Evaluarea Națională 2022: Băiatul de la sat care vrea să ajungă la un liceu din București

Mihai este unul dintre elevii susținuți de Pepsico România în programul Vreau în clasa a 9-a. După examenul de la Evaluare Națională, va trece prin procesul de admitere la liceu. Băiatul de la sat vrea să ajungă la un liceu din București.

Evaluarea Națională 2022: Băiatul de la sat vrea la liceu

Deși are doar 15 ani, Mihai vorbește ca un adult despre viitorul său. Se uită în ochii tăi și apasă cu precizie fiecare cuvânt, ca și cum gândurile lui ar fi un calcul matematic. Își cântărește cu calm întrebările și explicațiile pe care le așteaptă cei mari și mici din jurul său.  

Când s-a dus la București să se intereseze de admiterea la liceu, le-a spus profesorilor că locuiește într-un sat din apropierea orașului Fierbinți (județul Ialomița). „Se uitau puțin ciudat“, își amintește băiatul zâmbind relaxat. Crede că reacția lor este cauzată de ceea ce văd în mass-media despre comunitățile cu mai puține posibilități de dezvoltare, așa cum este și satul lui. 

„Nu se așteaptă să dai admiterea la specializarea Mate-Info la un colegiu din București, unde e competiția mare. Se așteaptă doar să fii meseriaș cu ziua, să muncești doar ca să supraviețuiești“, explică Mihai. 

Nu se lasă descurajat de neputințele adulților din jur 

Își menține calmul ca și cum ar vrea să înțeleagă de unde pleacă prejudecățile oamenilor, fără să judece. Băiatul consideră că astfel de păreri sunt de fapt neputința celor care se blochează în ele, în niciun caz a lui. Așa că Mihai merge mai departe cu planurile sale. 

„Mi-au plăcut clădirile liceelor pe care le-am văzut. Sunt mari, era curat, elevii se îmbracă decent. Cred că m-aș simți bine într-un așa mediu. Am văzut că unele au și cămine“, subliniază adolescentul. Pentru că locuiește la peste 50 de kilometri de Capitală, cazarea la un cămin este singura soluție realistă ca să aibă timp să învețe, dar să se și bucure de anii de liceu. 

De ce i se pare ușoară matematica de la Evaluarea Națională

„Ar fi obositor să fac naveta minimum patru ore pe zi sau chiar mai mult. Aș pierde mult timp. Plus că tata mi-a spus că la liceu poate va trebui să învăț mai mult decât ceilalți colegi ca să fac față, pentru că eu nu am făcut meditații. La cămin e bine că îți mai faci și prieteni, altfel te adaptezi“, mai spune băiatul 

Mihai se pricepe la informatică, dar și mai mult la matematică. „Mie mi se pare mai ușoară matematica, pentru că trebuie să o iei logic. Înveți câteva formule și apoi le aplici. Iar geometria e chiar frumoasă. A durat puțin să mă obișnuiesc cu geometria în spațiu, dar dacă faci exerciții te obișnuiești și vezi ușor relațiile logice“, explică adolescentul. Decât să comenteze mijloacele artistice dintr-o poezie lirică, adolescentul preferă să se afunde în ecuații și planuri în spațiu. 

Cum a ajuns să fie premiat la un concurs național de robotică 

La începutul clasei a VII-a, profesoara de Chimie i-a propus să se înscrie în echipa de robotică a școlii, unde mai erau încă trei băieți și două fete. Cu toții au participat apoi la concursul național de robotică Nextlab. Acolo au obținut locurile IV, V și VI pe țară la proba de line-follower cu roboțelul Miro pentru începători. Practic, au trebuit să ansambleze roboțelul din componentele pe care le primiseră de la organizatori concursului și apoi să-l programeze pentru a parcurge traseul dat tot de aceștia. Și anul acesta, s-a înscris la concurs alături de colegii săi. 

„La început am fost puțin mai stângaci cu ansamblarea. Aveam polii dați peste cap, adică o roată mergea în față, cealaltă în spate, dar am rezolvat-o repede“, își amintește amuzat băiatul. 

Cum îl poți susține pe Mihai la liceu

După liceu, își dorește să meargă la o facultate tot de Matematică-Informatică pentru ca mai apoi să lucreze în IT. E recunoscător că părinții îi sprijină visul, chiar dacă sunt o familie relativ modestă (tatăl lui lucrează ca instalator, iar mama ca secretară). „Dacă ei nu m-ar încuraja și nu m-ar sprijini, n-aș îndrăzi să-mi doresc mai mult de la viață“, concluzionează Mihai. 

Și noi credem în visul lui Mihai. De aceea vrem să-l sprijinim la liceu, prin programul Vreau în clasa a 9-a, oferindu-i bursă lunară pentru a-și acoperi costurile căminului sau alte cheltuieli necesare pentru educația sa; dar și la programe de mentorat cu angajatori și alte activități de educație non-formală. Îi poți sprijini pe Mihai și pe alți adolescenți de la sate să aibă un viitor mai bun dacă donezi aici: