Alin, băiatul care muncește în weekend ca să ajungă la Academia Militară

Alin, băiatul dintr-un sat de lângă Cluj care muncește în weekend ca să ajungă la Academia Militară, se pregătește cu emoții pentru Bacalaureat. De trei ani îl susținem la liceu prin programul Vreau în clasa a 9-a printr-o bursă lunară care îi acoperă cheltuielile pentru cazare (la un cămin din Cluj-Napoca), cât și cu meditații la Matematică și sesiuni lunare de educație non-formală. Avem mare încredere în potențialul său, așa cum avem în toți adolescenții de la sate. Practic, de trei ani îi dăm puterea să-li urmeze visurile. Dă-le și tu puterea altor tineri care vor să ajungă cât mai departe – donează aici.

Băiatul care muncește în weekend ca să ajungă la Academia Militară

La marginea unui sat turistic montan, un băiat în blugi și tricou taie lemne pentru vecini. Așa arată o zi de sâmbătă pentru Alin (18 ani), unul dintre bursierii programului Vreau în clasa a 9-a. Tânărul muncește ce-i este la îndemână. 

Casa lui Alin nu are baia și bucătăria terminate, nu are obloane din lemn și nici ghivece cu flori așa cum sunt multe dintre vilele unde se cazează turiștii. Familia lui Alin, mama și cei cinci frați (cel mai mic, 13 ani), are însă ceva ce nu găsești la nicio pensiune din sat: o poveste despre demnitate și supraviețuire.  
 
Alin împreună cu mama și frații săi au început să clădească noua casă acum doi ani, când s-au decis să plece de lângă tatăl care uneori era agresiv. Au construit cât au putut din banii câștigați de frații mai mari la muncă în străinătate. „Eu nu am vrut să plec. Am zis că trebuie să iau Bac-ul și după să dau admiterea la Academia Militară. Frații mei și mama nu s-au supărat. Din contră, m-au sprijinit“, ne spune Alin.  

Ca să ajungă la timp la liceul din Cluj, a locuit în timpul săptămânii la un cămin din oraș. Doar la sfârșit de săptămână mergea acasă. Așa a ținut-o până când a terminat clasa a XII-a. Acum, băiatul se pregătește pentru examenul maturității și pentru admiterea de la Academia Militară din București.

A refuzat un laptop ca să ajute alt tânăr în nevoie și mai mare

Băiatul de 18 ani se gândește că în lume sunt adolescenți care au și mai mare nevoie de sprijin financiar. Când am vrut să-i oferim un laptop pentru școala online, el ne-a spus: „Nu, că eu îmi iau din voucherul de la școală și mai strâng bani din ce muncesc, din burse și îmi iau singur.“ Și așa a făcut Alin! 

Suntem tare mândri de el. Ne încarcă cu determinare și ne dă speranță că oriunde există loc de generozitate, chiar și la marginea unui sat din Apuseni. Dar uneori și copiii cei mai generoși au nevoie, la rândul lor, de ajutor. 😊 

Pentru copii extraordinari ca Alin am lansat campania ,,Copiii VOR puterea”. Pentru că știm că-și pot depăși condiția. Pentru că au nevoie de o voce. Pentru că pot avea un viitor mai bun, ca răsplată la toată munca pe care o depun. Dacă și tu crezi în puterea educației, dă-le copiiilor puterea de a-și continua studiile. Donează aici: https://bit.ly/3z7dIJC.

73.3% dintre elevii care au intrat anul acesta în clasa a XII-a și a XIII-a s-au înscris la Bacalaureat, potrivit analizelor apărute în spațiul public realizate în baza datelor de la Ministerul Educației. Comparativ, elevii din mediul rural susținuți de fundația World Vision România în programul Vreau în clasa a 9-a s-au înscris la BAC în proporție de peste 95%. Tinerii susținuți ajung să-și descopere pasiunile și să și le urmeze.