Mesajul Nicoletei de Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei: „Singura șansă pentru copii este educația“

Colega noastră Nicoleta Popa lucrează de cinci ani în comunitățile cele mai vulnerabile din Vaslui. Mulți dintre copiii de care are grijă sunt din Negrești, unul dintre cele mai sărace orașe din Europa. Mesajul Nicoletei de Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei: „Singura șansă pentru copii este educația“. Mai jos vă lăsăm mărturia ei despre neajunsurile și speranțele care o însoțesc pe teren. 

„Încă văd zilnic case dărăpănate, drumuri neasfaltate, femei și bărbați cu pielea bătută de vânt și de soare de la munca câmpului. Încă văd copii cu papuci de adulți, care se joacă cu păpuși improvizate din materiale găsite în casă. Mă doare să spun că în ultimii ani n-am văzut o îmbunătățire semnificativă a traiului de zi cu zi. Locurile de muncă sunt tot puține, așa că mulți părinți pleacă în străinătate ca muncitori agricoli sezonieri“, povestește Nicoleta.   

Statisticile sărăciei

2 din 10 copii din comunitățile cele mai vulnerabile de la sate spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, potrivit datelor noastre. Țara noastră este pe primul loc în UE la riscul de sărăcie, mai bine de unu din trei români aflându-se în această situație, arată datele Eurostat. Iar dacă ne uităm la copii, fenomenul este mai grav: peste 40% dintre minori sunt în risc de excluziune socială.  

„Singura șansă pentru copii este educația. Doar așa pot ieși din sărăcie. Asta îmi dă speranță în fiecare zi să merg pe teren: faptul că văd tineri care și-au continuat studiile în ciuda situației grele de acasă. Noi suntem alături de acei copii care vor să învețe, dar societatea le dă prea puține șanse. Mii de tineri care au trecut prin programele noastre demonstrează că, dacă ai sprijinul necesar, poți să-ți construiești un viitor mai bun“, ne-a mai spus Nicoleta.

Câți copii am sprijinit anul trecut

În 2021, World Vision România a sprijinit peste 32 de mii de copii cu programe educaționale și de orientare vocațională. Totodată, a susținut aproape 3 mii de părinți și profesori cu sesiuni de informare despre cum pot îmbunătăți relația cu cei mici. Poți susține și tu educația copiilor de la sate în linkul de mai jos.