Când o să fie mare, Nicoleta vrea să fie ca sora ei. Drumurile amândurora duc la Medicină 

De la Filologie la Medicină este un drum lung și anevoios, dar nu imposibil. Printre poezii și romane, Nicoleta, 16 ani, găsește timp și pentru a studia cărțile de Biologie sau de Chimie. Uneori, i se par grele lecțiile de acolo, dar apoi călătorește în viitorul dorit – unde este medic și își ajută pacienții care au cea mai mare nevoie de ea. 

Plus că i-ar plăcea să meargă pe urmele surorii mai mari, Mihaela, care este studentă la Facultatea de Medicină din Iași. Acolo este și fratele ei, student la Bioinginerie Medicală. 

Mihaela este cea mai mare dintre cei nouă frați. Nicoleta și ceilalți șapte copii o văd ca pe o mamă pentru că a avut grijă de ei cât părinții erau la muncă. Adolescenta e mândră nu doar de frații ei mai mari, ci și de părinții săi care au reușit să-și facă propriul solar, unde cultivă roșii, castraveți și alte legume. 

Nicoleta e acum în clasa a IX-a la un liceu din județul Vaslui. Ca să ajungă din satul său la oraș, adolescenta ia în fiecare zi microbuzul. Orele le începe după-amiaza, așa că are zile când termină școala chiar și la opt seara, iar acasă ajunge la ora nouă. 

,,Seara încerc să fac o parte din teme, măcar să încep. Cele mai multe le las pentru dimineață, mai ales ce am de învățat, pentru că atunci sunt mai odihnită. În alte zile, dacă am mai mult de învățat, citesc seara și reiau și dimineața. Așa rețin mai bine”, spune adolescenta. 

Cum o sprijinim pe Nicoleta la liceu

Nicoleta este unul dintre tinerii de la sate care ne inspiră în fiecare zi prin ambiția de care dă dovadă, în pofida greutăților. Ne bucurăm că, împreună cu prietenii de la Cegeka, o putem susține prin programul Vreau în clasa a 9-a să-și continue studiile la liceu, la fel cum am făcut și cu cei doi frați mai mari pe care îi admiră. Astfel, tânăra primește o bursă în fiecare lună din care își acoperă o parte dintre costurile pentru transportul către liceu și rechizite, dar și acces la activitățile lunare de educație non-formală. 

,,Mi-a plăcut că am vorbit despre de ce este bine să ajutăm oamenii. Am vorbit despre discriminare, despre ce drepturi ne sunt respectate sau ce drepturi ne sunt încălcate. Învățăm cum să vorbim cu persoane pe care nu le cunoaștem și asta mă ajută să-mi înving timiditatea”, mai explică tânăra. 

,,Uneori trebuie să muncești mai mult decât alții. De multe ori nu este ușor, dar cred că dacă îți dorești ceva cu adevărat, ți se îndeplinește. Doar să ai o șansă”, mărturisește adolescenta de 16 ani.