Angelo are 8 ani, doi frați mai mari și speranța unui viitor mai bun 

Într-o gospodărie rurală din județul Vâlcea locuiesc 3 frați – Angelo, Mario și Lucian, împreună cu mama și tatăl lor. Au o singură cameră, așa că cel mai mare dintre băieți doarme în casa bunicii. Tatăl lucrează la distanță, fiind plecat în cea mai mare parte a săptămânii, dar weekendurile le petrece alături de familie.  

Mama lor povestește că viața cu 3 copii este grea, dar frumoasă. Nu au multe resurse, dar se descurcă cum pot din ceea ce au. Se întrețin dintr-un singur venit, cel al tatălui, căci mama se ocupă cu creșterea celor trei băieți, dar și cu îngrijirea gospodăriei. Au o grădină în care plantează verdețuri și legume și câteva animale, căci nu își permit să cumpere alimente tot timpul. Pe lângă costurile mari, intervine și distanța până la cele mai apropiate magazine. Singurul autobuz este la 5 dimineața, astfel că atunci când au nevoie să ajungă în oraș sau la cel mai apropiat magazin, trebuie să roage un vecin să îi ducă cu mașina, iar costul transportului este de cel puțin 80 de lei.  

Băieții sunt și ei de un real ajutor la treburile casei, dar se țin și de școală. Mama spune că nu concepe ca cei trei să nu urmeze o școală și că îi va sprijini cu tot ceea ce poate în acest sens. Le face pachete de prânz în fiecare zi, mai ales pentru că drumul până la școală și înapoi este foarte lung – aproximativ 40 de minute de mers pe jos.   

Drumul până la școală

Angelo merge la cea mai apropiată școală primară, acolo unde au mers și frații lui. Este în clasa a doua, dar la școala din sat se practică învățământul simultan, așa că studiază alături de elevi mai mici și mai mari, aflați în clasa pregătitoare și clasa a treia. Materia lui preferată este matematica.  

Toți copiii din clasa lui Angelo fac parte din programul Pâine și Mâine, prin intermediul căruia primesc în fiecare zi o masă caldă și două ore suplimentare de studiu. În timpul acestor ore extra primesc ajutor la teme și sprijinul necesar din partea învățătoarei pentru a nu rămâne în urmă cu materia, pentru a acoperi eventualele lipsuri și probleme de la clasă. Deși mama se străduiește să îi ajute cu temele, de multe ori nu poate ține pasul cu programa actuală, așadar ajutorul primit la școală este foarte prețios.  

Cele două ore suplimentare de studiu împreună cu masa caldă primită zi de zi îi ajută pe copii să rămână la școală, dar și să meargă mai departe cu următoarele trepte de studiu. Frații mai mari ai lui Angelo au beneficiat și ei de programul Pâine și Mâine în clasele primare, iar acum Mario este în clasa a șasea, iar Lucian în clasa a opta și își dorește ca în continuare să studieze zona de electricitate.  

Cum poți ajuta 

Pentru Angelo, dar și alți copii din comunitățile defavorizate, programul „Pâine și Mâine” înseamnă nu doar timp de învățare și hrană de calitate, ci și șansa unui viitor mai bun, a unui mâine mai blând.

Ne poți ajuta să ducem mai departe această misiune prin susţinerea programului Pâine şi Mâine – printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (2 euro/ lună) sau donând orice sumă pe site: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/