Sfaturi de educație financiară pentru părinți

Sfaturi de educație financiară pentru părinți oferite de echipa Societe Generale Global Solution Centre

Vorbiți despre bani:

A discuta cu copiii, chiar de când sunt mici, despre bani și despre valoarea lor, îi va ajuta să fie conștienți și pe viitor. De exemplu, să presupunem că ești la magazin, iar copilul tău de patru ani observă o jucărie care îi place. În loc să spui că această jucărie nu poate fi cumpărată, explică-i de ce nu o poate primi. Ar putea fi o discuție de felul: „Acea jucărie costă 50 de lei, iar cu acești bani trebuie să cumpărăm mâncare, pentru că este foarte important să avem ce mânca azi”.

Copiii învață observând. De aceea, ajută să meargă la cumpărături cu părinții, să vadă cum aceștia caută cele mai bune oferte pentru produse, să li se explice care este motivul pentru care poate fi cheltuită o anumită sumă la un moment dat.

De asemenea, este important ca aceștia să înțeleagă de unde vin banii familiei și cei care ajung la ei (salariu, alocaƫie), dar și faptul că banii sunt limitaƫi.

Toate acestea ar putea ajuta copilul să devină mai atent la valoarea banior și la modul în care este util să îi cheltuiască pe viitor.

Utilitatea bunului cumpărat

Nevoile familiei trebuie împărțite în:

  • esenƫiale (de bază/ prioritare): sănătate, mâncare, utilităƫi (facturi), educaƫie, transport
  • mai puțin prioritare (adică, obiecte care nu sunt indispensabile vieƫii de zi cu zi), cum ar fi: o nouă pereche de pantofi – dacă deja avem alte perechi, o jucărie nouă, un obiect decorativ, articole pe care le cumpărăm din impuls şi ne dăm seama că nu sunt utile.

Pentru o mai bună înțelegere a acestor lucruri, ne putem imagina că bugetul pe care îl avem este ca un tort cu două felii: una pentru nevoi esenƫiale şi una pentru diferite plăceri. Dacă consumam prea mult din prima bucată, nu ne mai rămâne pentru a doua şi invers. Prioritatea însă trebuie să o aibă felia cu nevoile esenƫiale.

Atenƫie la cheltuielile mici

Încercaƫi să nu ignoraƫi cheltuielile mici. O cheltuială mică făcută acum (de exemplu, cumpărarea unei ciocolate sau a unei băuturi), dacă e repetată în fiecare săptămână, lună sau an se transformă într-o sumă mare cu care ar putea fi cumpărate alte lucruri.

Pentru a ne da seama de acest lucru, e important să fim atenți la obiceiurile familiei. De exemplu, dacă în fiecare dimineaƫă, ne cumpărăm un covrig, poate ar trebui să ne gândim să mâncam acasă micul-dejun şi să nu mai cumpărăm acel covrig. Astfel, vom putea să economisim banii respectivi.

Putem să facem și un alt exerciƫiu. De exemplu, câte sucuri bea o persoană din familie?

5 sticle pe săptămână

Știƫi cam cât costă o sticlă de suc de 2 litri?

Approximativ 7 lei

Atunci câƫi bani cheltuie într-o săptămână?

7 lei x 5 sticle = 35 lei

Este o sumă mică?

Da / Nu

Dar, cât ar cheltui într-o lună? An

(7 x 5) x 4 săptămâni = 140 de lei/ lună

(7 x 5) x 12 luni = 420 de lei/ an

Ce aƫi face voi cu aceşti bani dacă i-aƫi primi peste un an? Folositor este să nu irosim banii pe nevoi nesănătoase sau pe lucruri care nu sunt esențiale, ci să economisim astfel încât să reuşim să cumpărăm ceva mai valoros.

Când sunt suficient de mari, este util să încurajăm copiii să obțină o sursă de venit

Depinde de părinte și de copilul său dacă decid împreună când şi dacă acesta este pregătit pentru a obƫine o sursă onestă de venit, dar care să nu-i afecteze rezultatele și prezența la școală. Nu încurajați copiii să abandoneze școala pentru a câștiga mai mulți bani, chiar dacă o sursă de venit în plus ar fi foarte utilă. Munca sub 16 ani este ilegală, dar, totodată, educația este singura formă prin care pe termen lung copiilor le poate fi mai bine din punct de vedere financiar.

La vârste mai mici, copiii îți pot ajuta uneori rudele sau vecinii făcându-le cumpărăturile în schimbul unor sume de bani.

După vârsta de 16 ani (vârsta minima legală pentru a avea un loc de muncă în România), părinții pot vorbi cu copiii despre eventualitatea unui loc de muncă în vacanță.

Fie că lucrează ca ospătar, ajută sau îngrijeşte bătrâni ori copii mai mici, munca îi va învăța pe copii responsabilitatea financiară, îi va ajuta să înțeleagă cât efort e făcut pentru a obține acei bani și îi va ajuta să deprindă o bună etică a muncii

Află aici mai multe despre ce cred elevii de gimnaziu despre educația financiară. Copiii au aflat mai multe sfaturi de educație financiară prin proiectul „Învăț ce-i bine pentru mine” derulat de World Vision România cu sprijinul Societe Generale Global Solution Centre.