Școala de vară a Consiliului Consultativ al Copiilor: curaj, creativitate, prietenie, inițiativă

În fiecare an, școala de vară este un bun prilej de învățare și formare pentru copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România. Anul acesta, ne-am întâlnit în Poiana Brașov, acolo unde am petrecut patru zile pline de emoție și dezvoltare. Am împărtășit experiențe și am învățat unii de la alții. La final, ne-am întors cu bateriile încărcate și multe inițiative de pus în practică pentru copiii și tinerii din România!

Prima zi a fost dedicată jocurilor și activităților de comunicare și relationare, prin care am reușit sa ne cunoaștem mai bine atât la nivel individual, cât și de grup. După o lungă perioadă de lucru exlusiv online, membrii mai vechi s-au bucurat să se revadă și au profitat de ocazie pentru a îi integra în grup și a îi cunoaște mai bine și pe cei care li s-au alăturat în ultima perioadă. Copiii și-au descoperit și evidențiat abilitățile, aptitudinile, talentele și au povestit despre cum o să le pună în valoare în interiorul grupului.

Despre sănătatea mentală a adolescenților

A doua zi am dat startul activităților de formare. Copiii au luat parte la ateliere cu tematică propusă chiar de ei. Din dorința de a afla cum să facă față provocărilor cu care se confrunta adolescenții, am avut-o alături pe Silvia Ciubotaru, psihoterapeut, de la In a relationship. Silvia le-a răspuns copiilor la cele mai arzătoare întrebări. Le-a oferit sfaturi despre cum să aibă grijă de sănătatea lor mentală, să fie pozitivi și încrezători în forțele proprii.

Advocacy și implicare în comunitate

Nu puteau să lipsească nici atelierele care să îi învețe pe copii cum să își facă vocea mai puternică. Cosmin Pojoranu, de la Funky Citizens, le-a vorbit copiilor despre advocacy, iar Olga Popescu, de la Declic, le-a dat exemple concrete și extrem de creative despre cum să se facă auziți și să aibă un impact real în comunitate.

În cele patru zile, am îmbinat cu succes utilul cu plăcutul! Împreună, ne-am depășit limitele și am urcat până pe Vârful Postăvarul. Totodată, copiii și-au depășit emoțiile din fața camerei de filmat. Pentru perioada următoare, au gândit și au pregătit mai multe filme pentru promovarea și apărarea drepturilor copilului.

La final, ne-am despărțit cu multă emoție, dar și cu bucuria și entuziasmul întâlnirilor și activităților viitoare prin care vom continua să învățăm împreună și să facem vocea copiilor și tinerilor din România auzită.

Ce a însemnat pentru copii?

,,Şcoala de vară a reuşit încă o dată să ne scoată din cotidian, să ne provoace să ne depăşim limitele şi să formăm prietenii frumoase. Am plecat, îndrăznesc să spun, schimbați, cu un bagaj de cunoştințe extins și cu sute de amintiri care nu ne vor părăsi prea curând. Sunt recunoascătoare pentru că mi s-a oferit acest spațiu sigur pentru a-mi expune viziunea asupra lumii, unde am fost susținută necondiționat și înconjurată de persoane minunate care mi-au împărtășit bunătatea, înțelepciunea şi voia lor bună.” Mara, clasa a VIII-a.

,,Prima mea școală de vară ca membru în Consiliul Consultativ al Copiilor fost foarte interesantă, importantă și specială pentru mine! Toți am dat dovadă de multă creativitate și ne-am depășit limitele la activități.” Marian, clasa a VIII-a.

,,Școala de vară de anul asta m-a ajutat să mă dezvolt și să cunosc oameni noi. Am învățat că trebuie să fii curajos și să nu te dai niciodată bătut chiar daca nu merge totul după cum vrei sau după planul pe care ți l-ai făcut în minte. Totodată m-am și distrat și mi-am făcut amintiri de neuitat.” Alexandra, clasa a VIII-a.

,,Mi-a placut foarte mult workshopul despre Mental Health. Este un subiect care mă interesează și la care am avut multe curiozități. M-am bucurat că ni s-au alăturat și bursierii Vreau în clasa a 9-a! deoarce sănătatea mentala ar trebui sa fie un subiect aprofundat de cât mai multă lume pentru a fi cu toții cât mai fericiți. Cu ajutorul acestor zile am început sa ma deschid mai ușor în fața oamenilor și să vorbesc cu mai multă încredere în fața unui public.” Mario, clasa a IX-a.

,,Una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut!

,,În ultima zi, după workshop-ul despre advocacy și community organizing cu Cosmin Pojoranu și Olga Popescu am învățat să nu așteptăm ca altcineva să fie schimbarea pe care vrem să o vedem și să începem noi să fim cei care facem schimbarea. Închiderea școlii de vară a fost foarte emoționantă , ne-am despărțit cu greu și emotie de ceilalți. Este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut!” Silvia, clasa a XI-a.

,,Mi-a plăcut foarte mult școala de vară din acest an, prima mea experiență alături de Consiliul consultativ al copiilor. Am fost primită cu foarte multă căldură din partea colegilor. După aceste zile, am început să am mult mai multă încredere în mine și să îmi expun părerea pe care o am. Să fiu curajoasă, să imi întrec limitele și să ies din zona mea de confort. Nu am sa uit emoția pe care am avut-o cu toții la final. Ne-am atașat foarte mult unii de alții și o să îmi fie foarte dor de toți!” Loredana, clasa a X-a.

Încredere în forțele proprii și mai mult curaj

,,Toate workshop-urile au fost foarte frumoase și mi-au oferit răspunsuri la multe întrebări pe care le aveam. Am căpătat mai mult curaj să vorbesc în public, iar drumeția și activitățile sportive m-au scos din zona de confort și m-au inveselit. Sunt foarte recunoscătoare pentru ca am avut ocazia să particip la această școală de vara! Beatrice, clasa a VII-a.

,,Experiență din Școala de vară a fost minunată. M-a impresionat faptul că am reușit să trec de barierele pe care nu credeam că le voi trece vreodată. Mi-a plăcut în mod deosebit workshop-ul cu Silvia Ciubotaru, workshop care mi-a tras niște semnale de alarma în ceea ce privește felul în care gândeam. Astfel că atunci când am ajuns acasă mi-am dat seama cât de mult m-am schimbat în 4 zile.

La fel de mult mi-au plăcut și activitățile de comunicare, interelationare, conexiunea, cunoașterea celorlați, dar și împărtășirea valorilor noastre. Lacrimile de tristețe ale tuturor că se termina, dar și cele de fericire pentru că am putut petrece acele momente au spus mai multe decât aș putea spune acum.” Denisa, clasa a VIII-a.

,,Un nou an, o nouă școală de vară, noi amintiri. Am trăit experiențe minunate, iar activitatea alături de doamna psiholog m-a ajutat cel mai mult, pentru ca datorita ei mi-am înțeles mai bine emoțiile. În aceste zile am legat prietenii foarte strânse, iar în ultima zi lacrimile ne-au cuprins pe toți. Mulțumesc World Vision pentru cine sunt acum.” Melania, clasa a XI-a.

,,Școala de vara a fost minunată și sunt foarte fericită că am putut participa. Toate workshop-urile au fost interesante și am învățat foarte multe lucruri noi. Activitățile sportive au fost foarte distractive și m-au scos din zona de confort. Aștept cu nerăbdare următoarele activități.” Eris, clasa a VII-a.