Marta care vede „la vie en rose” chiar și-n cel mai sărac județ al țării: Scopul meu este să fiu fericită, să mă iubesc pe mine, să am încredere în mine așa cum au avut oamenii din World Vision atâția ani

Marta spune cu mândrie că locuiește în cel mai frumos sat din județul Vaslui, Rafaila, alături de familia la care nici n-ar fi îndrăznit să viseze. Are doi frați, unul geamăn și unul mai mic, iar toți trei au făcut parte la un moment dat din familia World Vision. Părinții sunt cei care le oferă doza de iubire de care au nevoie în fiecare zi, dar și sprijin financiar. Mama lucrează ca funcționar public la primăria din sat, iar tatăl în construcții. Marta are acum 22 de ani, iar în liceu a fost bursieră a programului Vreau în clasa a 9-a. Ne-am întrebat cum arată viața ei acum și ce a însemnat pentru ea participarea în proiect.

„Acum că îmi amintesc, simt că parcă ieri participam la activități alături de colegii mei. Am fost de mică deschisă, curioasă și dispusă să învăț, iar acest proiect a venit ca o șansă unică. A fost contextul ideal în care să mă dezvolt alături de alți oameni, pe care am ajuns să îi numesc prieteni. Simplul fapt că am făcut parte din proiect m-a făcut să mă simt specială, să simt că cineva, în afară de familia mea, crede în mine și în viitorul meu. Asta îți oferă, mai întâi de toate, proiectul – încredere, iar în perioada liceului de asta au cea mai mare nevoie adolescenții.

Aveam un amalgam de idei, voiam să mă exprim și să fiu ascultată și toate astea se întâmplau la întâlnirile lunare organizate în cadrul proiectului. Iar faptul că am fost ascultată și încurajată continuu să-mi urmez visul, m-a ajutat să fac un pas foarte important. Am decis să îmi urmez pasiunea pentru limbi străine și m-am înscris la Facultatea de Litere. Anul trecut am absolvit cu succes Limbi Moderne Aplicate Franceză-Engleză, iar în perioada facultății am reușit să îmi îndeplinesc un alt vis: am mers să studiez un semestru în Franța, cu o bursă de studiu. O experiență inedită e puțin spus, au fost printre cele mai frumoase luni din viața mea. Am și lucrat la diverse companii, pe limba franceză, tocmai pentru că știu că dacă fac ceea ce îmi place, reușesc să investesc în mine.

Scriu aceste rânduri din Portugalia, pentru că aceeași curiozitate m-a împins să îmi doresc să descopăr mai mult, să descopăr toată lumea. Acum sunt studentă la Masterul de Turism și Dezvoltare Regională în Limba Franceză, unde am venit cu o bursă de studiu la Facultatea din Coimbra. E superb aici și am cunoscut studenți de prin toată lumea. Asta m-a făcut și mai curioasă și vreau să văd cât mai multe locuri, să cunosc cât mai mulți oameni. Lumea e prea mare și frumoasă și abia aștept să o descopăr.

Mi se pare interesant că cei mai mulți elevi și studenți cu care am vorbit își doresc de la viitor lucruri materiale. Un job, o casă și în general stabilitate. Însă în ceea ce mă privește, cea mai importantă este stabilitatea legată de fericirea mea. Scopul meu este să fiu fericită, să mă iubesc pe mine, să am încredere în mine așa cum au avut coordonatorii proiectului atâția ani. Și, nu în ultimul rând, să iubesc mereu viața cel puțin la fel de mult cum o iubesc acum. Iar restul sunt sigură că o să vină de la sine. Deși nu o spun des, sunt mândră de mine și pentru asta o sa fiu veșnic recunoscătoare organizației World Vision și proiectului Vreau în clasa a 9-a, pentru că a avut un aport important în felul meu de a fi, în persoana care sunt astăzi. Din fericire, deși proiectul durează doar 4 ani, își lasă amprenta asupra elevilor pe viață.”

Nu știi niciodată cât de departe poate ajunge un elev atunci când este susținut și încurajat să-și urmeze visele. Însă cel mai important este că peste ani vei ști cât de mult a contat pentru el ajutorul primit. Marta și-a dorit să descopere lumea. Fiecare dintre elevii de liceu din rural are un vis pentru care muncește zi de zi. Și are nevoie de susținere. Poți susține și tu un elev din rural să meargă la liceu și să își clădească viitorul la care visează.

A MERITAT, educația MERITĂ! Poți ajuta și tu cu o donație direct în site sau cu un SMS lunar de 2 euro cu textul LICEU la 8845!

Doneaza