Ionuț, cu școală făcută „la ocazie”, a ajuns din Coada Stâncii să vadă lumea cu ochii lui

Ionuț este din satul Coada Stâncii, comuna Ungheni, aflat la o distanță de aproximativ 18 km de Municipiul Iași. În perioada liceului a făcut zilnic naveta, fiind mereu nevoit să plece foarte devreme de acasă. S-a întors de multe ori cu ocazia, având doar un microbuz care mergea pe traseul către satul lui, prea târziu însă. Câteodată mai rămânea să facă fotografii în oraș, după ore, asta fiind una dintre pasiunile lui. Alteori, își făcea temele împreună cu câțiva colegi la bibliotecă.

Ionuț a fost bursier Vreau în clasa a 9-a în perioada 2015-2018, iar în prezent este student la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Are două surori, pe Aura și pe Iuliana, amândouă pasionate de muzică. Aura a fost și ea bursieră în program, fiind mai mare decât Ionuț, iar în 2020 și Iuliana a fost selectată, fiind în primul ei an de liceu.

Pe perioada școlii, cei 3 copii locuiau împreună cu părinții lor într-o căsuță mică din satul Coada Stâncii, având visuri mari și prea puține resurse. Părinții abia își permiteau să îi țină pe toți 3 la școală, fiind nevoiți să plătească pentru navetă, rechizite și haine și, totodată, să le asigure hrana. Neavând nicio pregătire profesională, părinții nu au avut un loc de muncă. Lucrau la câmp și aveau grijă de animale, ajutând uneori vecinii din sat cu ziua la treburile gospodăriei. 

Totuși, cei 3 copii nu au renunțat la visurile lor. Au continuat să învețe în fiecare zi și să devină din ce în ce mai buni. În ciuda posibilităților materiale, Ionuț era mereu printre primii elevi din clasă. Cel mai mult își dorea să studieze geografia, ca să poată călători și descoperi lumea dincolo de granițele satului în care locuia și ale orașului unde mergea la liceu.

Participarea în programul Vreau în clasa a 9-a i-a oferit lui Ionuț speranța că într-o zi visul lui va deveni realitate și că va putea să exploreze locurile pe care le vedea doar în cărțile de geografie și în filme și să le păstreze în fotografiile atât de frumoase pe care le face. Dincolo de sprijinul financiar privind naveta și cele necesare pentru școală, Ionuț a avut șansa de a participa la activități non-formale, în cadrul cărora și-a făcut prieteni și a putut să-și dezvolte pasiunile. S-a cunoscut mai bine pe el și a prins și mai mult curaj să-și urmeze calea.

„Proiectul Vreau în clasa a 9-a a reprezentat pentru mine rampa către un viitor mai bun. Prin diferitele activități am învățat să ne cunoaștem mai bine, să știm cum să gestionăm diferite situații cu care ne întâlnim în viața noastră, să știm care sunt punctele noastre forte. Am învățat să facem diferența între ce e bine și ce nu. Pe lângă asta, am avut ocazia să ieșim din mediul nostru obișnuit, prin excursiile organizate în proiect. Am avut ocazia să cunoaștem mulți oameni noi, să ne facem prieteni și să interacționam și cu persoane pe care nu le cunoșteam. De asemenea, aceste excursii presupuneau numeroase activități în aer liber, jocuri, cu ajutorul cărora am putut să ne dezvoltăm un mod pozitiv de a gândi. Pe lângă sprijinul financiar, care a fost foarte important, Vreau în clasa a 9-a este proiectul prin care am avut șansa să mă dezvolt pe plan personal mai mult decât aș fi crezut și, în același timp, am putut să îmi fac prieteni cu care încă păstrez legătura.”

Având exemplul voluntarilor din programul Vreau în clasa a 9-a și fiind unul dintre cei mai activi bursieri, Ionuț a devenit voluntar în Liga Studenților la Geografie și Geologie din Iași, fiind un model pentru ceilalți studenți din generația lui. Azi, Ionuț este un tânăr care inspiră prin tot ceea ce face și îi încurajează pe elevi să nu renunțe niciodată la visele lor. Pentru că dacă muncești și crezi cu adevărat, ele pot deveni realitate.

Programul Vreau în clasa a 9-a continuă de peste 12 ani cu povești de succes ale elevilor de liceu, a căror determinare este un exemplu pentru noi toți. Și tu poți contribui la reușita lor, susținând la liceu unul dintre elevii din program.

Doneaza