Drumul Mădălinei, susținută de La Fântâna, către Facultatea de Automatică

Mădălina (17 ani) își caută drumul în fiecare zi pe străzile unui mic oraș, la 60 de km de Craiova. Un orășel ai cărui oameni de multe ori nu-și permit să-și plătească facturile. Mai ales de când s-au scumpit utilitățile. Un orășel unde căldura vine de la aragazele din bucătărie, din reșourile ruginite sau din sobele improvizate. Din cauza sărăciei și a lipsei de locuri de muncă din zonă, mulți dintre locuitori pleacă la muncă în afară sau în alte orașe. Mai mari, cu mai multe oportunități.

Tatăl Mădălinei face tot ce ține de el pentru a-și ține fiica cea mică, pe Mădălina, la liceu. La fel cum a făcut și cu sora ei, mai mare cu câțiva ani, care acum este studentă în anul III la Facultatea de Medicină din Craiova. Tatăl Mădălinei lucrează ca șofer pe tir. A făcut curse pe unde a putut: și în țară, și în străinătate. Uneori este plecat săptămâni întregi, dar știe că este un sacrificiu pe care merită să-l facă pentru fetele lui. Mama Mădălinei a avut toată viața grijă ea, de sora ei și de casă.

Noi, alături de prietenii de La Fântâna, credem în viitorul Mădălinei și al tuturor copiilor și adolescenților. Credem că și cei mici din mediile cele mai vulnerabile merită să aibă șansa accesului la o educație de calitate.  

Drumul Mădălinei prin Vreau în clasa a 9-a

Mădălina este unul dintre cei 857 de copii pe care îi susținem, prin programul Vreau în clasa a 9-a, să ajungă la liceu și să-l termine cu performanțe cât mai mari. Acest program oferă burse copiilor pentru a acoperi cheltuielile de bază pentru bunăstarea și educația lor. În cazul Mădălinei, unul dintre cei zece tineri sprijiniți de La Fântâna, programul acoperă costurile pentru rechizite, meditațiile la Matematică, activități de educație non-formală lunare, ședințele de consiliere în carieră, cât și de consiliere psihologică. 

„La psiholog vorbesc despre stresul de la școală sau despre probleme personale. Am trecut și eu prin Covid. Cel mai greu a fost să mă împac cu ideea că mirosurile și gusturile de care mă bucuram au dispărut. Pare ceva mic, dar m-a afectat treaba asta. Și aveam nevoie să vorbesc cu cineva“, ne-a spus Mădălina. 

Tânăra ne-a explicat și cum a ajutat-o consilierea în carieră. „Eu sunt destul de bună la Matematică și mă gândeam să merg mai departe la Facultatea de Automatică. Asta ar fi o variantă. Însă pe mine mă atrage și ideea de a merge la  Facultatea de Psihologie pentru că îmi place să ajut oamenii, să-i ascult și să le dau un sfat.“ 

Zilnic vedem cum Mădălina evoluează, în pofida timidității ei. Nu-i place să se laude cu performanțele ei de la școală, cu cât de mult învață după ore sau că este unul dintre tinerii cei mai buni la șah din județul Dolj. Știm că drumul Mădălinei va fi plin de speranță și reușite.

Ne punem speranța în tinerii timizi și în cei care fac eforturi să-și găsească drumul, indiferent de comunitatea de unde vin. Optimismul nostru vine în urma unui sprijin, concret, pe care-l oferim acestor copii din mediile dezavantajate. Sprijin care n-ar ajunge la cei mici fără implicarea tuturor oamenilor care cred că educația schimbă destine.