Adelin, băiatul crescut doar de bunici, care la 9 ani face exerciții de clasa a VI-a

Într-un minut nu poți schimba lumea întreagă, dar poți schimba lumea lui Adelin, băiatul crescut doar de bunici. Până pe 25 mai, poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, procent care altfel ajunge la stat. Copilul pe care ți-l prezentăm merită chiar mai mult de un singur minut, însă îl lăsăm pe el să te convingă.

Adelin (9 ani) nu face parte dintre „copiii care au de toate“, dar încearcă să cuprindă toată lumea cu mintea sa. La propriu, căci el și bunicul său Ion explorează în fiecare zi globul pământesc din sufrageria lor mică, dar unde soarele încălzește soba de teracotă și un iepuraș de pluș. 

„Unde mai are Franța o colonie?“, îl întreabă bătrânul pe băiat. „În America de Sud, în Guyana. Uite, e aici“, arată puștiul cu degetul apăsat pe limita continentului de pe globul său de plastic.  

Ion și soția lui Gica, bunicii lui Adelin din partea tatălui, l-au crescut pe băiat de când avea 11 zile. „Din cauza unei depresii postanatale, mama nu s-a simțit în stare să aibă grijă de el. Băiatul meu m-a rugat să am grijă de Adelin două luni până se pune mama lui pe picioare“, ne povestește Gica. Dar părinții nu l-au mai luat înapoi. Din două luni, s-au făcut nouă ani de când Gica și Ion au grijă de băiat. 

Adelin este elev în clasa II-a la o școală dintr-un sat, la distanță de două ore cu mașina de București.  Este cel mai bun elev din clasa lui, dar ambiția sa nu se oprește aici. „El poate să rezolve exerciții de Matematică și de clasa a V-a sau a VI-a. În timpul în care colegii săi lucrează la un exercițiu, el rezolvă deja 10. Cu el trebuie să lucrez separat, mai greu, ca să nu se plictisească și să nu stagneze. Bunicii lui au avut o contribuție fantastică. Lucrează mult cu el acasă“, ne explică învățătoara lui Cătălina Șuțu. 

Cum îl poți ajuta pe Adelin? 

Între Adelin și colegii săi este un decalaj foarte mare, motiv pentru care doamnei învățătoare și copiilor le-ar fi de mare ajutor un program de afterschool ca Pâine și Mâine, prin care oferim zilnic elevilor de la sate o masă caldă și două ore de ajutor pentru lecții. În prezent, sprijinim peste 1.300 de copii prin acest program. Ne poți ajuta și tu dacă completezi într-un minut, online, formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit. 

„În clasa mea de 18 copii am câțiva care au rămas repetenți și care nici nu știu să facă literele, și-l am pe Adelin care este un geniu și pe care ar trebui să-l pregătesc pentru concursuri. Fiecare copil are nevoile sale de învățare. Dacă am avea un program de afterschool, aș putea să mă organizez mai bine astfel încât să lucrez cu fiecare elev, adaptat la nivelul său“, adaugă învățătoarea. 

Bunica l-a învățat tabla înmulțirii în timp ce se recupera după operații 

Adelin știa să facă înmulțiri încă din clasa pregătitoare datorită bunicii lui. Înainte ca băiatul să înceapă școala, femeia a stat mai multă vreme la pat din cauza problemelor de sănătate, inclusiv a celor opt operații din ultimii ani. „Adelin se plictisea și venea lângă mine la pat și mă întreba: Mamaie, ce facem astăzi? Eu îi ziceam să facem puțină matematică. Număram pe degete, citeam, făceam poezioare“, își amintește bunica. 

Nu-și face griji că nu va putea să-l crească din cauza problemelor de sănătate sau a vârstei. În schimb, la nevoia de bani se gândește cu un gol în stomac. „Nu ne este greu pentru că suntem bătrâni, el este un copil ascultător. Greutatea la noi ar fi banii pentru că soțul nu are serviciu, iar eu sunt cu o pensie de handicap. Ca să ții acum un copil la școală, trebuie să ai bani“, spune Gica. 

Înainte să se îmbolnăvească, soțul ei lucra în construcții. Bărbatul a trebuit să renunțe la locul de muncă pentru a avea grijă de ea și de nepot. Bunicul de 57 de ani, însă, nu are niciun regret.  

Băiatul crescut doar de bunici care doar se uită, niciodată nu cere 

„L-am crescut pe Adelin ca să fie respectuos, să învețe carte, să fie un om de bine. Să-i fie mai ușor când o să fie mare. El niciodată nu cere jucării sau altele pentru că știe că nu avem bani. Când mai mergem în oraș, mă roagă să ne plimbăm prin magazine de jucării. Dar numai se uită, niciodată nu cere“, explică Ion. 

Adelin își dorește să se facă pilot de curse sau de avioane când va fi mare. Este dornic să mai participe la concursuri, pentru că a gustat din experiență după ce l-a trimis doamna învățătoare la concursul Comper (unde copiii din clasele I-IV sunt testați la Limba Română, Matematică și alte discipline). „La matematică îi mai trebuiau 10 puncte din 200 ca să ajungă la faza națională“, spune mândră învățătoarea. 

„Este foarte atent la ce se întâmplă întâmplă în jurul lui. La detalii. Dacă un tablou stă strâmb în clasă, îmi spune imediat: doamna, trebuie să-l aranjăm. Este foarte curios. Zilnic mă întreabă: Doamna, știați că au existat peste 1000 de specii de dinozauri?, Doamna, știți care este insula cu cei mai mulți șerpi din lume? Și tot așa“, se amuză cadrul didactic. 

Redirecționează, gratuit, 3.5% din impozitul pe venit pentru o masă caldă și ore de educație remedială 

Ne dorim ca Adelin să poată beneficia de pregătirea pe care o merită prin programul Pâine și Mâine. În prezent, sprijinim peste 1300 de elevi de la sate prin acest program. Ce le oferim? O masă caldă la școală, două ore de sprijin pentru teme și ore remediale, acces la tabere de vară și alte activități de educație non-formală, cât și rechizite sau echipamente digitale în funcție de nevoile lor. În 2022 vrem să ajungem, împreună cu tine, la încă 100 de copii. Redirecționează 3,5% din impozit aici: