Parada costumelor din materiale reciclabile | „Şi hârtia creponată leagă prietenii”

„Orice activitate devine formatoare atunci când pui suflet”, spune Anastasia, una dintre educatoarele Happy Bubble – Suceava în timp ce aranjează unul dintre costumele din materiale reciclabile pe care le-a realizat împreună cu copiii ucraineni şi români. „Chiar şi hârtia creponată leagă prietenii şi e mai tare ca oţelul”, mărturiseşte cu un zâmbet pe faţă. Se vede de departe că acţiunile demarate în centru o împlinesc şi sunt de un real folos şi pentru copiii care roiesc în jurul ei.

„Parada costumelor din materiale reciclabile” a fost una dintre activităţile foarte apreciate de cei mici care, împreună cu părinţii şi educatorii, au lucrat cu multă implicare. Evenimentul a avut loc la finalul lunii martie şi a marcat un moment important în campania de conștientizare a reciclării și protecției mediului înconjurător. A fost organizat de Fundaţia World Vision România şi Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.

Două săptămâni de ecologie şi prietenie

„Parada a marcat continuarea eforturilor începute încă de la Ziua Mondială a Reciclării, celebrată pe 18 martie. În acest răstimp de 2 săptămâni, majoritatea activităţilor din centrul Happy Bubble Suceava au fost focusate pe teme precum reciclare, ecologie și protecția mediului înconjurător”, menţionează Alina.

Cele două săptămâni au fost pline de învățare și explorare, oferind participanților cunoștințe noi despre reciclare, ecologie, tehnici de îngrijire a mediului, mai ales prin intermediul atelierelor practice organizate. Parada Costumelor din Materiale Reciclabile a fost momentul culminant al acestor activități, oferind copiilor români şi ucraineni o oportunitate de expresie creativă și de promovare a valorilor ecologice.

În plus, realizarea costumelor pentru paradă a reprezentat o oportunitate pentru copii de a interacţiona cu părinţii lor. „Cu bucurie am participat și noi, împreună cu întreaga familie, și am pregătit un costum pentru fiica noastră. Educația copiilor, încă de mici, în dragoste, respect și grijă față de mediu joacă un rol crucial în conservarea planetei în viitor. Deoarece fără înțelegerea proceselor naturii și a modului în care oamenii le afectează, este imposibil să cultivăm în societate o atitudine responsabilă față de mediu”, a spus Viktoriia , a cărei fiica frecventează activitățile afterschool, în cadrul Happy Bubble.

Activitatea a contribuit foarte mult și la relațiile copil-părinte, spune Olha – o altă mamă din comunitatea refugiaților ucraineni din Suceava. „Mulțumesc pentru efortul de a da viață unei idei minunate, creând astfel costume atât de frumoase. Vă mulţumesc pentru bucuria oferită, pentru atmosfera plină de veselie și deliciile culinare. Am lucrat în echipă, ne-am pregătit mult timp, am refăcut costumele, am dezbătut cum să le îmbunătățim, dar rezultatul a meritat efortul. Un eveniment minunat!”

Parada, un moment de conştientizare şi de promovare a frumosului

Iniţiativa nu doar că a promovat reciclarea și protecția mediului înconjurător, ci și a reiterat importanța legăturilor interumane şi interculturale. În plus, într-o lume tot mai preocupată de problemele de mediu, educația și conștientizarea devin instrumente esențiale în lupta pentru un viitor mai sustenabil.

„Evenimentul a avut toate ingredientele de succes: oameni implicaţi, copiii inventivi, costume ingenioase și interesante. Cei mici au fost foarte entuziasmați să își prezinte costumele. S-au jucat împreună și au discutat despre diferite elemente ale costumelor lor. Aş numi acest eveniment drept un moment de conștientizare și promovare a lucrurilor frumoase”, povesește Alina, mamă a doi copii români, care sunt prezenți la toate activitățile organizate împreună cu echipa de la Happy Bubble Suceava.

Totodată, Elina, una dintre beneficiarele centrului, ne-a spus că a aduce în atenţie problema ecologiei „nu este doar o modă, ci o necesitate”:

„Mulțumim pentru organizarea prezentării costumelor! De fiecare dată când abordăm acest subiect, deschidem ușile către un viitor mai sănătos pentru planeta noastră și toți locuitorii ei. Discutarea ecologiei este crucială pentru propria noastră bunăstare și pentru conservarea biodiversității. Împreună, putem face lumea un loc mai bun!”

”Rezultatele ne motivează să facem mai mult

Activităţile din cadrul centrului Happy Bubble sunt gândite astfel încât să fie maximizat procesul de învățare și integrare în comunitatea românească. Prin atelierele diverse și interactive se urmăreşte depășirea barierelor lingvistice și culturale, promovând în același timp toleranța și diversitatea.

„Întotdeauna ne străduim să facem ceva interesant, folositor și atractiv, iar rezultatul ne bucură de fiecare dată și ne motivează pentru și mai mult. Împreună cu întreaga echipă, suntem foarte fericiți să observăm impactul muncii noastre asupra “familiei” noastre de aici, și implicarea multor participanții. Am rămas uimită de o fetiţă care frecventează centrul nostru, însă bolnavă fiind, și-a confecționat costumul acasă şi ne-a trimis un filmuleţ cu tot procesul. Acesta este un semn că facem ceva bun, iar oamenii ni se alătură”,  mărturiseşte Natalia, educatoare la Centrul Happy Bubble – Suceava.

Prin colaborarea dintre Fundația World Vision România și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, aceste inițiative continuă să aibă un impact semnificativ asupra vieții refugiaților din județul Suceava și a comunității în ansamblu, demonstrând că solidaritatea și educația sunt cheia pentru un viitor mai luminos și mai verde.

Centrele Happy Bubble sunt servicii sociale și educationale acreditate ca HUB-uri Educaționale de către DGASPC și ISJ locale.