Cătălina Șutu, învățătoare: Nu poți să faci educație cu copiii, dacă au stomacul gol.

De 6 ani, programul Pâine și Mâine susține copiii din satele României. Cu o masă caldă și ore de educație remedială. gratuit și ajută-i să meargă la școală în continuare. Iar dacă noi nu te-am convins, poate te convinge doamna Cătălina Șuțu. Una dintre învățătoarele care are nevoie de acest program în comunitatea în care predă.

Învățătoarea Cătălina Șuțu (23 de ani) predă la o clasă de a II-a într-un sat, la două ore cu mașina de București, unde mulți dintre copii muncesc cu părinții lor pe câmp ori au rămas repetenți. Tânăra este la catedră de când avea 19 ani. Atunci a terminat liceul pedagogic din Călărași, pe care l-a și reprezentat la olimpiada județeană de limba română. De-alungul celor patru ani de predat, Cătălina a reușit în paralel să termine Facultatea de Litere de la Universitatea din București. „Înțeleg prin ce trec acești copii. Și eu am crescut la țară, numai că am avut noroc de părinți care să mă bată la cap să învăț“, explică ea. 

O tânără cu părul lung intră într-o clasă acoperită de o lumină albă. Este acaparată de îmbrățișările copiilor. Florin, un băiat mai înalt față de restul colegilor, îi spune: „o iubesc pe mama, dar vă iubesc și pe dumneavoastră“. La 10 ani, nu știe să scrie decât cifrele. Din mânuța lui, literele arată aproape toate la fel, lipite ca într-o acoladă pe orizontală. Băiatul nu înțelege noțiunea de cuvânt și ce-l delimitează, deși este de cinci ani la școală. Anul acesta, a intrat pentru a treia oară în clasa a II-a, după ce a rămas repetent de două ori.   

„Părinții m-au implorat să nu-l las și eu repetent. Este un elev cu CES (cerințe educaționale speciale), care are nevoie de multă atenție, poate chiar de ajutor specializat, pentru că are probleme și de vorbire“, ne explică Cătălina Șuțu, învățătoarea lui.  

De ce are nevoie băiatul pentru a progresa 

Florin* ar trebui, de exemplu, să poată copia în caiet propoziții integrale, potrivit profilului absolventului pe care l-a stabilit Ministerul Educației pentru toți elevii din clasa a II-a.  Băiatul însă nu cunoaște nici măcar alfabetul. „Florin nu știe să scrie. Când eu făceam literele, el desena linii, bastonașe, altele“, confirmă un băiat care vine lângă banca lui doar ca să spună asta. Apoi se întoarce cu spatele, ca și cum ar fi conștientiza că, deși sunt în aceeași clasă și tot din familii modeste, sunt în două realități diferite.  

Părinții lui Florin nu-l pot ajuta la școală pentru că n-au decât șase clase. Ca să-i plăteasă meditații, nu-și permit. Mama lui Florin face curățenie la diverse familii din Călărași, iar tatăl lui muncește cu ziua pe câmp. Cei doi părinți de abia se descurcă să le asigure cele de subzistență lui Florin și surorii lui care e la grădiniță.  

Cătălina este convinsă că ar putea să facă progrese cu băiatul. Mai ales dacă ar putea să stea mai timp cu el după ore, pentru pregătire suplimentară. „Este un copil bun. De când e la mine în clasă, vine la școală aproape zilnic, chiar dacă este în urmă față de alți colegi“, spune învățătoarea.  

„Nu poți să faci educație cu copiii, dacă au stomacul gol.“ 

Tânăra lucrează cât poate de mult cu Florin. Pentru el și alți patru colegi de-ai săi, aflați în situații la fel de grele, învățătoarea spune că i-ar ajuta să fie incluși într-un program de afterschool. „Dacă aș putea să lucrez mai mult cu ei, în fiecare zi, sunt sigură că s-ar vedea progresele. Au nevoie de timp și atenție dedicate special pentru ei, preferabil într-un program de tip after-school care să includă și o masă, pentru că sunt din familii vulnerabile. Nu poți să faci educație cu copiii, dacă au stomacul gol.“ 

Cum poți ajuta – redirecționează 3,5% 

Misiunea Cătălinei, în calitate de învățătoare pentru 18 copii de la sat, nu este ușoară, dar nici imposibilă dacă îi oferim sprijinul necesar. Din acest motiv, ne dorim ca, împreună cu tine, să includem clasa ei în programul Pâine și Mâine. De la demararea programului din 2016, 82% dintre copiii incluși au avut rezultate mai bune la la Matematică, iar 85% la Română, arată datele noastre. 

În total, vrem să integrăm încă 100 de copii în programul Pâine și Mâine. În prezent, prin acest program, sprijinim peste 1.300 de copii cu un pachet de servicii socio-educaționale. Oferim o masă caldă zilnic la școală și două ore de ajutor pentru teme. Pe lângă acestea, copiii beneficiază de consiliere în funcție de nevoi, tabere de vară și activități de educație non-formală. Poți ajuta gratis și într-un minut, dacă redirecționezi aici 3,5% din impozitul pe venit. 

Numele lui Florin este fictiv pentru a-i proteja identitatea.