Academia de Afaceri Sociale

Economia socială presupune un mod de a face business care pune oamenii și comunitățile pe primul loc. Spre deosebire de afacerile tradiționale, întreprinderile din economia socială își propun să rezolve probleme sociale și de mediu în timp ce generează venituri. Ele nu sunt ghidate exclusiv de maximizarea profitului, ci au ca misiune asumată să producă schimbări pozitive prin activitatea lor.

457327678_895070652669966_3942837471051763496_n

Proiect co-finanțat din Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027

În Uniunea Europeană, există 2,8 milioane de întreprinderi de economie socială, reprezentând 10% din toate afacerile din UE. Aproape 13,6 milioane de persoane – aproximativ 6,2% dintre angajații UE – lucrează pentru întreprinderi din economia socială. În România, avem 2.924 întreprinderi sociale, dintre care 1.967 au atestatul valabil care le recunoaște statutul (conform RUEIS, iulie 2024).

Mai multe afaceri sociale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru persoane din grupuri dezavantajate și mai mulți actori care contribuie la dezvoltarea unei societăți mai echitabile. Înființarea unor asftel de întreprinderi poate fi o parte importantă din răspunsul la rata mare de sărăcie și excluziune socială din România, care a fost de 34,4% din populație în anul 2022.

Ce ne propunem?

  • null
    Academia de Afaceri Sociale este proiectul prin care vrem să formăm viitorii antreprenori sociali din mediul rural din România și să spirjinim înființarea a 34 de afaceri sociale în 3 regiuni ale țării pentru a accelera impactul pozitiv al economiei sociale în mediul rural din România.
  • null
    Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de dezvoltare socio-economică în regiunile Nord-Vest, Centru și Nord-Est, în vederea integrării pe piața forței de muncă a persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin înființarea de întreprinderi sociale și crearea a noi locuri de muncă în cadrul acestora.
  • null
    În Academia de Afaceri Sociale, 132 de persoane din mediul rural (dintre care 27 de persoane din categorii vulnerabile și 21 de persoane de etnie romă) vor urma un program de training pentru a deveni antreprenori în economie socială. La finalul acestuia, 34 dintre ei își vor înființa propria afacere socială și vor aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.

Ce urmează?

Până în ianuarie 2027, Academia de Afaceri Sociale va sprijini înființarea și funcționarea a 34 de afaceri sociale în cele 3 regiuni ale proiectului, creând 136 de locuri de muncă în mediul rural din România. Proiectul va include:

  • null
    Un curs acreditat și ateliere care vor pregăti viitori antreprenori sociali
    Persoanele înscrise în proiect vor urma un curs acreditat de Antreprenor în economia socială și ateliere pe teme de interes pentru antreprenori la început de drum. Cursul va avea o durată de 180 de ore și se va derula online în lunile octombrie 2024 – februarie 2025.
  • null
    Un concurs de planuri de afaceri
    După ce vor urma programul de formare în antreprenoriat social, participanții se vor putea înscrie într-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei câștigătoare vor obține o finanțare nerambursabilă.
  • null
    Mentorat și finanțarea a 34 de idei cu câte 61.000 euro pentru lansarea afacerii sociale
    Echipa proiectului va lucra aplicat pe ideile de afacere câștigătoare, care vor primi o finanțare în valoare de 61.000 euro. Vom pregăti antreprenorii pentru obținerea atestatelor de întreprindere socială și vom aborda cele mai importante subiecte pentru startul afacerii sociale.
  • null
    Sprijin timp de 1 an și jumătate în implementarea planului de afaceri
    Experții din program vor fi alături de antreprenori, oferind sprijin în realizarea achizițiilor, execuția bugetului investiției conform planului de afaceri și ocuparea locurilor de muncă.

Partenerii proiectului

Contribuția ta

Toate activitățile sunt oferite gratuit pentru cele 132 de persoane care se vor înscrie un proiect.

Fii cu ochii pe secțiunea „Noutăți” de pe site-ul nostru și urmărește-ne pe social media pentru a fi la curent!