Larisa, adolescenta crescută de bunica ei. Cum facem prezentul mai bun, pentru ca ea să privească în viitor: ”Ooo, am planuri mari!” 

În fiecare dimineață, la ora șapte, un microbuz școlar traversează un întreg oraș din județul Ialomița pentru a aduce elevi din satele învecinate la liceu. Uneori, când drumurile nu sunt curățate de zăpadă sau șoferul întâmpină câte-o avarie, microbuzul ajunge mai târziu. Motiv pentru care adolescenții se agită că vor întârzia la ore. Alteori, microbuzul circulă prea rar astfel că elevii trebuie să plece de la ultimele ore. În caz contrar, copiii nu mai au cu ce să se întoarcă acasă. 

Larisa (16 ani) este unul dintre sutele de mii de elevi navetiști ai României, care trăiește cu aceste griji. În zilele când are orarul până la ora 15.00, pierde fie o oră de Limba Română, fie una de Contabilitate. Asta pentru că microbuzul școlar pleacă la 14:00. Următorul mai vine doar la șase seara, ori de multe ori nu are cine să vină după ea ca să nu piardă toată după-amiaza în oraș. 

Larisa este elevă în clasa a X-a la un liceu cu profil economic. Nu are frați sau surori. Locuiește doar cu mamaia. Ea este principalul ei sprijin în absența părinților plecați la muncă în străinătate și pe care îi vede o dată sau de două ori pe an. ”Ne descurcăm mai greu uneori, dar nu pot spune că îmi lipsește ceva”, spune Larisa. Tot bunica este cea care face tot posibilul ca adolescenta să simtă cât mai puțin apăsările de zi cu zi. 

Visul Larisei și cum o sprijinim

Larisa este unul dintre cei 100 de elevi de la sate pe care PENNY îi ajută să-și continue studiile la liceu. Astfel, ea participă lunar la sesiuni de educație non-formală și de devoltare personală despre care spune că au ajutat-o să capete mai multă încredere în forțele proprii și să cunoască oameni interesanți, de la care are ce să învețe.  Totodată, ea primește în fiecare lună și o bursă din care își acoperă o parte dintre costurile pentru transport, rechizite și altele necesare pentru școală.

Mai mult, luna viitoare va avea ocazia să facă primul ei stagiu de practică într-unul dintre magazinele PENNY și este tare curioasă. ”Abia aștept, mi se pare o experiență interesantă. Noi facem economie și contabilitate. Mă gândesc că va fi foarte util să văd efectiv ce se întâmplă în spatele caselor de marcat, cum se lucrează acolo”. 

Când vine vorba despre viitor, tânăra devine de-a dreptul entuziasmată: ”Oooo, păi am planuri mari! Vreau să dau la Academia de Poliție! Mi-a plăcut dintotdeauna uniforma, ținuta, ideea de a fi polițist! Știu că sunt probe grele la sport și la psihologie, dar din vară o să încep să mă pregătesc mai mult”, spune Larisa.  

Ne bucurăm că, împreună cu partenerii noștri, contribuim la pregătirea Larisei și a altor peste 900 sute de adolescenți din mediul rural pentru un viitor mai bun, prin educație.