De nota 10: Andreea care nu crede în note, ci în muncă și puterea binelui

Creativă și modestă, Andreea scrie în prezent o carte. Perfecționistă în tot ceea ce face, Andreea a finalizat clasa a XII-a la un colegiu național de matematică-informatică din Rm. Vâlcea, la profilul de științe sociale. La bac a reușit performanța unui 10, iar media finală este 9.46.

Își dorește să urmeze Facultatea de Asistență Socială pentru a sprijini la rândul ei persoanele și familiile care au nevoie de acest sprijin.

Cum e să fii de 10? Te așteptai la reușita aceasta?

A fi de 10 nu schimbă absolut nimic în legătură cu ceea ce sunt eu cu adevărat. Eram aceeași persoană și cu 9,90 și cu 9,00 și cu 7,80. Obținerea acestei note a însemnat doar un gram de noroc la momentul oportun și atenție maximă din partea mea în timpul examenului. Am făcut tot ce a depins de mine și, într un fel, mă așteptam ca răsplata să fie pe măsură.

Care e super-puterea ta?  

Super – puterea mea este ancora gândirii mele realiste combinată cu firea mea visătoare și idealistă. Pe scurt, în interiorul meu se întâmplă foarte multe combinații atipice de stări și convingeri contradictorii. Dar ce au în comun este faptul că mă ajută să fac cele mai bune decizii și să nu regret la finalul zilei o acțiune.

Ce impact crezi că a avut și are proiectul VC9 în viața ta?  

VC9 face ca lucrurile minunate să se întâmple și face același lucru și cu oamenii, îi ajută să se întâmple în cel mai spectaculos mod. Tot parcursul meu de până la momentul actual este presărat cu influențe World Vison. Fiecare a contribuit, în egală măsură, la crearea absolventului care nu simte niciun fel de diferența între el și colegii din mediul urban.

Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin?  

Privind înapoi spre bacalaureat, nu îmi vine să cred că am reușit. Am avut emoții și m-am stresat, dar am reușit să întorc emoțiile negative în favoarea mea și am devenit productivă.

Pentru ce facultate dai admitere? Aici sau în afara țării? De ce ai ales această facultate?

Am ales în cele din urmă facultatea de Asistență Socială, deoarece s-au acumulat anumite  stări în mine care m-au convins că sunt potrivită pentru a ajuta oameni care nu se simt confortabili cu alți oameni sau cu propria persoană.

Persoana ta preferată? 

Nu am o persoană preferată nu este cineva anume, ci oricine care dă dovada de bunătate fără a urmări  interesul personal.

Ce faci în timpul liber?

În timpul liber sunt cea mai bună prietenă a mea și aleg spontan să fac orice care să conducă la echilibru interior.

Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an? 

Lecția învățata în ultimul an este să trăiesc clipa, deoarece „acum” este  singurul timp de care putem fi 100% siguri că o să avem parte.

Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat? 

Pentru elevii de la sat cea mai mare provocare o reprezintă adaptarea. Atât la noul mediu de studiu, cât si la diferențele făcute de profesori, precum și la nevoia constantă de a dovedi că a fi „de la țară” nu reprezintă motiv de jenă.

Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune? 

Aleg să nu le spun nimic, ci doar să le dovedesc, alături de toată generația actuală, că suntem cel mai bun contra-argument al afirmației lor.

De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a? 

VC9 există deoarece au fost observate niște nevoie în societate și vine ca soluție pentru rezolvarea acestora.

Cum a fost copilăria ta? 

Am avut o copilărie fericită, înconjurată de simplitate și lecții de viață.

Ce ai învățat până acum în liceu și crezi că te va ajuta în viață? 

În liceu am învățat să fiu independentă. Să mă bazez pe mine și să îmi multumesc după fiecare reușită, dar să mă felicit si pentru fiecare încercare eșuată de a realiza ceva.

Ai avut un mentor în program?

Nu am avut neapărat un mentor în program, deoarece nu aș fi avut cum să aleg doar unul. Cu toții au contribuit și s-au implicat în egală măsură în procesul de conturarea al caracterului meu.

Dacă ai schimba ceva la sistemul de învățământ din România, ce ai schimba?

Aș axa sistemul mai mult pe abilități practice și nu aș oferi calificative în funcție de aceeași  probă pentru toți participanții. Nu aș judeca un pește pentru abilitatea sa de a se cățăra în copac și m-aș concentra mai mult pe dezvoltarea personală și relația cu societatea, decât pe dezvoltarea unor abilități de memorare.

Ce crezi tu că poți da oamenilor din jur datorită educației pe care ai avut șansa să o primești?

Datorită educației pe care am avut, într-adevăr, șansa să o primesc, le-aș oferi oamenilor ochelari să vadă prin ceața de lucruri nesemnificative din jurul lor. I-aș ajuta să vadă mai clar și să aleagă mai înțelept când vine vorba de fiecare următoare mișcare.

Un gând de final J

Trăiți la intensitate maximă fiecare experiență și învățați tot ce puteți din puterea exemplului și poveștile de viață ale celor din jur.

Cu acest gând de final al Andreei, vă invităm să vă amintiți de perioada liceului și să vă gândiți: ați fi avut nevoie de un program ca „Vreau în clasa a 9-a” sau poate un alt coleg? Ar fi fost nevoie de mentori, de o bursă care să acopere nevoile de bază ale unui licean, de consiliere vocațională și de vorbe bune?   

Noi știm că am fi avut nevoie, că mii de copii din mediul rural au nevoie de ajutor să-și continue studiile, căci peste 56% din ei renunță la liceu din cauza sărăciei, după clasa a VIII-a și îngroașă rândurile persoanelor asistate social, deși ar fi avut șanse reale să devină adulți care se pot întreține, persoane care pot aduce un bine în societate prin valoarea lor umană.  

Dacă și tu crezi asta, ne poți ajuta cu un SMS de doar 2 euro la 8845 cu textul LICEU sau cu o donație direct pe site prin care poți ajuta un copil vulnerabil din mediul rural să-și atingă potențialul prin urmarea liceului!