Gemenele din Vaslui care se pregătesc pentru admiterea la Medicină și Academia de Poliție

Gemenele Andreea și Ramona, dintr-un sat aproape de Vaslui, se pregătesc cu emoții pentru admiterea la Facultatea de Medicină și la Academia de Poliție. De patru ani le susținem în programul Vreau în clasa a 9-a ca să-și continue studiile la liceu. Avem mare încredere în potențialul lor, așa cum avem în toți adolescenții de la sate. Începând cu luna iunie, vrem să le dăm puterea să vadă cum este să fii #polițistpentruozi, #medicpentruozi, #ceopentruozi sau #directordeșcoalăpentruozi. Ne dorim să le arătăm cum este să ai putere de decizie!

Gemenele care se pregătesc pentru Medicină și Poliție

O fată înaltă aleargă cu viteză către o capră (aparat de gimnastică), amplasată pe iarba din curtea casei sale. Se sprijină cu mâinile pe aparat și rapid sare peste el cu ambele picioare. Apoi, face tracțiuni la o bară din fier. Așa arată o zi de antrenament pentru Andreea (18 ani), elevă în clasa a XII-a, care se pregătește să dea admiterea la Academia de Poliție.

Aparatele pe care se antrenează adolescenta au fost improvizate de tatăl ei. „Capra a făcut-o din lemn și deasupra a pus burete ca să nu mă accidentez“, ne explică Andreea. Însă tot o dor genunchii din cauză că „nu și-a dozat bine efortul“, i-au spus medicii. Acum, adolescenta face exerciții și masaje de recuperare. „Sunt foarte stresată din cauza durerii de genunchi, dar orice ar fi trebuie să merg înainte. Asta îmi doresc cel mai mult: să ajung la Academia de Poliție“. 

Diferența dintre „mama“ și „mămica“ 

Înăuntrul casei miros șnițelele de pui ale bunicii, încinse pe tigaie. Într-un colț din bucătărie, Ramona, sora geamănă, citește din manualul de Biologie. Dedesubt îl are pe cel de Chimie, iar lângă un caiet studențesc pe care își ia notițe. Tânăra se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Medicină. 

De când sunt mici, aproape jumătate din copilăria lor, cele două surori au fost crescute de bunici. De asta bătrânilor le zic „mama“și „tata“, iar părinților „mămica“ și „tăticu’“. Părinții lor pleacă în fiecare an la muncă în Germania, „unde e mai bine decât în alte țări“, cred fetele. 

„Dacă părinții nu făceau eforturi pentru noi, n-am fi avut ambiția să învățăm și să mergem la facultate. Ei au văzut că la amândouă ne place să învățăm și de asta se străduiesc atât. Pentru noi o fac“, explică Ramona. 

„Este greu, dar vom reuși“ 

În perioada școlii online, n-au avut mereu semnal bun la internet, dar au făcut tot posibilul să nu rămână în urmă. Chiar dacă asta presupunea să mai apeleze după ore la colegi sau la profesori. 

„În fiecare zi simțim că parcă nu muncim destul, că trebuie să facem mai mult ca să ținem pasul cu ceilalți tineri de la orașe cu care vom concura, de exemplu, pentru locul la facultate. Parcă niciodată nu este destul. Trebuie mai mult, mai mult. Este greu, dar vom reuși“, spune Andreea. 

Și noi credem în viitorul gemenelor, care au intrat în programul Vreau în clasa a 9-a acum aproape patru ani. Bursa pe care o primesc lunar, prin program, le ajută să-și acopere o parte dintre costurile pentru meditații. Ramona face la Chimie și Biologie, iar Andreea la Istorie. 

Ce le-a plăcut cel mai mult până acum în Vreau în clasa a 9-a 

Cât despre activitățile lunare de educație non-formală din Vreau în clasa a 9-a, fetelor cel mai mult le-a plăcut când au vorbit cu patronul unui restaurant despre cum poți să-ți deschizi o afacere. „Patronul a fost tare drăguț cu toți copii. Ne-a invitat la masă și ne-a explicat ce responsabilități înseamnă o afacere, care sunt primii pași, cum trebuie să te comporți cu oamenii din jurul tău și cum să negociezi cu ei“, povestește Ramona. 

O altă activitate care le-a plăcut mult s-a petrecut la sfârșitul clasei a XI-a. Surorile au scris un proiect despre cum pot fi încurajați copiii de la sate să se înscrie la liceu, după care au mers în vizită la o școală, aproape de satul lor, unde au vorbit în fața unei clase de a VII-a. „Am făcut totul super organizat. Chiar sunt mândră de ce a ieșit“, spune Andreea. 

„Am învățat foarte multe lucruri în acest program. Ne-am făcut prieteni. Suntem mai sociabile. Înainte să intrăm, cum să vă zic, ne uitam în stânga-dreapta, dar nu aveam curaj să zicem nimic nimănui“, se amuză Ramona. 

„Copiii VOR puterea“

Suntem tare mândri de cele două gemene: de cât mult luptă pentru un viitor mai bun, de dragostea cu care vorbesc despre părinții și bunicii lor și de cum îi inspiră pe alți tineri de la sate să continue școala. Suntem tare bucuroși de cât de frumos au crescut sub ochii noștri și că am putut să contribuim cu o cărămidă la dezvoltarea lor. 🙂 

Pentru copii extraordinari ca Ramona și Andreea am lansat campania ,,Copiii VOR puterea”. Pentru că știm că-și pot depăși condiția. Pentru că au nevoie de o voce. Pentru că pot avea un viitor mai bun, ca răsplată la toată munca pe care o depun. Dacă și tu crezi în puterea educației, dă-le copiiilor puterea de a-și continua studiile. Donează aici: https://bit.ly/3z7dIJC

73.3% dintre elevii care au intrat anul acesta în clasa a XII-a și a XIII-a s-au înscris la Bacalaureat, potrivit analizelor apărute în spațiul public realizate în baza datelor de la Ministerul Educației. Comparativ, elevii din mediul rural susținuți de fundația World Vision România în programul Vreau în clasa a 9-a s-au înscris la BAC în proporție de peste 95%.