Denisa, de la mers cu vacile la păscut la cercetare în Mecatronică la Universitatea din Malaga

Denisa a absolvit liceul în 2012, fiind una dintre bursierele Vreau în clasa a 9-a care s-au implicat ca voluntari în proiect. Făcea meditații la matematică, ajutându-i pe colegii mai mici să înțeleagă materia mai bine și să-și facă temele. În prezent este doctorandă în Mecatronică, asistentă universitară și cercetătoare la Universitatea din Malaga. Povestea despre drumul spre omul care e azi, ne-a spus-o chiar ea, oferindu-ne tuturor o lecție despre perseverență și încredere în sine.

„Când eram în clasa a V-a nu știam ce mă așteaptă în viitor, nici nu mă gândeam prea mult la asta, eram preocupată de prezent. Mereu aveam de lucru la câmp ori în grădină, în funcție de anotimp, trebuia să dau să mănânce la animale ori să mă duc cu vacile la păscut. Când eram acasă trebuia să gătesc pentru ai mei. Apoi mai era și școala cu cerințele ei. Nu aveam rezultate strălucite în clasele primare, învățătoarea îmi zicea mereu că sunt <<brânză bună în burduf de câine>>. În schimb, eram foarte curioasă și muncitoare. Astăzi, în esență, am rămas la fel. Ce s-a schimbat în timp e perspectiva asupra lucrurilor. Am cunoscut oameni noi și am trăit diferite experiențe care mi-au deschis orizontul.

Țin minte că prima mea nota la fizică a fost un șase. La câteva zile de la lucrare, profesoara a întrebat în clasă cine vrea să se înscrie la faza locală a olimpiadei de fizică pentru mediul rural. Am ridicat mâna fără să stau pe gânduri și dânsa mi-a dat o șansă, fără să mă judece prea mult ca am luat notă mică. Ne-a pregătit temeinic pe toți, din clasa a VI-a până într-a VIII-a, fără discriminare. Am mers la faza județeană și, în mod surprinzător, am luat locul întâi și m-am calificat la faza națională. Pentru mine, experiența aceasta a fost foarte importantă ca să îmi formez caracterul independent. A trebuit să o înfrunt pe mama, care mă dojenea, spunându-mi «Ce-ți trebuie ție concurs?». Ea, însă, își făcea griji pentru bani… Dar până la urmă nu a costat-o nimic și am reușit să o conving să mă lase să merg în tabăra de fizică la Zalău.

Am ieșit a patra la etapa națională, însă cea mai importantă pentru mine a fost experiența în sine, să călătoresc în afara județului pentru prima oară prin forțele proprii. Am învățat că dacă dau ce am mai bun, efortul meu va fi răsplătit. De atunci am zis «Da!» la mai toate oportunitățile care mi s-au ivit. M-am pregătit serios și am participat la multe concursuri din orice domeniu, de la științe la artă. Uneori am avut rezultate foarte bune, alteori mediocre, însă toate m-au ajutat să-mi dau seama ce îmi place și la ce mă pricep mai bine. Acum, învăț să zic «Nu!» și să îmi stabilesc anumite priorități. Plănuiesc să îmi termin doctoratul în Robotică și Inteligență Artificială anul acesta și să îmi fac o carieră în cercetare. În plus, îmi place foarte mult să predau.

Fundația World Vision a apărut în viața mea cu puțin înainte să încep liceul, când o echipă de la biroul din Râmnicu Vâlcea mi-a făcut o vizită acasă. Ulterior, am fost informată că am fost selectată ca beneficiară într-un proiect de burse școlare pentru a-mi continua studiile la liceu. Ajutorul a constat într-o bursă lunară cu care îmi plăteam jumătate din costurile de cămin și cantină la liceu. Cu restul banilor mă ajuta ori mama, ori o mătușă, atunci când nu îmi ajungea bursa de studiu de la liceu, ca să acopăr restul cheltuielilor. În timpul anului școlar aveam diferite activități, jocuri și exerciții, care m-au ajutat să socializez și să îmi dezvolt simțul critic. Vara se organiza de obicei o tabără de mai multe zile sau o excursie cu toți bursierii, pe care nu mi-aș fi permis-o altfel. Am amintiri foarte frumoase de atunci și mi-am făcut prieteni cu care încă păstrez legătura.

Pe lângă ajutorul financiar și activitățile organizate pentru a ne dezvolta diferite aptitudini de-a lungul anilor de liceu, mi-a venit bine să am pe cineva care să mă întrebe cum îmi merge la școală și mediul chiar competitiv uneori dintre bursieri. Bursierii cu cele mai bune rezultate școlare erau premiați și am fost foarte fericită când am câștigat prima mea cameră digitală. De la acel premiu a pornit o adevărată pasiune pentru fotografie.

În mod normal, părinții ar trebui să se preocupe de educația copiilor. Însă ai mei, mai ales mama, se zbăteau să ne asigure nevoile de bază. Să avem mâncare, haine, căldură iarna… și au făcut o treabă excelentă, am crescut voinici și sănătoși toți trei! Din păcate sunt mulți copii care o duc și mai greu în România.

Per total, World Vision m-a ajutat foarte mult în timpul liceului, și chiar și după. În timpul facultății m-au pus în contact cu Fundația Svasta, care mi-a oferit o bursă pentru a-mi continua studiile la Facultatea de Automatică și Calculatoare la Politehnica din București.”

După terminarea facultății, Denisa a plecat să facă masterul în Malaga, Spania. A studiat Ingineria Calculatoarelor și a rămas acolo să-și continue studiile doctorale. În 2018, Denisa a primit o bursă de 3 luni la NUCAR Lab (Northeastern University Computer Architecture Research Laboratory) în Boston, Statele Unite, unde a lucrat la dezvoltarea unei soluții de navigare pentru conducerea autonomă a robotului HSR în spații aglomerate.

Suntem mândri că Denisa ne-a fost bursieră și că am putut fi parte din parcursul ei educațional. A MERITAT din plin, iar ea e o dovadă că acest program este necesar și are un impact semnificativ în dezvoltarea elevilor din rural.

Programul continuă și azi, după aproape 13 ani și peste 3000 de copii ajutați. Pentru că elevii de la sat au în continuare nevoie de noi toți să meargă la liceu. Poți contribui și tu la educația acestor copii! Susține-i printr-o bursă lunară și ajută-i să-și poată continua studiile la liceu, să crească și să poată visa la un viitor plin de realizări.

Fie că trimiți un SMS de doar 2 euro cu textul LICEU sau alegi un bursier pentru a-l sponsoriza timp de 4 ani, MERITĂ să investești în educație.

Poza 1 – Școala generală cu clasele I-VII Orlești: In clasa a V-a, cu fratele și dirigintele

Poza 2 – Departamentul de Arhitectura Calculatoarelor, Universitatea din Malaga, Spania:  pregătesc un materialele pentru laboratorul de structura calculatoarelor pe care îl predau la anul 2 de la facultatea de Ingineria Calculatoarelor.

https://www.denisa-c.com/

Doneaza