300 de copii din mediul rural vor merge în excursii și tabere în această vară, poate pentru prima oară

300 de copii din mediul rural vor putea ieși anul acesta din satul lor, unii dintre ei poate pentru prima dată, cu ajutorul proiectului ,,Inspectoratul” Școlar Civic, derulat de Fundația World Vision România. Copiii vor merge în excursii și tabere de vară.

Mai mult de 4 din 10 (43,2%) adolescenți de la sate nu au fost niciodată într-o tabără de vară. Mai mult, 6 din 10 tineri (57,5%) care au fost în trecut într-o tabără, au participat în una dintre taberele organizate de World Vision România, conform unui sondaj al fundației World Vision România.

Am sprijinit șapte școli să scrie pentru prima dată proiecte și să obțină finanțare de la Consiliul Județean Cluj în cadrul programului anual de finanțare locală în domeniul acțiunilor de tineret și socio-educaționale.

1 din 3 școli finanțate de Consiliul Județean a primit sprijin din partea World Vision România

Printr-o campanie de advocacy locală, am lucrat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean din Cluj să promoveze această oportunitate în mediul rural. Șapte școli participante la campanie au depus proiecte și au obținut finanțare în valoare de 30.000 de lei de la Consiliul Județean Cluj. Astfel, anul acesta, aproximativ o treime din fondurile atrase de școli în această competiție au ajuns în mediul rural.

Prin proiectul ,,Inspectoratul” Școlar Civic, ne-am propus derularea a 10 campanii de advocacy la nivel local, campanii prin care să producem schimbări la nivelul comunităților, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene. În județul Cluj, Consiliul Județean Cluj alocă bani care pot fi accesați de organizații nonguvernamentale, precum și de școli, pentru activități recreative pe timpul verii.

Reprezentantul advocacy local din partea Fundației World Vision România, profesor Claudiu Iclenzan, de la Școala Gimnazială Tureni, a avut mai multe întâlniri la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, pentru a promova aceasta inițiativă printre școlile din mediul rural. În anii anteriori, finanțările au fost accesate majoritar de școli din mediul urban. Prin campania de advocacy derulată de World Vision România, 7 școli din mediul rural au fost sprijinite să acceseze finanțare pentru excursii și tabere. Aceste școli n-au mai aplicat în anii precendenți.

Proiectele care au obținut finanțare

  • Școala Primară Aiton – „Să descoperim Delta Dunării – rezervație a biosferei și vărsarea Dunării în Marea Neagră” (4300 lei),
  • Școala Gimnazială Călărași – „Pe urmele strămoșilor – lecție de istorie în aer liber” (4000 lei),
  • Școala Gimnazială Ștefan Micle Feleacu – „Excursia mea din Sibiu” (4300 lei),
  • Școala Gimnazială Moldovenești – „Tabără educațională pentru copii și tineret” (4300 lei),
  • Școala Gimnazială „Ioan Bujor” Petreștii de Jos – „Prima mea tabără. Raiul din Apuseni” (4300 lei),
  • Școala Gimnazială Simion Balint Copăceni, Comuna Săndulești – „Cercetașii munților” (4300 lei),
  • Școala Gimnazială Tureni – „Pe drumuri de munte” (4300 lei).

Campania de advocacy din județul Cluj a fost una din cele 10 campanii organizate anul trecut de World Vision România în 10 județe în cadrul proiectului „Inspectoratul Școlar Civic”, proiect derulat de Fundația World Vision România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants