2 din 10 copii de la sate nu au suficientă mâncare.”Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, cel mai complex studiu despre viața copiilor.

World Vision România a lansat cel de al șaselea raport „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, cel mai complex studiu despre viața copiilor și familiilor din satele României. 2 din 10 copii de la sate nu au suficientă mâncare, mai mult de 1 din 3 adolescenți lipsesc de la școală pentru că trebuie să muncească în gospodărie.

Principalele rezultate ale cercetării:

  • 2 din 10 copii de la sate nu au suficientă mâncare
  • 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ; 
  • 1 din 5 copii spune că violenţa este prezentă în şcoala lui mult sau foarte mult; 
  • 28% dintre părinți n-ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz;
  • Mai mult de 1 din 3 adolescenţi (37%) lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie; 
  • 47% dintre adolescenți spun că niciodată nu le place școala sau le place doar uneori; 
  • 30% dintre adolescenți se simt expuși unor riscuri în comunitate, cel mai frecvent motiv fiind violențele comise de persoane în stare de ebrietate; 
  • 34% dintre minori au încercat alcoolul și 43% dintre ei consumă alcool cel puțin o dată pe lună. 

Ca să le ajungă banii de la o lună la alta, peste jumătate dintre familiile din mediul rural (52%) au cumpărat anul trecut alimente mai ieftine ori au cumpărat aceleași alimente, dar în cantități mai mici (48%). Tot din cauza neajunsurilor, aproape una din zece familii (8%) de la sate și-a retras copiii de la școală: mai mult de dublu față de 2012 (3%).

În aceste circumstanțe dificile, doi din zece copii afirmă că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, iar 14% dintre adolescenți (unu din șase) se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncați, pentru 9% dintre ei fiind ceva obișnuit.

Unu din zece copii de la sate este în afara sistemului de educație

Aproape un copil din zece (9%) din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Nivelul de educație îl reflectă pe cel al generațiilor anterioare: 88% dintre adulții din mediul rural au absolvit cel mult o școală postliceală.

Una dintre problemele majore cu care se confruntă copiii de la țară este lipsa ajutorului atunci când nu se descurcă la lecții ceea ce duce la rezultate școlare slabe, acesta fiind un alt factor care determină abandonul școlar. Aproape un sfert (24%) dintre copii nu sunt ajutați de nimeni atunci când nu se descurcă la teme.