De nota 10: Iuliana, între navetă la liceu și performanțele școlare

Deși „Vreau în clasa a 9-a” este un proiect despre acces la educație liceală și prevenirea abandonului școlar după clasa a VIII-a din cauza condițiilor financiare, cei 13 ani de implementare ne-au arătat că cu doar puțin poți face mult și atinge performanța. Așa cum ne arată copiii care au reușit din „prea slabi” să ia note peste 8 la bac sau cei care din „prea mediocrii” au reușit să ia note de 10. Diferența pe care o face programul este încrederea pe care adolescenții primesc.

Dar, printr-o nouă poveste din program, vă invităm să aflați dacă #AMeritat sau nu să le dăruim copiilor educație.

Iuliana este pasionată de matematică, a absolvit un liceu din Vâlcea și a fost și este un model pentru sora ei mai mică.

Mereu conștiincioasă, a învățat de drag și pentru că știe că doar prin educație poți reuși. Notele ei de 10 pe linie pare că au fost obținute cu ușurință, deși oboseala zilnică a navetei din satul ei și până la liceu își făcea simțită prezența. Timidă, amabilă și generoasă, cam așa e Iuliana, care își dorește o carieră în IT.

Cine și cum e Iuliana, vom descoperi direct de la ea.

Cum e să fii de 10? Te așteptai la reușita aceasta? 

Este un sentiment foarte plăcut. Sincer, nu mă așteptam la o astfel de performanță. Nu eram sigură de cât de complete erau explicațiile și credeam că nu vor fi luate în considerare. 

Care e super-puterea ta?  

Super-puterea mea este memoria fotografică. Nu este dezvoltată, dar mă ajută atunci când am nevoie. 

Ce impact crezi că a avut și are proiectul VC9 în viața ta?  

Proiectul VC9 a avut un impact puternic în viața mea. Am învățat cum să mă descurc în diferite situații, dar și să mă cunosc mai bine, prin activități variate și interesante. 

Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin?  

Privind înapoi spre bacalaureat mă gândesc că m-aș fi putut descurca și mai bine în unele privințe, dar mă bucur că am trecut cu bine de această etapă a vieții. 

Pentru ce facultate dai admitere? Aici sau în afara țării? De ce ai ales această facultate? 

Mă pregătesc să susțin admitere pentru facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Am ales această facultate, deoarece mă poate ajuta să mă pregătesc pentru domeniul în care doresc să-mi găsesc un loc de muncă. 

Persoana ta preferată?

Persoana mea preferată este mama mea.

Ce faci în timpul liber? 

Ea mă inspiră să dau tot ce am mai bun în ceea ce fac. În timpul liber îmi place să 

mă relaxez citind o carte sau să fac diverse obiecte prin lucru manual. 

Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an? 

În ultimul an am învățat că, în orice situație ne-am afla, mereu găsim o cale de a ne descurca, cu ajutor din partea tuturor celor care se implică. 

Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat? 

Cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat sunt adaptarea în noul colectiv și informația care trebuie asimilată, dar împreună cu noii prieteni drumul spre cunoaștere poate deveni unul minunat, pe care abia 

așteptăm să-l urmăm împreună. 

Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune? 

Le-aș spune că, probabil, nu au avut parte de o experiență care să le schimbe această părere. Educația este primul pas pentru o 

viață mai bună. Cu ajutorul acesteia putem accesa cariere care nici nu ne imaginăm că ar putea exista, dar putem descoperi pe parcurs și o înclinație spre anumite domenii. 

De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a? 

Programul „Vreau în clasa a 9-a” există pentru a putea da șansa și altor copii de a urma studii mai bune, prin care să-și descopere vocația și un viitor job care îi va pasiona. 

Cum a fost copilăria ta? 

Copilăria mea a fost minunată. Am petrecut tot timpul în mijlocul familiei, le sunt recunoscătoare părinților pentru efortul depus pentru a-mi îndeplini visurile.

Ce ai învățat până acum în liceu și crezi că te va ajuta în viață? 

În liceu am învățat cum să mă comport în societate, importanța deciziilor pe care le fac și cum fiecare părere contează, acestea fiind un pas spre un comun acord. 

Dacă ai schimba ceva la sistemul de învățământ din România, ce ai schimba? 

Dacă aș putea schimba ceva la sistemul de învățământ din România ar fi modul de predare-învățare. Nu toți copiii sunt pasionați de toate materiile predate, dar ar trebui să învețe ceva util de la fiecare, informații care să le fie folositoare în viitorul îndepărtat, nu doar pentru luarea unor calificative. 

Ce crezi tu că poți da oamenilor din jur datorită educației pe care ai avut șansa să o primești? 

Datorită educației pe care am avut șansa să o primesc sunt sigură că pot oferi oamenilor din jur tot ce am mai bun, implicându-mă cu dedicare în ceea ce fac și voi face în viitor. 

Un gând de final J

În viață nu toate vin gata făcute. Pentru a ne împlini dorințele trebuie să muncim, iar această muncă va fi mereu răsplătită, aducându-ne mai aproape de reușită. 

Cu acest gând de final al Iulianei, vă invităm să vă amintiți de perioada liceului și să vă gândiți: ați fi avut nevoie de un program ca „Vreau în clasa a 9-a” sau poate un alt coleg? Ar fi fost nevoie de mentori, de o bursă care să acopere nevoile de bază ale unui licean, de consiliere vocațională și de vorbe bune?  

Noi știm că am fi avut nevoie, că mii de copii din mediul rural au nevoie de ajutor să-și continue studiile, căci peste 56% din ei renunță la liceu din cauza sărăciei, după clasa a VIII-a și îngroașă rândurile persoanelor asistate social, deși ar fi avut șanse reale să devină adulți care se pot întreține, persoane care pot aduce un bine în societate prin valoarea lor umană. 

Dacă și tu crezi asta, ne poți ajuta cu un SMS de doar 2 euro la 8845 cu textul LICEU sau cu o donație direct pe site prin care poți ajuta un copil vulnerabil din mediul rural să-și atingă potențialul prin urmarea liceului!