Ionela are două visuri: să ajungă educatoare și să meargă pentru prima dată pe munte

Între comuna în care locuiește Ionela și cel mai apropiat oraș este o distanță de 24 km, motiv pentru care face în fiecare zi naveta până la liceu și înapoi. Ionela este în clasa a 12 a și locuiește împreună cu mama și cel mai mic dintre frații săi. Cei 3 frați mai mari au părăsit casa părintească, iar tatăl a plecat și el în urma unui divorț. De atunci nu mai păstrează legătura cu copiii și nici nu se implică deloc în creșterea acestora.           

Situația de acasă nu este cea mai ușoară pentru Ionela – în urmă cu 2 ani, mama ei s-a îmbolnăvit grav, astfel că nici în prezent nu se poate mișca, având coloana afectată. Din pensia de handicap a mamei reușesc să plătească facturile și să cumpere mâncare pentru cele câteva animale din curte, dar Ionela se întreține singură, cu ajutorul alocației și burselor.

Programul VC9

Ionela este unul dintre beneficiarii programului „Vreau în clasa a 9-a”, despre care povestește că o ajută foarte mult:  „Au fost foarte multe activități interesante, dar cea mai benefică a fost discuția cu un psiholog care ne-a ajutat să ne înțelegem stările, de unde începem să facem asta și de ce ne supărăm.”

Visul Ionelei este să devină educatoare, nu doar pentru că îi plac copiii, ci și pentru că este convinsă că următorele generații pot ajunge departe cu puțin mai multă implicare. Este o meserie despre care vorbește cu zâmbetul pe buze, iar prin programul „Vreau în clasa a 9-a” primește o parte din resursele necesare pentru a ajunge acolo unde-și dorește.

Programul oferă tinerilor mentorat pentru susținerea examenelor naționale, activități lunare de educație non-formală care îi ajută să se dezvolte personal și să se pregătească pentru piața muncii, dar și tabere de vară, vizite organizate în campusuri universitare ori companii sau alte excursii.

Summer of First

Deși este deja în clasa a 12-a, Ionela nu a fost niciodată într-o tabără și nici nu a mers vreodată în drumeții. A văzut pentru prima și singura dată muntele cu un an în urmă și a rămas profund impresionată de măreția peisajelor. Povestește entuziasmată despre cât de mult i-ar plăcea să meargă într-o tabără, într-o drumeție pe munte, să se conecteze cu natura, dar și cu ceilalți colegi participanți.

         Pentru tinerii ca Ionela, activitățile de educație non formală, precum taberele de vară, reprezintă o posibilitate imensă de creștere – a încrederii de sine, a sentimentului de siguranță, a resurselor necesare continuării educației. Totodată, reprezintă și experiența unei vacanțe care este mai mult decât timp liber – pe care îl petrec ajutând în gospodărie sau stând singuri, a unei vacanțe cu oameni noi, cu locuri noi și activități inedite.

Taberele Summer of Firsts le oferă adolescenților o experință valoroasă de viața, care îi ajută nu doar să vadă locuri noi, ci și să iasă din zona de confort. Am pregătit deja o mulțime de activități inedite, precum trasee montane, jocuri de colaborare, activități de socializare și dezbatere, care să îi ajute pe liceeni să facă încă un pas înainte pe traseul către o viață de adult împlinit.

Dar pentru a îndeplini visul Ionelei, dar și a altor copii de la sat, avem nevoie de ajutorul tău. Donează pentru prima tabără din viața unui adolescent de la sat!