Mărturia Dianei: cum i-a dispărut sentimentul de inferioritate

Simt că am devenit mult mai puternică. Sentimentul de inferioritate a dispărut.

Diana, 18 ani, bursieră Vreau în clasa a 9-a

,,Când am făcut 14 ani, am descoperit ce înseamnă viața de liceu, cu colegi și profesori noi. Dar am mai descoperit ceva: viața în Cluj, un oraș mult mai bogat, la peste 30 de km depărtare de satul meu. La început, mă simțeam inferioară colegilor mei de clasă. Ei știau limba engleză mai bine decât mine, pentru că făcuseră meditații în școala generală.    

Însă, cu timpul, am învățat să-mi depășesc fricile. În evoluția mea m-a ajutat foarte mult faptul că am avut șansa să intru în programul Vreau în clasa a 9-a. Am cunoscut alți tineri din mediul rural care se confruntau cu aceleași probleme de integrare ca mine când au ajuns la oraș. Sunt recunoscătoare că am putut să particip la activitățile educaționale lunare.  

Pizzeria cu voluntari din alte țări 

Cel mai fain a fost când am participat la niște întâlniri la o pizzerie din oraș, cu două voluntare din Portugalia și Polonia. Făceam tot felul de activități, inclusiv jocuri de cultură generală. Și toate le făceam în engleză. Dacă vorbești cu cineva într-o limbă străină, o înveți mult mai bine.   

Tot prin programul Vreau în clasa a 9-a am participat la un program de mentorat, unu la unu, cu o femeie din Cluj care lucrează în IT. Ea mă încuraja mereu să am încredere în mine și să lupt pentru visurile mele. I-am spus că vreau să dau admiterea la facultatea de arhitectură, iar ea a găsit pe cineva care să mă mediteze la jumătate de preț, față de cât ar cere în mod normal.  

Diana reprezintă vocea copiilor 

Sunt tot mai optimistă că voi ajunge acolo unde îmi doresc. A trecut repede timpul. Nici mie nu îmi vine să cred că sunt deja în clasa a XII-a. Am foarte mari emoții pentru Bac, dar cred că mă voi descurca. Din semestrul al II-lea, tot prin acest program, am parte de un meditator la Matematică.  

De-a lungul ultimilor patru ani, am învățat cât de mult contează să dăm și noi mai departe celor din jur, să devenim vocea copiilor din comunitățile noastre, să le reprezentăm interesele. Așa am ajuns să fac parte din Consiliul Consultativ al Copiilor al World Vision România. Aici, avem ocazia să ieșim în față, milităm pentru drepturile noastre, realizăm manifesturi sau interviuri și participăm la workshop-uri. Ne unim forțele, având alături alți oameni cu suflet nobil.  

Simt că am devenit mult mai puternică. Acel sentiment de inferioritate a dispărut. Pot ieși oricând să iau cuvântul, să apăr interesele celor aflați în nevoie, îmi place să lucrez în echipă, să obțin rezultate bune având lângă mine colegi la fel de implicați.

Diana este unul dintre tinerii de la care învățăm că fiecare zi cu neîncrederi, frici și îndoieli se poate transforma într-una de progres, împliniri și fericire. Dar asta numai dacă suntem solidari unii cu ceilalți. Prin programul Vreau în clasa a 9-a îi clădim pe tinerii acestei țări pentru a avea un viitor frumos. Ajută-ne și tu, printr-o donație aici: https://bit.ly/3z7dIJC