Educație non-formală prin activități de drumeție în taberele organizate de World Vision România

București, 23 iulie 2024

Dacă mersul în tabără este o opțiune pentru copii, atunci acest lucru este minunat. Cu toate acestea, în satele din România există copii pentru care vacanța de vară nu este nimic altceva decât o perioadă ca oricare alta. Totodată, sunt copii care nu au plecat niciodată într-o vacanță sau care nu au văzut niciodată alte locuri în afara satului lor.  

Consecințele lipsei de activități de recreere se reflectă în starea mental – emoțională a adolescenților: peste 30% dintre adolescenți afirmând că se plictisesc mult sau foarte mult în vacanța de vară, conform unui studiu realizat de Fundația World Vision România. Același studiu atestă un procent neliniștitor de 70% care afirmă că se simt singuri sau foarte singuri în această perioadă.

Printre activitățile de vară ale copiilor de clase I-IV din mediul rural, conform părinților, se numără:

  • joaca prin curte/sat (71%)
  • îngrijirea gospodăriei, alături de părinți (18%)
  • navighează nesupravegheați pe internet/ se uită la TV (6%) – Studiul pe larg, poate fi consultat accesând acest LINK.

În contextul acestui fenomen extrem de des întâlnit în rândul familiilor vulnerabile, Fundația World Vision România organizează în perioada 20 iulie – 4 septembrie a.c. (anul curent), tabere estivale la munte în zona Predeal pentru 1.000 de adolescenți din comunități dezavantajate din mediul rural. Sub egida Summer of Firsts, taberele au un istoric de peste 14 ani și se înscriu în seria activităților educaționale și recreative de învățare prin joc, din programul de suport Vreau în clasa a 9a. Taberele contribuie pe de o parte, la formarea abilităților sociale, creșterea încrederii în sine și îmbunătățirea stării de bine și, pe de altă parte, de a preveni izolarea socială și înstrăinarea

Pentru toți cei 1.000 de copii este prima dată când merg într-o tabără și acest gest de normalitate și demnitate, deopotrivă, îi ajută să nu se mai simtă singuri și să trăiască bucuriile firești ale perioadei lor. Taberele nu sunt doar despre joacă, ci și despre cultivarea prin joc care  a unor valori fundamentale, precum colaborarea, responsabilitatea și perseverență. Aceste experiențe îi ajută pe copii să dezvolte abilități esențiale pentru viitorul lor, să învețe să gestioneze provocările și să se simtă parte dintr-o comunitate.”, a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv World Vision România.

Educația non-formală, prin activități de drumeție, completează și îmbogățește educația formală

„Prin educația non-formală, în acest caz drumețiile montane, copiii sunt supuși unor altfel de situații de învățare (trebuie să se orienteze pe munte, să știe de ce echipament au nevoie, să știe ce traseu vor avea de urmat, să știe să își dozeze efortul/apa/mâncarea, etc.).

Astfel, drumețiile sunt o ocazie pentru copii să învețe lucruri noi și să învețe lucruri complementare celor aflate la școală  –  sau pot învăța practic ceea ce au învățat în sala de clasă: pot vedea specii de plante, lanțuri muntoase, iar asta într-o formă vizuală, așadar mult mai reală.”, a declarat Andrei Ștefan, Camp Manager Progressive Sports.

În final, aceste tabere reprezintă o oportunitate valoroasă pentru adolescenții din mediul rural de a dobândi experiențe noi, de a dezvolta abilități esențiale pentru viitorul lor, și, în final, să nu se mai simtă singuri.

Prima vară plină de aventuri și învățare. Ce îi așteaptă pe adolescenți în taberele organizate de World Vision România?

În zilele de tabără, Fundația World Vision România a pregătit mai multe activități distractive pentru adolescenți: de la jocuri de colaborare, competiții sportive și de dans, lecții de înot, și până la activități de socializare, dezbateri și ateliere de artă teatrală. Pentru prima lor drumeție, instructorii prezenți în tabără le vor explica copiilor ce presupune o drumeție, respectiv: cum va fi traseul – lungime și diferență de nivel – și ce echipament este necesar.

De asemenea instructorii vor discuta cu copiii atât chestiuni legate de depășirea obstacolelor, tehnica de mers pe munte și respirație, cât și diferitele tipologii de teren pe care îl pot întâlni și cum să îl parcurgă într-o manieră sigură și eficientă.

În plus, în timpul drumețiilor, copiii vor învăța și alte lucruri precum: ce înseamnă fiecare marcaj turistic, de ce masive muntoase sunt înconjurați, cum să se orienteze după punctele cardinale și râuri (puncte de reper).

Drumețiile reprezintă o activitate sportivă prin care copiii învață să depășească stresul. Prin simplul fapt că se află în afara zonei de confort, într-o situație nouă, copiii învață să se adapteze. De altfel, fiind o activitate care se desfășoară în grup, drumețiile le inspiră copiilor ideea de echipă, importanța colaborării și a ajutorului reciproc, pentru a parcurge împreună călătoria, nu doar pentru a ajunge la destinația propusă, ci și pentru a savura experiența și învățăturile dobândite pe parcurs.

Finalizarea drumeției îi ajută pe copii să-și descopere și să-și aprecieze mai bine forțele și abilitățile personale, sporindu-le astfel încrederea în sine.

Sfaturi practice oferite de Progressive Sports

  • Să aibă telefonul mobil încărcat și să îl folosească cu moderație pe traseu;
  • Să cunoască numerele de telefon de urgență 0SALVAMONT sau 112 (este apelabil și în zone fără semnal);
  • Să își conserve energia și să își păstreze ritmul;
  •  Să se hidrateze și să mănânce într-un mod ponderat, dar constant;
  • Să vorbească între ei;
  • Să nu intre în panică;
  • Să se bucure de natură și să o respecte;
  • Să facă pauze scurte si poze frumoase.

Despre World Vision România

World Vision România  este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 33 de ani de prezență în România a ajutat sute de mii de copii și adulți, din aproape 900 de comunități situate în 41 județe.

Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania