De nota 10: Elena, fata creativă cu minte sclipitoare de medic

10.10.10.10.10. Cam așa arăta catalogul de la liceul din județul Vâlcea, în dreptul numelui Elenei, o fată punctuală și muncitoare de la sat.

Pictează, face origami și are minte matematică. Cum se pot îmbina astea două: arta și știința? Elena ne arată că se poate, iar din proaspătă absolventă de liceu și a programului „Vreau în clasa a 9-a”, se pregătește deja pentru admiterea la Facultatea de Medicină.

Tocmai a primit notele de la bac, se mândrește cu un 10, dar și cu media finala de 8,80.

Noi credem că #AMeritat să investim în Elena, să o susținem lunar cu bursă și cu sfaturi, consigliere și activități necesare formării ei. Am mai câștigat un medic, nu l-am pierdut pe ulițele prăfuite ale satelor din România în care nu crește speranța pentru copiii vulnerabili.  

Cum e să fii de 10? Te așteptai la reușita aceasta? 

Nu pot să spun că mă așteptam, dar speram sa iau 10. Este un sentiment plăcut, de satisfacție, mai ales ca este la materia mea preferată!

Care e super-puterea ta?  

Am răbdarea de a asculta  și capacitatea de a înțelege suferințele prin care oamenii trec.  

Ce impact crezi că a avut și are proiectul VC9 în viața ta?  

Impactul pe care proiectul VC9 l-a avut și îl are în viata mea este unul enorm de benefic! Am evoluat cel mai mult datorită sprijinului și influenței oamenilor acestui proiect!  

Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin?  

Privind înapoi spre bacalaureat, cred ca ar fi trebuit să am mai multă încredere în mine și să las teama de eșec în urmă.  

Pentru ce facultate dai admitere? Aici sau în afara țării? De ce ai ales această facultate? 

Am ales sa dau admiterea aici, la facultatea de Medicină. Pentru mine, faptul de a-mi ajuta semenii este cel mai înălțător și împlinitor lucru, ceea ce îmi aduce fericirea sufletească!  

Persoana ta preferată?

Nu pot să spun că am o persoană preferată, îmi place să cred că de la fiecare am câte ceva de învățat.

 Ce faci în timpul liber? 

În timpul liber, fie citesc o carte bună sau ascult muzică, fie pictez sau aleg să îmi petrec timpul cu familia.  

Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an? 

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în ultimul an este să nu mă dau bătută, indiferent de situație, și să lupt pentru visurile mele!  

Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat? 

Cred ca cele mai mari provocări sunt lipsa de susținere financiară, dar și morală. Un elev de liceu, de la sat, are nevoie de cineva care să îi dea aripi, să îl încurajeze și să îl motiveze în devenirea celei mai bune versiuni alea sale.  

Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune? 

În primul rand, cred că i-aș lăsa să îmi explice motivele pentru care ei cred acest lucru, as încerca să le înțeleg opinia și le-aș spune că nici pentru ei nu este timpul pierdut și fiecare își poate urma visul, cu multă dăruire și stăruință! Consider că oamenii care nu cred că educația este șansa unei vieți mai bune nu au avut parte de educația necesară la timpul potrivit, nu au fost susținuți și, de aceea, au o impresie negativă asupra importantei educației.  

De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a?  

Eu cred că programul „Vreau în clasa a 9-a” a fost creat de cei mai inimoși oameni pentru a da șansa copiilor defavorizați să aibă încredere în ei, să evolueze, să privească viața în cel mai frumos mod și să îi asigure că și pentru ei există o șansă pentru o viata mai bună!  

Cum a fost copilăria ta? 

Copilăria mea a fost bună, am fost un copil fericit, dar foarte emotiv si stângaci.  

Ce ai învățat până acum în liceu și crezi că te va ajuta în viață? 

Cele mai benefice lucruri învățate până acum în liceu le-am dobândit prin intermediul întâlnirilor din programul VC9, învățând: noțiuni de educație financiară, cum să îmi pot gestiona propriile emoții, public speaking, având parte de multe ședințe de orientare profesională și dezvoltare personală.  

Ai avut un mentor în program? Dacă da, cum te-a ajutat? 

Da, am avut, și m-a ajutat foarte mult din punct de vedere moral, dar și educațional! A știut mereu cum să abordeze situațiile, m-a înțeles întotdeauna și a venit, de fiecare dată, cu cele mai bune sfaturi pentru mine!  

Dacă ai schimba ceva la sistemul de învățământ din România, ce ai schimba? 

Ce mi-aș dori să schimb la sistemul de învățământ din România este maniera în care copiii trăiesc la școală…Aș pune accentul mai mult pe lucrul în echipă și mai puțin pe competiția nesănătoasă dintre elevi, ar fi necesare niște ore speciale de educație financiară și dezvoltare personală, totul astfel încât educația să devină o plăcere, nu o povară.  

Ce crezi tu că poți da oamenilor din jur datorită educației pe care ai avut șansa să o primești? 

Cred ca i-aș încuraja să-și urmeze visurile, să nu se dea bătuți și, de ce nu, m-aș implica, la rândul meu, în educația lor.  

Un gând de final 

Când ma gândesc la toate lucrurile frumoase de care am avut parte și de toți oamenii minunați pe care i-am întâlnit, simt ca programul „Vreau în clasa a 9-a” a venit ca o binecuvântare în viața mea! Ceea sunt astăzi nu aș fi putut reuși să devin fără susținerea acestui program! O să rămân veșnic recunoscătoare tuturor eforturile care s-au făcut pentru mine, mulțumesc din toată inima pentru oportunitatea imensă de a face parte din acest program și îmi doresc tot ce este mai frumos și bun din lume pentru întreaga echipă!  

Cu acest gând de final al Elenei, vă invităm să vă amintiți de perioada liceului și să vă gândiți: ați fi avut nevoie de un program ca „Vreau în clasa a 9-a” sau poate un alt coleg? Ar fi fost nevoie de mentori, de o bursă care să acopere nevoile de bază ale unui licean, de consiliere vocațională și de vorbe bune?   

Noi știm că am fi avut nevoie, că mii de copii din mediul rural au nevoie de ajutor să-și continue studiile, căci peste 56% din ei renunță la liceu din cauza sărăciei, după clasa a VIII-a și îngroașă rândurile persoanelor asistate social, deși ar fi avut șanse reale să devină adulți care se pot întreține, persoane care pot aduce un bine în societate prin valoarea lor umană.  

Dacă și tu crezi asta, ne poți ajuta cu un SMS de doar 2 euro la 8845 cu textul LICEU sau cu o donație direct pe site prin care poți ajuta un copil vulnerabil din mediul rural să-și atingă potențialul prin urmarea liceului!