agriculturii și revitalizarea economiei rurale sunt soluții pentru reducerea sărăciei, dar și importante pârghii de dezvoltare națională.

Deși pe locul 5 în Europa ca suprafață agricolă (13,7 milioane hectare), România nu reușește să-și valorifice acest capital natural favorabil și să ofere populației rurale un trai decent.  
Mai mult de un sfert din populație (31,2%) este la risc de sărăcie și excluziune socială, iar copiii și tinerii sunt în mod special vulnerabili. Pentru tinerii din rural, în mare parte cu o educație precară, perspectivele sunt sumbre: lucrul cu ziua sau munca necalificată în străinătate.  
Prin acest proiect ne dorim să contribuim la bunăstarea copiilor și familiilor din comunitățile vulnerabile, prin facilitarea posibilității de a obține un venit suplimentar și hrană sănătoasă într-un mod sustenabil, sub forma a 3 servicii integrate în domeniul apiculturii și creșterii iepurilor: instruire, sprijin financiar și asistență tehnică.  

Află mai multe despre proiect

Proiectul se adresează unui număr de 1148 de persoane din județele Dolj, Vaslui, Ialomița, Vâlcea și Cluj, prin 4 direcții de acțiune destinate unor grupuri țintă specifice, menite să crească gradul de bunăstare al copiilor și familiilor din comunitățile vizate: 

  • null
    cursuri de pregătire în apicultură, donații constând în stupi complet echipați, familii de albine și echipament apicol, precum și asistență tehnică pentru familiile cu potențial de dezvoltare a unor mici afaceri, prin care am susținut 298 de persoane din județele Vaslui, Ialomița, Dolj și Vâlcea să devină apicultori;
  • null
    cursuri de pregătire în creșterea iepurilor, donații de iepuri și cuști, asistență veterinară și tehnică pe toata durată proiectului pentru 100 de familii vulnerabile din județul Cluj, cu scopul de a-i ajuta să capete cunoștințele necesare în vederea asigurării unei surse de hrană sustenabilă și de calitate;
  • null
    instruire și mentorat în apicultură în anul 2021 pentru 150 de tineri de la licee agricole;
  • null
    promovarea agriculturii moderne și a oportunităților de antreprenoriat din mediul rural, prin implicarea a 600 de copii, elevi în clasele a 7-a și a 8-a de la 10 școli din județele vizate de proiect.
  • null
    Cea mai mare parte a populației rurale practică agricultura de subzistență;
  • null
    Lipsa de mijloace financiare necesare pentru a începe o mică afacere;
  • null
    Lipsa de cunoștințe de specialitate în agricultură: tehnologii, rase și hibrizi, boli și tratamente, precum și o slabă înțelegere a mecanismelor de piață;
  • null
    Asigurarea hranei în cazul familiilor sărace cu mulți copii reprezintă de cele mai multe ori o provocare;
  • null
    Copiii și tinerii percep agricultura și liceele cu profil agricol ca pe un eșec, ca pe o activitate rezervată celor care nu au carte: o muncă grea și prost plătită.
  • Creșterea nivelului de bunăstare a copiilor și familiilor din comunitățile vulnerabile din județele Vaslui, Cluj, Ialomița, Dolj și Vâlcea, prin crearea unor oportunități de dezvoltare de mici afaceri și facilitarea accesului la surse de hrană sustenabile care să înlocuiască agricultura de subzistență, precum și prin promovarea educației ca mijloc de valorificare a oportunităților de agricultură și dezvoltare rurală.
  • null
    Cursuri de instruire în apicultură și creșterea iepurilor pentru familiile vulnerabile implicate în proiect;
  • null
    Donații de stupi, familii de albine și echipament apicol;
  • null
    Donații de iepuri, cuști, vaccinuri și medicamente veterinare;
  • null
    Asistență tehnică pe toată durata proiectului pentru cele 398 de persoane beneficiare ale serviciilor integrate;
  • null
    Activități de conștientizare a avantajelor unei pregătirii tehnice solide și a unei cariere în agricultură;
  • null
    Dezvoltarea de materiale: „Ghidul apicultorului” – manual pentru adulți și „Primul meu stup” – manual de apicultură pentru copii și tineri.
  • Promovarea în rândul tinerilor a oportunităților din agricultură, și a apiculturii ca afacere de succes; 

Rezultatele proiectului

0
de persoane au primit stupi, familii de albine și echipamente apicole și au participat la cursuri de formare în domeniul apicol
0
de stupi, familii de albine și echipamente apicole au fost donate
0
de apicultori susținuți să-și dezvolte afacerea cu donații de extractoare pentru miere
0
de familii au primit iepuri, cuști pentru iepuri, vaccinuri și medicație veterinară
0
de copii au aflat că „Să fii agricultor e mai tare decât crezi!”
0
de tineri au fost selectați pentru a participa la cercurile de apicultură
0
de profesori au fost informați despre oportunitățile din agricultură și dezvoltare rurală create prin Politica Agricolă Comună
0
ghiduri de apicultură dezvoltate

Contribuția ta

De peste 30 de ani World Vision România activează în inima satului românesc, lucrând cu familiile și comunitățile din mediul rural pentru a reduce sărăcia și pentru a le reda oamenilor demnitatea, ajutându-i să aibă acces la alte surse de venit decât dependența față de stat.  
Bunăstarea copiilor și familiilor din mediul rural poate fi atinsă dacă se creează oportunități de dezvoltare a unor afaceri mici, prin care familiile să dobândească independența din punct de vedere economic și să-și crească nivelul de trai. 
Poți contribui și tu la realizarea acestor proiecte și să sprijini dezvoltarea comunităților rurale vulnerabile, prin susținerea activității Fundației.