Prima tabără pentru Radu, un adolescent din Vaslui: “Am învățat să înot, erau copaci așa de înalți de zici că se uneau cu cerul”

Prima tabără pentru Radu (17 ani), un adolescent dintr-un mic oraș din județul Vaslui, a fost vara trecută în Poiana Brașov. Acolo a ajuns prin Vreau în clasa a 9-a, alături de ceilalți bursieri din program. 

I-a plăcut în primul rând peisajul și aerul de munte. “Am stat la un hotel foarte sus, pe vârf de munte. Era o priveliște tare frumoasă. În fiecare dimineață, după ce vorbeam cu părinții mei la telefon, ieșeam pe balcon să mă uit la copaci. Erau copaci așa de înalți de zici că se uneau cu cerul, cu norii. Nu am mai văzut așa ceva până atunci. Și aerul de munte era mai tare, mai rece. Pe timp de vară e tare plăcut”, își amintește adolescentul. 

Apoi, ce l-a bucurat foarte mult a fost că a învățat să înoate. “Mi s-a părut super greu în prima zi să mă mențin la suprafața apei, dar în următoarele zile am început să-mi dau drumul. Acum, pot să spun că știu să înot cât de cât”, spune băiatul modest. 

Singura parte care i s-a părut mai dificilă a fost cu socializarea, dar asta numai la început. “Erau copii din toată țara pe care nu-i mai văzusem vreodată și recunosc că am fost mai timid la început. Am avut noroc cu un coleg de cameră, tot din Vaslui, care era mai îndrăzneț. El m-a ajutat foarte mult să vorbesc cu persoane noi și a fost foarte distractiv până la urmă. Am făcut împreună proiecte, am participat la activități sportive, a fost chiar frumos. Nu am avut timp să mă plictisesc” , adaugă Radu. 

Băiatul care a ieșit din carapacea lui

Până la tabăra din Brașov, de anul trecut, Radu nu mai plecase atât de departe de casă și pentru mai multe zile. ”Am mai fost așa, cu școala, în excursii în care rămâneam peste noapte, dar tot pe aici, prin Moldova”, explică el.  

“Când am intrat la liceu eram super timid, nu mă vedeam să inițiez o conversație, aveam impresia că ceilalți o să râdă de mine sau că o să-i plictisesc, evitam să mă implic în proiecte”, mai povestește băiatul. Încet-încet, însă, prin tabără și activitățile din programul Vreau în clasa a 9-a,  băiatul a micșorat acea voce interioară care îi spunea că oamenii nu îl plac. 

Pe Radu îl scoți mai greu din carapacea lui, dar vara se simte mai pregătit ca niciodată să-și învingă timiditatea și nesiguranțele! ”Vreau să interacționez mai mult cu ceilalți, să nu mă rezum la grupul meu, unde mi-e confortabil. Simt că acum pot și mai mult și vreau să mă implic în toate activitățile și, de ce nu, să mă distrez mai mult” Asta își propune  băiatul după un an destul de aglomerat, în care a trebuit să-și împartă timpul între școală, prieteni și cei trei frați.  

Vrem să trimitem peste 1.000 de adolescenți în tabără

Mai bine de 4 din 10 adolescenți care provin din medii defavorizate n-au fost niciodată într-o tabără și, astfel, nu au acces la activități extra școlare, de socializare în afara grupului de la școală. Pentru ei, timpul liber se rezumă la orele petrecute acasă în fața calculatorului, o poveste cu prietenii în drum și maximum mici excursii școlare aproape de acasă.  

Povestea lui Radu este mărturia că misiunea taberelor noastre este îndeplinită: copii pleacă de acolo mai siguri pe ei, mai independenți și mai relaxați. Și se întorc la fiecare ediție mai entuziasmați și mai hotărâți să se implice. Anul acesta vrem să trimitem peste 1000 de adolescenți din comunități vulnerabile în tabără prin campania Summer of Firsts.   

Am pregătit mai multe activități distractive pentru ei: jocuri de colaborare, competiții sportive și de dans, lecții de înot, activități de socializare și dezbateri, dar și ateliere de artă teatrală și colaje. Vara asta, punem experiențele pe on!