Georgiana are șapte colege de cameră, patru surori și un vis: să ajungă programatoare

Un vis care necesită multă muncă și dăruire – să ajungă programatoare.

În timpul săptămânii, Georgiana (18 ani) locuiește la un cămin din curtea liceului său (județul Ilfov). Aici își face temele, desenează portrete și ascultă muzică indiană cu colegele de cămin. Stă cu șapte fete în aceeași cameră, dar nu se plânge. „Chiar dacă suntem multe fete, e foarte mișto. Ne distrăm, vorbim, ascultăm muzică. Când trebuie să învăț, mă duc în sala de lectură. Acolo e liniște și nu am nicio treabă“, explică Georgiana.

A ales să stea la căminul liceului, pentru că de la ea din sat și înapoi nu circulă suficiente microbuze. „Dacă iau primul autobuz de la cinci dimineața, ar trebui să stau două ore degeaba în curtea școlii. Dacă l-aș lua pe cel de la opt, as ajunge la opt și jumătate la școală, adică aș pierde prima oră. După-amiază, pot lua doar microbuzul de la patru. Dar cum eu termin pe la 2, ar însemna să aștept două ore.“

Tânăra învață la un liceu cu profil economic. „Când m-am înscris la acest profil, era destul de căutat, dar acum lumea s-a schimbat“, explică fata. Așa că adolescenta s-a apucat să facă, prin programul Vreau în clasa a 9-a, un curs Java de programare pentru care folosește un laptop pe care l-a primit de la noi. Fata „s-a mai jucat“ cu diferite aplicații pe telefon sau pe tableta pe care a primit-o de la școală, dar pe laptop i se pare mai ușor.

„Unul dintre cei mai buni“, chiar dacă microfonul nu funcționează întotdeauna

Georgiana s-a apucat de aceste cursuri pentru că vrea să dea admiterea la Universitatea Politehnica din București. „Îmi doresc să pot ajunge unul dintre cei mai buni informaticieni, chiar dacă știu că este greu să ajungi până acolo“, adaugă tânăra.

Tot cu tableta și telefonul s-a decurcat și în perioada școlii online. „Microfonul de la tabletă nu funcționa întotdeauna, dar atunci treceam pe telefon și tot mă descurcam“, povestește adolescenta. Pentru ea, școala online a fost și o șansă ca să se apropie de colegii săi.

„Înainte eram mai timidă. Vorbeam destul de puțin cu colegii. Uneori îmi luam și bullying de la câțiva dintre ei. Nici cu profesorii nu interacționam foarte mult, dar online mi-a fost mai ușor să reacționez la întrebările lor. Cumva am reușit să păstrez încrederea asta în mine și după ce orele au revenit la normal și acum nu-mi mai iau bullying“, spune tânăra. Zâmbește discret pentru o reușită mare.

Drumul Georgianei în Vreau în clasa a 9-a

Și nu este singura. Când era în clasa a IX-a avea note mai mici, dar acum se simte mai sigură pe ea. „Mi-am dat seama că trebuie să învăț la toate cât pot de logic și atunci nu am vreo materie care să-mi displacă foarte tare. Doar la contabilitate, trebuie să mă chinui ca să iau note mari.

Georgiana este în programul Vreau în clasa a 9-a din clasa a XI-a. Cu ajutorul bursei lunare își cumpără culegeri pentru Bacalaureat și rechizite. Tot prin program, adolescenta face meditații la Matematică și Engleză.

Una dintre activitățile ei preferate din program a fost cursul de public speaking, unde a învățat că dacă avem emoții, este bine să le recunoaștem. „Iar dacă în timp ce noi vorbim vedem că se întâmplă ceva în jurul nostru, este bine să nu ignorăm. Ne-a explicat că lumea nu se oprește în loc doar pentru că noi ținem un discurs“, își mai amintește Georgiana.

Tatăl care nu pedepsește

Georgiana are patru surori, ea fiind a doua după mezina familiei (10 ani). Sora ei cea mai mare are 23 de ani. Mama ei are grijă de cea mică și de gospodărie, iar tatăl lucrează în construcții. „Tata mă susține foarte mult să învăț. Dacă am luat o notă proastă, nu mă ceartă. El îmi spune că este normal să mai și cazi. Dacă ai greșit ceva azi, mâine poți repara.“

Ajută-ne să continuăm să susținem copii extraordinari precum Georgiana. Donează aici: https://bit.ly/3z7dIJC