Ziua Mondială a Refugiatului. Doar 16% dintre copiii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românesc. Motivele identificate de World Vision România: reticenţa părinţilor, barierele legate de limbă şi necunoaşterea legislaţiei privind echivalarea şi recunoaşterea studiilor

Ziua Mondială a Refugiatului. Doar 16% dintre copiii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românesc. Motivele identificate de World Vision România: reticenţa părinţilor, barierele legate de limbă şi necunoaşterea legislaţiei privind echivalarea şi recunoaşterea studiilor

București, 20 iunie 2023. Doar 7353 de copii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din România. Numărul de copii ucraineni care s-au stabilit cu protecţie temporară în ţara noastră, alături de părinţii lor, sunt aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale, anunţă World Vision România de Ziua Mondială a Refugiatului. Practic, doar 16% din numărul total de copii s-au înscris la şcoală în România.

Pe lângă copiii înscrişi în sistemul de învăţământ, puţin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistraţi ca audienţi la şcoala românească. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta și va fi prezent în clasă la cursuri și va fi înregistrat în cataloage școlare, dar nu susține teste și nu primește note. Copilul poate primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educațional românesc și urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.

Fundaţia World Vision România a oferit în acest an şcolar contexte de învăţare formală non-formală pentru 9.110 de copii refugiaţi din Ucraina, în 13 locaţii din ţară, prin centrele Happy Bubble. În toate centrele Happy Bubble gestionate de World Vision România şi de parteneri se creează contexte de învăţare într-un mediu formal şi non-formal, se predau lecţii de limba română, copiii au acces la şcoala online din Ucraina, participă la sesiuni de educaţie non-formală pentru a le consolida abilităţile de viaţă independentă, activităţi de consiliere – prim ajutor psihologic, activităţi de integrare în comunitate prin sport şi artă, iar o parte dintre ei au primit şi o masă caldă. Copiii ucraineni pot merge la centrele Happy Bubble în oraşele Bucureşti, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti, Ocnele Mari, Călimăneşti, Iaşi, Suceava, Cluj Napoca, Braşov şi Galaţi. În prezent, peste 3.300 de copii frecventează centrele Happy Bubble şi se pregătesc pentru participarea în programele de tip Şcoala din vară. 

Motivele pentru care copiii ucraineni nu se înscriu la şcoală în România

Conform unui studiu realizat în luna februarie de World Vision România, peste 80% dintre părinţi sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului. World Vision România a identificat, din discuţiile cu mii de părinţi ucraineni, principalele motive pentru care copiii ucraineni nu se înscriu în sistemul de învăţământ din România:

  • Reticenţa părinţilor de a-şi înscrie copii la şcoală este principalul motiv. Din discuţiile cu părinţii ucraineni, aceştia preferă ca elevii să facă şcoală online, cu profesorii şi după curricula din Ucraina, în primul rând pentru că speră la o încheiere rapidă a confictului şi nu văd un viitor pe termen lung în România.
  • Bariera de limba este un alt factor important pentru care sistemul educational din România nu răspunde nevoilor copiilor ucraineni.
  • În plus, nu există suficientă informare despre legislaţia privind echivalarea şi recunoaşterea studiilor care a fost adoptată în luna februarie 2023 de către România şi Ucraina. În continuare există foarte mulţi părinţi ucraineni care nu-şi înscriu copiii în  sistemul de educaţie românesc deoarece cred că studiile nu vor fi echivalate.

În februarie 2023, Ministerul Educației și Științei de la Kiev a anunţat că Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a actelor de studii. Practic, instituțiile de învățământ din România recunosc diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina recunosc actele de studii românești. Guvernul României a aprobat pe 11 ianuarie 2023 un memorandum privind semnarea Acordului între România şi Ucraina privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii

“Prin centrele Happy Bubble ale World Vision România au trecut lunile acestea mii de copii cărora le-am creat contexte de învăţare, le-am facilitat accesul la şcoală online şi am încercat să ne adaptăm nevoilor pe care aceştia le au. Din păcate, în continuare sistemul educaţional din România nu reuşeşte să integreze copiii ucraineni şi să le răspundă în mod real nevoilor. Integrarea refugiaţilor în educaţie este un proces dificil şi anevoios, însă este nevoie de flexibilitate şi adaptare continuă. Pe lângă educaţie formală, în centrele noastre copiii fac activităţi de educaţie non-formală, care îi ajută să se integreze şi să se simtă acasă şi, în plus, au acces la consiliere psihologică. Doar printr-un pachet integrat de servicii reuşim să venim cu adevărat în sprijinul acestor copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Despre World Vision România

World Vision România  este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, din aproape 500 de comunități situate în 18 județe.Detalii la www.worldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania