De nota 10: Mădălina și anatomia examenului de bacalaureat

Mezina familiei, singura fată, Mădălina este o forță a naturii care se ridică cu zâmbetul pe buze, chiar și după eșec. Visul ei cel mai mare: să devină medic cardiolog. Proaspăt absolventă a unuia dintre cele mai renumite licee din Rm. Vâlcea, Mădălina este laureata unei note de 10 la bac, iar media finală îi face onoare: 9.23.

Timp de 4 ani a făcut zi de zi naveta, iar asta nu a împiedicat-o să strălucească.

Spune despre ea că este prietenoasă și vorbăreață, conștiincioasă și foarte hotărâtă.

Și o credem că este, căci în sesiunile de mentorat și meditații pentru limba română pentru bacalaureat a pornit de la o notă sub 5, iar la bacalaureat a obținut 8,50, cu multă muncă și responsabilitate! Cu așa performanță, care face diferența între un viitor medic și o șansă ratată, noi putem spune că #AMeritat să investim în Mădălina dăruindu-i educație și încredere în sine!

Vă invităm să o cunoașteți pe Mădălina, chiar prin răspunsurile ei la un interviu despre reușita ei la bacalaureat.

Cum e să fii de 10? Te așteptai la reușita aceasta? 

Sinceră să fiu, da, mă așteptam, deoarece am muncit mult și mă simt fericită.

Care e super-puterea ta?   

Consider că super-puterea mea e să văd binele în toți oamenii.

Ce impact crezi că a avut și are proiectul VC9  în viața ta?   

Proiectul m-a ajutat să mă dezvolt, să cunosc foarte multe persoane incredibile și să am încredere în mine.

Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin? 

Am fost foarte nerăbdătoare și foarte surprinsă atunci când am văzut subiectele.  

Pentru ce facultate dai admitere? Aici sau în afara țării? De ce ai ales această facultate?

 Eu merg la facultatea de Medicină Carol Davila din București. Am ales această facultate pentru că îmi place ideea că fac fericită o familie, că salvez o viață ca medic.

Persoana ta preferată?

Persoana mea preferată este mama mea.

Ce faci în timpul liber? 

Citesc și ies cu prietenii.

Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an?  

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că dacă vei fi bun cu alții, nu este obligatoriu ca ei să fie buni cu tine.

Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la  sat?  

Discriminarea, organizarea timpului pentru că se pierde foarte mult pe navetă.

Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune?  

Cred că greșesc. Fără educație nu ai cum să ajungi cea mai bună versiune a ta.

De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a?  

Pentru a le da șanse egale copiilor.

Cum a fost copilăria ta?  

Copilăria mea a fost destul de dificilă, deoarece mama mea pleca mereu în Italia pentru a face rost de bani și eu am rămas acasă cu bunica. Îi simțeam mereu lipsa.

Ce ai învățat până acum  în liceu și crezi că  te  va ajuta în viață?  

Mi-am dezvoltat capacitatea de comunicare, am învățat să-mi impun punctul de vedere, să nu las pe nimeni să mă demoralizeze pentru că eu știu ce pot.

Ai avut un mentor în program? Dacă da, cum te-a ajutat? 

Da, am avut și consider că m-a ajutat prin faptul că mereu mi-a dat sfaturi, m-a ajutat atunci când aveam nevoie și pot regăsi un prieten de nădejde în această persoană.

Dacă ai schimba ceva la sistemul de învățământ din România, ce ai schimba? 

În primul rând, aș schimba condițiile din școli, deoarece există școli foarte învechite care reprezintă un pericol pentru copii și profesori. În al doilea rând, aș înnoi programa, deoarece încă învățăm lucruri de acum 50 de ani și, în ultimul rând, aș muta evaluarea națională în clasa a 10-a, la finalul celor 10 ani obligatorii, iar în urma acestui examen copiii să-și aleagă materiile pe care vor să le învețe sau profilul.

Ce crezi tu că poți da oamenilor din jur datorită educației pe care ai avut șansa să o primești? 

Un zâmbet pentru că fiecare om merită să se simtă valoros și bine dispus.

Un gând de final  

Vreau să le mulțumesc persoanelor din proiect, deoarece m-au ajutat în devenirea mea – o persoană mai bună, mai ambițioasă. Le mulțumesc că mi-au dat șansa de a fi egală cu ceilalți. Încurajez foarte mult copiii să facă parte din acest program, nu vor regreta.

Cu acest gând de final al Mădălinei, vă invităm să vă amintiți de perioada liceului și să vă gândiți: ați fi avut nevoie de un program ca „Vreau în clasa a 9-a” sau poate un alt coleg? Ar fi fost nevoie de mentori, de o bursă care să acopere nevoile de bază ale unui licean, de consiliere vocațională și de vorbe bune?   

Noi știm că am fi avut nevoie, că mii de copii din mediul rural au nevoie de ajutor să-și continue studiile, căci peste 56% din ei renunță la liceu din cauza sărăciei, după clasa a VIII-a și îngroașă rândurile persoanelor asistate social, deși ar fi avut șanse reale să devină adulți care se pot întreține, persoane care pot aduce un bine în societate prin valoarea lor umană.  

Dacă și tu crezi asta, ne poți ajuta cu un SMS de doar 2 euro la 8845 cu textul LICEU sau cu o donație direct pe site prin care poți ajuta un copil vulnerabil din mediul rural să-și atingă potențialul prin urmarea liceului!