Prima tabără pentru Emilia: “Mi-a oferit curajul de a-mi construi propriul drum”

Până să intre în programul Vreau în clasa a 9-a, Emilia, o fată cu părul scurt din Vâlcea, nu a mers niciodată într-o tabără sau excursie în afara satului său. Nici cu colegii, nici cu familia. Nu și-a permis, fiindcă în familie sunt patru frați.

Însă mama și tatăl ei nu se plâng niciodată. Muncesc din greu zi de zi: au animale în curte și un mic teren unde cultivă roșii, cartofi, ceapă și cereale pentru a-și hrăni toată familia. În plus, mama are și un loc de muncă în sat.

Așa se face că Emilia nu cunoștea emoția cu care îți faci bagajele înainte să pleci într-o aventură pe un nou tărâm. Nu știa cum este să stai în fața unui foc de tabără și să spui povești de groază sau să îți prăjești marshmallows cu prieteni de vârsta ta, cum nu știa nici mirosul proaspăt de pădure sau cum să te orientezi într-o drumeție pe munte.

Pe toate acestea Emilia le-a trăit pentru prima oară în taberele organizate de World Vision România prin programul ‘Vreau în clasa a 9-a’. Prima tabără la care a participat a fost chiar după primul an de liceu. “Eram cam timidă și anxioasă, nu mai fusesem niciodată în tabără. Toate vacanțele de vară mi le-am petrecut mai tot timpul acasă. La țară, avem mereu ceva de făcut, mai ales că avem culturi de porumb și cereale, animale. În fiecare vară, făceam câte ceva pe lângă casă, cu cei trei frați și părinții”, a povestit Emilia.

Primul foc de tabără

A fost prima oară pentru fata de la sat când vedea copaci atât de înalți de parcă atingea cerul sau când simțea pe degetele ei cât de lipicios este un marshmallow (bezeaua) după ce îl prăjești în scânteile care se înalță ca o ploaie inversată. “M-am bucurat tare mult când am mers: mi-am făcut prieteni noi, am descoperit lucruri noi și am niște amintiri minunate. Tabăra mi-a oferit nu doar o evadare, ci și curajul de a-mi construi propriul drum.”, a mai adăugat adolescenta.

Acum, când a absolvit liceul, este puțin tristă pentru că nu-și va mai vedea majoritatea colegilor alături de care a învățat timp de patru ani. Dar se uită către viitor cu speranță și multe planuri. Își dorește să ajungă studentă în Sibiu, dar nu la orice facultate. Adolescenta își dorește foarte mult să lucreze cu copiii, așa că ia în considerare să devină fie profesoară de Limba Română, fie asistent social.

De ce vrem să îi ducem pe tinerii de la sate în tabără

La fel ca Emilia, sunt zeci de mii de adolescenți de la sate pentru care, dacă nu intervenim, vacanțele rămân doar un timp gol: în care se simt singuri și care ajung să și-l petreacă tot la muncile câmpului și stresându-se în legătură cu ce vor face în viitor.

Credem că fiecare adolescent are dreptul la o pauză: în care să se bucure de această vârstă frumoasă, o vârstă cu care nu se va mai întâlni, în care să se relaxeze, dar și să iasă din zona de confort prin cunoașterea de noi locuri și oameni.

Prin campania Summer of Firsts, ne dorim să oferim cât mai multor adolescenți de la sate prima lor tabără. Fundația a pregătit mai multe activități distractive pentru ei: jocuri de colaborare, competiții sportive și de dans, lecții de înot, activități de socializare și dezbateri, dar și ateliere de artă teatrală și colaje. Vara asta, punem experiențele pe on!