Marius, un licean de la sat care devine programator la oraș

Marius a fost bursier al programului Vreau în clasa a 9-a în perioada martie 2014 – septembrie 2017, iar în prezent este student în anul IV la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Marius este unul din elevii de liceu de la sat care s-a descoperit pe el, a învățat să-și conștientizeze potențialul și să prindă încredere că visurile lui pot deveni realitate, prin educație. 

În copilărie el spune că era introvertit, nu interacționa foarte mult cu ceilalți, iar atunci când spațiul personal îi era invadat nu știa să își recunoască emoțiile și cu atât mai puțin să le gestioneze. De multe ori trecea prin conflicte fără să își dorească, nefiind conștient de efectele pe care acțiunile lui le-ar putea avea în exterior și nici de modul în care l-ar putea percepe ceilalți.

În timpul liceului a fost selectat ca bursier în programul Vreau în clasa a 9-a, acela fiind momentul în care au început să aibă loc cele mai mari schimbări din viața lui Marius. La liceul pe care l-a urmat și-a ales specializarea Științele Naturii, mai mult din dorința de a avea acces la un calculator, așa cum aveau și alți colegi. Știa că părinții nu-și permit să-i ofere unul, iar singura lui șansă de a interacționa cu lumea digitală era școala. Nu îi plăcea neapărat informatica atunci când a intrat la liceu, însă faptul că putea și el să acceseze calculatorul, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, a fost pentru el un motiv suficient de puternic.

Abia mai târziu, participând la atelierele tematice de IT, organizate în cadrul programului, a descoperit că îi place acest domeniu și că și-ar dori să învețe mai multe despre programare. Dincolo de aceste ateliere, au mai fost și cele de dezvoltare personală, unde Marius a avut șansa să se cunoască mai bine și să înțeleagă lumea din jurul lui. A învățat ce înseamnă emoțiile, cum le poate conștientiza și cum le poate gestiona, astfel încât să îmbunătățească relațiile cu oamenii din viața lui. A putut lucra la problemele de comportament pe care le avea, a învățat să comunice și a înțeles ce înseamnă să fie empatic. Și-a dezvoltat un interes aparte pentru oameni și spune că World Vision a fost un declanșator, care l-a ajutat să-și schimbe complet viziunea despre lucruri și despre interacțiunea cu ceilalți oameni.

Cel mai mult crede că l-a ajutat mediul creat prin intermediul activităților organizate în cadrul proiectului. Un mediu prietenos, în care s-a simțit în siguranță și unde a putut să se deschidă și să vorbească sincer despre el și despre cum se raporta la lumea din jurul lui. Fiind un spațiu confortabil, atât el, cât și ceilalți elevi au reușit să împărtășească trăiri și emoții, lucru care pe parcurs i-a ajutat să lege prietenii sănătoase și de durată. Marius încă ține legătura cu foștii bursieri din generația lui.

Ne-a spus că datorită participării în program și-a descoperit calitățile și a învățat să și le valorifice, acesta fiind și motivul pentru care a ales să urmeze o carieră în IT. Își dorește să fie dezvoltator de site-uri web, pentru că îi place să îmbine cunoștințele de logică și programare cu creativitatea. „Un designer web nu scrie doar linii de cod, ci își folosește uneltele pentru a transpune în produsele web pe care le creează întreaga identitate a unei afaceri. Programarea este un mod creativ de comunicare, ce necesită atât elemente de logică și cunoștințe informatice, cât și capacitatea de a traduce toate acestea într-un limbaj pe care consumatorul să-l înțeleagă.”

Marius este acum student în anul IV la Facultatea de Inginerie, Calculatoare și Tehnologia Informației în Sibiu. Este pasionat de investiții, educație financiară și antreprenoriat și își dorește să pornească o afacere în domeniu, unde să creeze site-uri de la zero, să vină cu propriile idei și prin ele să materializeze dorințele clienților.

„Nu mi-aș fi imaginat niciodată atunci când eram copil că voi ajunge atât de departe. Toată susținerea pe care am primit-o, dar și activitățile la care am participat, m-au învățat să privesc viața cu alți ochi. Am învățat să țintesc sus, să cred în ceea ce-mi doresc, să îmi depășesc limitele. Acum îmi setez constant obiective pe toate planurile din viața mea și depun eforturi zilnic pentru a lucra cu mine și pentru a le îndeplini. Participarea în programul World Vision a avut un rol foarte important în dezvoltarea mea, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Fără acest proiect nu aș fi ajuns unde sunt acum și, cu siguranță, nu aș fi avut aspirații atât de înalte.”

Pentru Marius, fiecare zi de activități a fost o cărămidă în construirea vieții pe care o trăiește în prezent. La fel ca el, alte sute de elevi din rural au nevoie de sprijin pentru a-și putea continua educația la liceu. Iar tu ai în mâinile tale puterea de a schimba în bine viața unor tineri. Poți să ne ajuți să construim viitor în continuare cu un SMS de doar 2 euro la 8845 cu textul LICEU.

Doneaza