Cetățeni-jurnaliști, pentru o societate mai bună

Întâlnirile din programul „Young Leaders Speak Out for European Values” sunt un succes real, atât pentru tinerii angrenați în proiect, cât și pentru mentorii lor. Într-unul dintre webinarele recent susținute cu copiii și tinerii participanți la program, Florinela Iosip, jurnalist la Școala9 și Libertatea, le-a vorbit cursanților despre importanța jurnalistului-cetățean pentru societate.

Jurnalistul spune poveștile oamenilor, raportează și semnalează problemele comunității și, mai ales, creează legături umane. Poveștile trebuie să transmită emoție, nu să urmărească senzaționalul”, spune Florinela. Iar emoția vine din sinceritate. „Scrie ca și cum, la final, nu ar vedea nimeni textul tău. Ca și când i-ai da foc!”, a explicat ea.

În fața copiilor, Florinela a vorbit despre câteva mituri despre jurnalism. De-a lungul carierei sale, a învățat că obiectivitate 100% nu există. În material, povestea trebuie să fie cât mai aproape de adevăr.

Alt mit este cel al talentului de scriitor necesar în această profesie. „Ca să fii jurnalist nu trebuie să fii un scriitor talentat. Trebuie să știi să aduni informații, să fii onest și apoi să dai textul la editat”, a povestit ea, explicând totodată importanța echipei atunci când vine vorba de jurnalism.

Timiditatea și teama de ridicol îi pot împiedica, de multe ori, pe tineri să urmeze meseria de jurnalist. Florinela le-a dat tinerilor participanți la proiect câteva sfaturi:

„Să nu vă fie frică să puneți întrebări. Autoritățile sunt obligate să vă răspundă!”

„Să nu vă fie frică de faptul că ați putea părea neștiutori! Sunteți tineri, e normal să fie așa. De asta puneți întrebări!”, le-a spus ea.

Florinela le-a mai mărturisit copiilor și un secret: „Rolul de jurnalist-cetățean este ca o mantie magică. Atunci când ies cu prietenii, sunt o fire introvertită. Când mă văd cu cineva în interes jurnalistic, îmi pun această mantie magică și mă transform: pun foarte multe întrebări și devin foarte comunicativă, ca să pot trata corect și complet un anumit subiect.”

Dacă vor să apere interesele comunității, tinerii trebuie să aibă abilități de comunicare, de advocacy, dar trebuie să poată fi și jurnaliști-cetățeni. Chiar dacă nu aceasta este meseria pe care o vor urma, cunoștințele și abilitățile astfel dobândite le vor fi de ajutor indiferent de drumul pe care îl vor alege în viață.

„Din postura de cetățean-jurnalist, poți să înveți să lucrezi cu oamenii, să îți dezvolți spiritul civic, poți fi o piedică în fața nedreptății, îți poți dezvolta capacitatea de a găsi soluții la probleme și, cel mai important, de a te adapta ușor oricărei situații”, le-a mai spus Florinela tinerilor.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.