Adolescenta de la sat care se trezește la 04.30 pentru un vis: să aibă grijă de alți copii 

Ora 04.30. Afară este încă întuneric, dar o fată de 17 ani deja trebuie să se trezească. Într-o oră va pleca cu autobuzul din satul ei înconjurat de pădure la liceul de la oraș. Își împarte cu precizie timpul în fiecare dimineață: jumătate de oră se pregătește pentru școală, jumătate de oră merge pe jos până la gară și după aceea, încă jumătate de oră, urmează drumul cu autobuzul și încă câțiva pași până la liceu. Își spune în gând că are noroc. Drumul lung până la școală nu-l face singură, ci cu câțiva colegi din sat. 

Delia are 17 ani și este în clasa a XI-a la un liceu economic din județul Buzău. Cu glasul blând, adolescenta ne spune că își dorește să lucreze cu copiii. Vrea să-i protejeze și să-i îndrume pe un drum mai ușor decât cel pe care ea îl are de dus în fiecare dimineață. Ca să-și îndeplinească visul, are două variante de facultăți: Asistență Socială sau Psihologie. Și tot două variante de orașe: București sau Brașov. 

Adolescenta a aflat pe propria piele cum este să trăiești cu grijile de zi cu zi încă de când avea 10 ani. Atunci părinții ei au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate și ea a rămas în grija bunicilor. “Am dus-o mai bine, e adevărat, dar le-am cam dus dorul”, recunoaște ea zâmbind rușinată. E bucuroasă că după ce a mai crescut, mama a putut să se întoarcă acasă ca să fie lângă ea. Acum, doar tatăl lucrează în afară.  

E din nou ora 04:30, dar după-amiază. Delia și-a terminat temele și se va întâlni cu  o vecină ca să-i facă manichiura. De curând a terminat un curs în domeniu și e bucuroasă că poate să câștige niște bani din ceva ce-i place. 

Cum îi sprijinim visul

Noi nu putem schimba programul Deliei, dar suntem alături de ea în drumul său educațional. Împreună cu Viva Credit, prin programul Vreau în clasa a 9-a, o ajutăm cu o bursă lunară (din care își plătește naveta) și activități de educație non-formală la care participă tot lună de lună. În plus, tânăra a primit un pachet de rechizite și a mers într-o tabără de vară organizată pentru adolescenții din program. „A fost prima tabără la care am mers în toată viața mea. A fost tare frumos. Mi-am făcut prieteni și am făcut tot felul de jocuri și activități educative“, mai spune ea. 

Delia mereu transmite energie pozitivă către noi. Cu aceeași energie le mulțumim și noi partenerilor de la Viva Credit și tuturor celor care cred în potențialul adolescenților de la sate.